Vinsmart är din guide till smartare vinval med enkla tips som gör dig till ett proffs i vinvärlden. Här delar vi med oss av våra bästa genvägar – de små tricken som gör att mat- och vinmatchningen sitter som en smäck, varje gång, oavsett vin eller maträtt. Med dessa tips gör du alltid rätt val!
Prova med en annan sökterm.
Bonterra Vineyards är en ledande producent av ekologiskt vin i Kalifornien som har en passion för att skapa högkvalitativa viner som speglar den rena skönheten och mångfalden i deras vingårdar. Grundat 1987 med en vision om att odla ekologiskt certifierade viner av högsta kvalitet, har Bonterra Vineyards sedan dess varit en pionjär inom hållbar vinodling och ekologisk vinproduktion precis som namnet Bonterra betyder "goda jordar" på italienska.Bonterra är certifierade både som ekologiska och biodynamiska av organisationer som CCOF (California Certified Organic Farmers) och Demeter i USA.Vinerna är tacksamma att kombinera med mat med sin generösa fruktighet men samtidigt fräscha stil med balanserad syra och strävhet. Precis som i matlagning så blir det ett vinnande koncept när man låter råvaran tala för sig själv när den håller en hög kvalitet.
Bonterra Vineyards är en ledande producent av ekologiskt vin i Kalifornien som har en passion för att skapa högkvalitativa viner som speglar den rena skönheten och mångfalden i deras vingårdar. Grundat 1987 med en vision om att odla ekologiskt certifierade viner av högsta kvalitet, har Bonterra Vineyards sedan dess varit en pionjär inom hållbar vinodling och ekologisk vinproduktion precis som namnet Bonterra betyder "goda jordar" på italienska.
Bonterra är certifierade både som ekologiska och biodynamiska av organisationer som CCOF (California Certified Organic Farmers) och Demeter i USA.
Vinerna är tacksamma att kombinera med mat med sin generösa fruktighet men samtidigt fräscha stil med balanserad syra och strävhet. Precis som i matlagning så blir det ett vinnande koncept när man låter råvaran tala för sig själv när den håller en hög kvalitet.
Bonterra Vineyards är en ledande producent av ekologiskt vin i Kalifornien som har en passion för att skapa högkvalitativa viner som speglar den rena skönheten och mångfalden i deras vingårdar. Grundat 1987 med en vision om att odla ekologiskt certifierade viner av högsta kvalitet, har Bonterra Vineyards sedan dess varit en pionjär inom hållbar vinodling och ekologisk vinproduktion precis som namnet Bonterra betyder "goda jordar" på italienska.Bonterra är certifierade både som ekologiska och biodynamiska av organisationer som CCOF (California Certified Organic Farmers) och Demeter i USA.Vinerna är tacksamma att kombinera med mat med sin generösa fruktighet men samtidigt fräscha stil med balanserad syra och strävhet. Precis som i matlagning så blir det ett vinnande koncept när man låter råvaran tala för sig själv när den håller en hög kvalitet.
Bonterra Vineyards är en ledande producent av ekologiskt vin i Kalifornien som har en passion för att skapa högkvalitativa viner som speglar den rena skönheten och mångfalden i deras vingårdar. Grundat 1987 med en vision om att odla ekologiskt certifierade viner av högsta kvalitet, har Bonterra Vineyards sedan dess varit en pionjär inom hållbar vinodling och ekologisk vinproduktion precis som namnet Bonterra betyder "goda jordar" på italienska.
Bonterra är certifierade både som ekologiska och biodynamiska av organisationer som CCOF (California Certified Organic Farmers) och Demeter i USA.
Vinerna är tacksamma att kombinera med mat med sin generösa fruktighet men samtidigt fräscha stil med balanserad syra och strävhet. Precis som i matlagning så blir det ett vinnande koncept när man låter råvaran tala för sig själv när den håller en hög kvalitet.
VINET & MATEN Till denna rätt är det smöret och citronen som lockar fram fruktigheten i denna kraftfulla och lite strama ripasso, den tydliga fatkaraktären matchar grillsmaken perfekt.
Blanda smöret med ½ citron (zesten), en halv kruka finhackad basilika, salt och peppar och ställ åt sidan.
Grilla pancettan och ställ åt sidan för att svalna, strimla den sedan i skivor.
Grilla biffarna och tillsist grönsakerna samt citronerna delade i halvor, låt biffen få vila i minst 5 min.
Blanda salladen med resterande basilika och pancetta och smaksätt med olivolja, salt, peppar och lite balsamvinäger.
Servera salladen med biff, grönsaker, citron och basilikasmöret och njut!
Starta grillen och låt den ligga på ca 180 grader.
Ha en deflektionsplatta i botten på din kolgrill så att det inte blir direkt värme. Har du en gasolgrill så tänd bara brännarna som inte är direkt under där du skall lägga kycklingen.
Börja med att använda en sax och klipp bort ryggbenet på kycklingen.Så klipp på varje sida om ryggbenet så att den tas bort. Då kan du vika ut kycklingen som på bilden. Klipp bort en gren av rosmarinkrukan som du kan använda som pensel när du skall pensla kycklingen. Ta sedan bort resterande rosmarin från krukan och finhacka den.
Blanda sedan hälften av smöret med den hackade rosmarinen samt zesten från citronen. Blanda detta och tryck sedan in det under skinnet på brösten på kycklingen.Lägg sedan på indirekt värme på grillen och salta och peppra. Värm sedan andra halvan av smöret med en halv pressad citron. När detta har smält så penslar du med din rosmarinkvist i smöret på kycklingen. Gör detta var 10 minuter tills att kycklingen i innertemperatur nått 82 grader.
Blanda sedan grekisk yoghurt med chipotle pastan, rör runt och ställ åt sidan.
Blanda sallad jordgubbar som du skivar, skriva lite sockerärtor, strimla lite mozzarella och blanda detta så har du en somrigt god sallad.
Börja med att skala och skiva gul lök, fräs sedan i en kastrull med lite naturell olja, tillsätt sedan coca cola och ponzusojan. Låt detta sedan stå och småkoka.
Tillsätt sedan farinsocker och låt reducera ned tills att det inte är så mycket vätska kvar i kastrullen utan att det kokat in i löken. Låt svalna.
Banka den skivade karrén så att den blir ca 3 mm tjock. Krydda den sedan med rubben. Lägg sedan en matsked av löken i mitten av den utbankade karrén och vik in kanterna för att sedan rulla och trä på spett. Detta visas även i videon som finns hos @vinsmart där vi lagat denna rätt. Lägg åt sidan och förbered salladen.
Dela tomater, skär gurka och skiva rödlök. Dela citronen. Starta grillen och tänk på att ha en varm ozon och en kallare zon det vill säga lägg antingen kol bara i ena delen på grillen eller lägg i hela men använd då en deflektorplatta på ena sidan. Du vill ha en grilltemperatur på 150 grader i grillen. Grilla sedan karrén på direkt värme för att få fin färg på båda sidorna, sedan lyfter du över den på den kallare delen på grillen och låter den gå klart där. Pensla med BBQ sås när den ligger på kallare delen.
Grilla citronen på varma delen i grillen och sedan när den fått fin färg tar du av den och låter den svalna lite. Pressa sedan ut saften ur citronen och blanda med balsamicovinägern. När köttet är i önskad innertemperatur (vi kör på 70 grader i innertemperatur) ta av den då och låt vila i minst 5 minuter innan du skär upp den och serverar.
VINET & MATEN Då vi har ett smakrikt vin som denna så behöver maten vara smakrik, krämigheten från salsan mjukar upp tanninerna och lyfter fram fruktigheten i vinet, en grill och vinkombination som inte lämnar någon oberörd, glöm inte salta vid servering.
Gnid in rubb på kycklingen och låt marinera 15 min.
Dela tomaterna, vitlök, paprika och spansk peppar i grova bitar och fräs dem i en het panna i en minut, häll dem senare i en matberedare och mixa i några sekunder till en grov salas.
Blanda salsan med majonnäs och crème fraiche, smaka av med salt och peppar.
Dela den gula löken med skalet på i halvor och lägg dem på grillen på mellan värme, när snittsidorna fått färg lägg över dem på indirekt värme tills löken är mjuk.
Lägg potatisen i en ugnsform, tryck till dem lätt och ringla på olivolja samt salt och peppar, ställ in dem i ugnen (200c) i ca 15 min, efter halva tiden toppa med örter och låt potatisen gå klart.
Grilla kycklingen och majskolvarna på medelvärme och låt gå klart på indirekt värme tills de når en innertemperatur på 67c, servera sedan med salsan och smashed potatisen, löken och majskolvarna och lite sallad.
Detta är en väldigt smakrik paella som dessutom serveras med aioli skapar rätt fyllighet till vinet samt lyfter fram fruktigheten. Servera vinet något svalare än vanligt (16c) för en perfekt match.
Dela kycklingen i små kuber (2X2cm) och skiva chorizon i 2 cm tjocka skivor.
Stek löken, kyckling, chorizo och vitlöken i en stor panna rikligt med olivolja, tillsätt riset, paprikapulver, saffran och slå på fonden, koka ihop tills riset helt absorberat upp vätskan, smaka av och krydda efter behov.
Olja in grönsakerna med olivolja, krydda med salt och peppar och Grilla dem och limehalvorna, lägg dem ovanpå paellan och servera mitt på bordet.
Servera med aioli och ev en sallad.
VINET & MATEN Här har vi sötma från både lök och paprika som kan krocka med vinet men då vi har den syrliga dressingen i salladen samt att rätten är väl saltad så blir det en perfekt mat & vin match.
Baka lökarna hela i ugn eller på grillen tills de är helt karameliserade. En av lökarna delar du på mitten och skär bort ändbitarna, ploppa sedan ut lökringarna så att du får små skålar. Resten av löken skalar du bort skalet och grovhackar, mixar sedan med crèmefraichen, 1 msk honung, salt och peppar och vitlök, lägg i en spritspåse.
Dela citronen och grilla snittsidorna tills de är karameliserade, lägg åt sidan.
Dela paprikan och grilla elller baka den i ugn tills den är mjuk, krydda med salt, peppar och olivolja.
Krydda flanksteken rikligt med salt, grilla på direkt värme, när båda sidorna fått en fin färg, lägg över köttet på indirekt värme och vila (inne temp 56c) krydda med svartpeppar och droppa några droppar av den grillade citronen över.
Gör en dressing av 6 cl olivolja, saft från en halvcitron, 1 tsk honung, salt och peppar och blanda sedan med salladen.
Skiva upp köttet, servera med salladen, lökringarna som du fyller med lökcrèmen och paprika.
Maten och vinet – krämigheten från peston och osten från gratinerade grönsakerna bygger fyllighet till rätten och samtidigt lyfter fram fruktighet i vinet
-Mixa ärtor, 80 g parmesan, mandel, basilika, mynta och en klyfta vitlök med 1 dl olivolja och smaka av med salt och peppar. Kan behövas mer olja beroende på konsistens
-Lägg upp tortillabröden på en ugnsplåt, skiva upp alla grönsakerna och blanda med hälften av gratängosten, grädde, en riven vitlöksklyfta, salt och peppar och fördela dem sedan jämt på tortillabröden. Toppa med resten av osten och gratinera i ugnen tills de fått fin färg
-Salta och peppra fläskkarrén och grilla den i grillpanna eller på grillen, låt köttet vila några minuter innan servering
-Vid servering, toppa rätten med lite olivolja och parmesan för en perfekt matchning med vinet
Maten och vinet – olivoljan och syran från citron bidrar till att lyfta fram frukten i vinet och balansera strävheten.
-Blanda 5 cl olivolja med 1 msk hackad basilika, 1 tsk oregano, 1 tsk timjan, saft från ½ citron och blanda ihop
-Dela kycklingbrösten i hälften och trä på dem på spett och marinera i hälften av oljan
-Dela grönsakerna i lika stora bitar och stek dem (förutom tomaterna) i en stekpanna i olivolja i ca 4 min. Mot slutet lägger du i tomaterna och elda försiktigt med en gasbrännare så att det uppstår lite bränd yta från elden, krydda med citronzest salt och peppar
-Servera med en god aioli eller crème fraiche för en perfekt matchning med vinet
Vinet & Maten - Detta är en riktigt härlig grillrätt som verkligen smakar grillat! Här är det citronen och aiolin som bygger smakbryggan med vinet och lyfter fram vinets fruktighet.
Salta och peppra biffen, dela citronerna och grilla på hög värme, låt köttet vila 5 min
Ratatouille:
Skiva alla grönsakerna i 2 cm tjocka skivor och grilla dem tills de får färg. Under tiden fräser du resten av ingredienserna i en panna rikligt med olivolja. Dela sedan de grillade grönsakerna på hälften och brässera dem i olivoljan och tomaterna
Rostad aioli:
Dela den hela vitlöken och lägg den på grillen med hela sidan mot glöden eller baka i ugn tills vitlöken är mjuk
Plocka ut klyftorna från vitlöken och mixa dem, blanda sedan i resten av ingredienserna och mixa med stavmixer i en hög, smal bunke tills aiolin sätter sig
Vinet & maten Detta är verkligen vinmat, här finns bara vinvänner som hjälper till att lyfta fruktigheten i vinet och dämpa strävheten, en match alla borde få uppleva.
Strimla lövbiffen och krydda med salt och peppar, stek köttet i en riktigt het stekpanna och låt köttet vila i en skål vid sidan om.
Stek svampen på hög värme, tillsätt sedan lök, vitlök, timjan och en klick smör, dra ned på värmen och stek ihop någon minut.
Tillsätt grädden, zest och saft från en citron och koka ihop ytterligare någon minut.
Koka upp 4 liter rejält saltat vatten och koka pastan tills den blir al dente. Lägg över pastan i svampsåsen och koka ihop allt i ca en minut, i slutet tillsätter du köttet och köttsaften.
Riv över ordentligt med parmesan och smaka av med salt och peppar.
Vid servering, toppa med lite olivolja, parmesan och timjansblad!
Vinet och Maten - Syran och krämigheten från soppan lyfter fram vinets fruktighet och minskar syrligheten.
Dela fisken i kuber och pochera i vinet och buljongen i några minuter. Tag ur fisken och ställ åt sidan och koka vin och buljong i ca 5 min. Under tiden reducerar/kokar du ned grädden till hälften.
Tillsätt grädden i fisk- och vinfonden och låt koka ihop i 5 min.
Stek fänkål och lök med timjan och vitlök och tillsätt potatis och morötter.
Slå på soppan och koka ihop några minuter, smaka av med salt och peppar. Tillsätt fisken och räkorna i slutet så att de ej blir överkokta.
Vid servering, toppa med lite finskuren persilja,ringlad olivolja och ett gott surdegsbröd!
Vinet och Maten - Detta är en perfekt balanserad rätt som gifter sig med vinets smaker. Smöret lyfter fram vinets fruktighet och örterna i rätten är en perfekt match med karaktären i vinet.
Salta och peppra kycklingbrösten och bryn dem tills de fått fin färg, lägg i 2 vitlöksklyftor, timjan och rosmarin i stekpannan och ös kycklingen några gånger.
Lägg i tomaterna runt om kycklingen och baka i ugnen på 70 c tills de når en innertemp på 67 c.
Vispa 75 g rumstempererat smör i ca 5 min, tillsätt sedan 2 rivna vitlöksklyftor, zest och saft från en citron, 1 dlpersilja, salt och peppar och vispa ytterligare en minut. Ställ åt sidan.
Stek potatisen i solrosolja och smör tills de fått en fin yta och är mjuka. Smaka av med salt och peppar.
Skiva upp kycklingen och servera med potatisen, tomaterna och en rejäl klick med vitlöksmör, toppa med lite parmesan och persilja!
Tänd grillen och en varm direkt zon och en indirekt zon och låt grillen ligga på 200 grader.
Ta en liten ugnsfast form och dela potatisen och lägg i formen. Fyll sedan på med oljan så att den nästan täcker potatisen. Lägg i timjan och ställ på grillen på den indirekta zonen. Detta kommer ta ca 40-60 min beroende på värme i grillen.
Skiva zucchini och grilla på grillen med lite salt och peppar. Lägg sedan undan och låt svalna.
Blanda sedan ruccola med den grillade zucchinin och dela granatäpplet och slå ut kärnorna ned i salladen. Dressa sedan med olivoljan.
När potatisen är klar så grilla Entrecôte på den direkta zonen med lite salt och peppar till önskad innertemperatur. Servera och njut.
VINET & MATENDå rätten innehåller både grädde och vin kommer dessa att lyfta fram vinets fruktighet.
Skiva lök och fänkål tunt, stek i lite olivolja och slå på grädde, vin och senap.
Koka upp vatten och koka pastan hälften av tiden, lyft sedan över den i pannan med fänkål, rör om och låt pastan gå klart i pannan. Smaka av med salt och peppar.
Blanda ned basilika och räkor, vänd runt och servera direkt! Toppa med lite parmesan, basilika och olivolja.
Vinet och Maten - Den friska fruktiga Sauvignonen ger fräschör till maten och fettet bidrar till att lyfta fram fruktigheten
Värm oljan i en stekpanna eller liten lergryta på medelvärme.
Tillsätt vitlök och chili. Fräs försiktigt tills vitlöken är gyllene men inte bränd.
Höj värmen något och tillsätt räkorna i pannan. Strö över rökt paprikapulver, salt och peppar. Stek i cirka 2–3 minuter tills räkorna är genomstekta och rosa.
Strö över hackad persilja och blanda snabbt och servera räkorna direkt ur pannan med en citronklyfta och gärna bröd att doppa i den smakrika oljan
Vinet & maten Denna rätt har inga komplikationer med vinet, salt, fett och syra lyfter fram vinets fruktighet, så gott!
Koka potatisen i mycket saltat vatten
Smält smöret och blanda med olivoljan i en kastrull, lägg i vitlöken och bind en kvast av rosmarinen och ställ i kastrullen. Låt kastrullen stå på grillkanten eller på lägsta värme på plattan
Salta och peppra flanksteken och grilla den på hög värme, när du vänder på den, pensla på lite av den smaksatta oljan och fortsätt pensla medan köttet vilar. Passa på att dela citronerna och grilla snittytan
Använd en del av den smaksatta oljan till potatisarna, stek pancettan och blanda ned i potatisen
Skiva upp flanksteken och servera eventuellt med en liten grönsallad
Vinet och maten - Chimichurrin med mycket gröna örter kan vara ett problem för vinet. Dock är Pinot Noir en druva som är perfekt då strävheten är modest och aiolin bidrar med att bibehålla vinets fruktighet.
Blanda majonnäs, lime och vitlök och ställ åt sidan.
Krydda köttet och stek det på hög temperatur, när du vänder det, dra ned värmen till medel och lägg i en rejäl klick smör, vitlök och timjan och ös köttet. Ställ sedan åt sidan och låt det vila och skiva upp vid servering.
Stek brödskivorna på båda sidor, sedan är det dags att montera mackorna.
Lägg på en skiva bröd, sedan sallad, skivade biffen, toppa med chimichurrin och till sist aiolin.
Chimichurr
iMixa alla ingredienser men inte för mycket till lagom konsistens.
Vinet och maten - Fett och sälta från ost och sidfläsk hjälper till att hindra sötman från löken att få fruktigheten i vinet att minska. Detta vin har en generös fruktighet vilket gör det till ett perfekt val av denna typ av rätt.
Stek löken i en kastrull med lite smör, lägg i timjan, lagerblad och krydda med salt och peppar. Häll sedan på vinet tillsammans med honung och koka sakta på svag värme tills all vätska försvunnit och löken är mjuk och god.
Stek sidfläsket och låt rinna av på papper.
Grilla eller stek brödskivorna i lite olivolja, sedan är det dags att montera mackan.
Börja med bröd, sedan sallad, en skiva ost, sidfläsk, lök, ett par skivor tomat och till sist en skiva bröd till.
Vinet och maten - Syran från lime och krämigheten från majonnäsen lyfter fram vinets fruktighet och säkerställer att syran och strävheten ej blir för framträdande.
Värm upp vatten, ättika och socker och pickla rödlöken och jalapeños i lagen
Salta och peppra kycklingen och stek den på hög värme, låt gå klart i ugnen på 140 c tills den når en innertemp på 68 c, skiva sedan upp kycklingen
Olja bröden och grilla på båda sidor (eller stek)
Nu är det dags att bygga mackorna, bred på lite majonnäs på båda brödskivor, lägg på lite sallad, tomat och kyckling. Toppa med rödlök, jalapeños och koriander, salta och peppra och pressa tillsist några droppar lime över.
Koriandermajonnäs
Mixa allt i en smal och hög bunke med mixerstav
Vinet och maten - Krämigheten från äggulan bygger smakbryggan till vinet och lyfter fram fruktigheten i vinet, att salta rätten är också viktigt för balansen mellan frukt och strävhet.
Värm upp vatten, limejuice och socker så det löser sig, pickla jalapeños i lagen
Salta och peppra köttet och stek på hög värme knappt en minut per sida
Stek brödet i rikligt med olivolja
Blanda salladslök, persilja, koriander och jalapeño
Börja bygg sandwichen, först bröd sedan lite sallad, tomat och två skivor kött. Lägg sedan på örtblandningen och pepparroten och forma en liten skål där äggulan får plats, ge en omgång av salt och peppar.
Vinet och maten - Krämigheten från stuvningen matchar fylligheten med vinet och lyfter fram fruktigheten.
Salta och peppra rostbiffen ordentligt och sätt in den i ugnen på 200 c, dra sedan ned ugnen till 70 c och kör rostbiffen tills den når en innertemppå 58 c. Låt sedan köttet vila i minst 20 min.
Lägg en rejäl klick smör i en kastrull, tillsätt mjölet och stek det några sekunder, tillsätt mjölk och grädde och koka ihop tills det tjocknar något. Smaka av med muskot, salt och peppar.
Stek löken och kålen i en stekpanna, salta och peppra och slå på en matsked vinäger och vänd ned gräddmjölken och stuva i ett par minuter.
Koka morötter tills de nästan är klara och stek dem sedan klart i en stekpanna med lite smör.
Hacka upp örter och blanda med salladen, smaksätt med olja, vinäger, saltoch peppar.
Vinet och maten - Osten och olivoljan lyfter fram vinets fruktighet och vinet framhäver den fina svampkaraktären
Gör så här
Bred ut färskosten på bröden, toppa med potatis, svamp, timjan, vitlök och mozzarella.
Ringla över olivolja och riv parmesan över, baka i ugn på 200c i ca 6 min
Tag ut pinzabrödet och toppa med basilika, riven parmesan, salt, svartpeppar o citronzest
Vinet och Maten - Den rika, krämiga såsen lyfter fram fruktigheten i vinet. Vinets friska syra skapar fräschör till rätten.
- Smöra en ugnsform, lägg i fisken med skinnsidan ned och häll på övriga ingredienser.
- Sätt ugnen på 100 c och baka av fisken i ca 15 min tills den når en innertemp på 48c.
- Servera med såsen och gärna lite tunt skivad fänkål som du marinerar i citron, olivolja, salt och peppar.
Sandefjordsås
- Smält smöret och tillsätt grädde och creme fraiche, låt sjuda en kort stund, smaka av med citron, salt och peppar.
- Vid servering, tillsätt forellrommen och gräslöken
Vinet och Maten - Vinets friska syra bryter av krämigheten i pajen och förvandlas samtidigt till ett fruktigare vin.
Pajdeg
- Blanda mjöl och smör till en smulig konsistens, tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.
- Kavla ut och klä en pajform. Nagga botten och förgrädda i 10–15 minuter på 200°C.
Fyllning
- Vispa ihop ägg, grädde, ost och kryddor och häll över i pajskalet.
- Grädda i mitten av ugnen på 180°C i cirka 30–40 minuter tills fyllningen har stannat och fått fin färg.
Vinet och Maten - Denna rätt innehåller endast vinvänner, smöret lyfter verkligen fram fruktigheten i vinet.
- Stek den torkade svampen i lite smör med timjan och en finhackad vitlöksklyfta, slå på vinägern och tag av från värmen och tillsätt sedan persiljan.
- Vispa 100 g rumstempererat smör i 5 min, tillsätt sedan svamp, örter och citronzest och krydda med salt och peppar. Vispa ytterligare 1-2 min och ställ åt sidan.
- Lägg ut potatisen i 4 fina högar på en ugnsplåt. Salta, peppra och toppa sedan med rikligt med smör och en skvätt olja och baka i ugn på 160 c i minst 30 min tills de fått fin färg. Försök att ösa dem då och då under tiden med smöret från plåten
.- Krydda köttet och stek i en het panna med lite olja, när du vänder köttet dra ned värmen och tillsätt, smör, vitlök och timjan och ös köttet med det smälta smöret
.- Servera med smöret, potatisen och gärna en liten grönsallad till.
Vinet och Maten - Detta är en riktigt härlig rätt för rött vin, örterna matchar fint med vinets karaktärer och dijonkrämen lyfter fram vinets fruktighet.
- Blanda senap med creme fraiche, smaka av med salt och peppar
- Skär upp alla ingredienser i tärningar i ungefär lika stora bitar börja stek potatisen och zucchinin, tillsätt sedan lammkorven, lök, vitlök och paprika och låt steka ihop i ca 4-5 min.
- Krydda köttet och stek tärningarna i en separat het panna, tillsätt örterna och häll över i huvudpannan, rör om och servera direkt med dijonkrämen.
Vinet & maten Krämigheten från burratan och sältan från pancettan lyfter fruktigheten i vinet och parerar umami-smaken från tomaten på ett fint sätt, vilket sätter matchningen.
Stek pancettan
Skiva tomaterna och bred ut på ett fat
Fördela ut burratan, toppa med pistage, pancetta och riv över lite parmesan
Strimla basilikan grovt och strössla över. Toppa med olivolja och krydda med salt och peppar
Servera gärna med lite rostat, gott levainbröd
Vinet & maten Vi gör denna Bruschetta lite matigare samt lägger till citron och parmesan för att hamna i samma smaknivå som vinet, de lyfter även fram vinets fruktighet på ett efektivt sätt
Stek brödskivorna i olivolja på medel värme tills de är gyllenbruna
Skär av den nedre delen på sparrisen och koka dem i ca 30 sekunder, lägg dem sedan i kallt vatten.
Skiva 2/3 av sparrisen i små skivor, spara topparna till senare.
Finhacka tomaterna, vitlöken och blanda med sparrisskivorna, smaka av med olivolja, parmesan, citron, strimlad basilika och svartpeppar.
Lägg på lite av tomatsalsan på varje bröd, sedan skivat kyckling, toppa med en sparrisknopp, salt, peppar och parmesan.
Vinet & maten Manchegon och aiolin är de komponenter som bygger smakbryggan med vinet.
Skär bort den hårda delen av sparrisen och blanchera dem i kokande vatten i 30 sekunder, dela och lägg sedan sparrisen i isvatten
Nu är det dags att bygga salladen. Börja med grönsallad, sparris, de kokta, skivade äggen, fördela ut tonfisken och toppa med salladslök, olivolja, kapris och aioli
Tillsätt sedan olivolja, lite citronsaft och manchego, krydda med salt och peppar
Vinet & maten Syran från citron och färskost lyfter fram fruktigheten i vinet samt balanserar upp syran.
Torka köttet och salta och peppra det rikligt
Skala och riv potatisen, skölj den i vatten och låt rinna av på en kökshandduk
Blanda färskost, dijon och pepparrot, smaka av med salt och peppar
Stek rårakorna i hälften olja och smör tills de är gyllenbruna på båda sidor
Servera med skivad lax, en citronklyfta och spritsa på lite av färskosten
Toppa med riven pepparrot, citronzest och dill
VINET & MATEN Osten, syra från senap och creme fraiche gör att vinets fruktighet lyfts fram trots sötma från senap och beska från grönkålen.
Blanda bägge senapssorterna med Crème fraiche och bre ut på pinza-bottnarna.
Strö över nästan all ost, hälften av grönkålen i små bitar och ringla på olivolja.
Fritera hälften av grönkålen.
Grädda pinzorna i ugnen på 230 c tills kanterna fått färg, ta ut och toppa med skinka, friterad grönkål och lite lagrad ost. Smaka av med salt och peppa
Vinet och Maten - Syran och krämigheten från creme fraiche och parmesan hjälper till att lyfta fram vinets fruktighet.
Mixa hälften av parmesanen och resten av ingredienserna förutom köttet i en matberedare.
Krydda och stek båda sidor av fläskkarrén på mycket hög värme. Lägg skivorna i en ugnsfast form, bered ut parmesanröran på varje karréskiva, det ska vara rikligt och toppa med resten av parmesanosten och gratinera i ugn på 200c med grillfunktionen.
Potatissallad
Blanda crème fraiche, kapris, senap, olivolja, vinäger och basilika till dressingen.
Stek potatis, bönor, fänkål och purjolök hastigt i en panna med olivolja. Tag av värmen och låt svalna något, blanda sedan med dressingen och servera med fläskkarrén.
Vinet och Maten - Här har vi bara vinvänner och inte så mycket att oroa oss för, citrusen hjälper till att lyfta fruktigheten i vinet.
Blanda majonnäs, crème fraiche, senap, vitlök och zest, ställ åt sidan
Stek svampen på hög värme i lite olja. När svampen börjar få färg, tillsätt smör och finhackad lök och stek klart svampen
Lägg ut tortillabröden och fördela ut hälften av osten på ena halvan av brödet, sedan svamp, kräftstjärtar och dill. Toppa sedan med resten av osten och krydda med salt och peppar. Vik över andra halvan av brödet till en halvmåne
Stek bröden i lite olja, ca 1 min på varje sida i en medelvarm panna tills de får fin färg. Pressa försiktigt med en stekspade så att osten smälter och limmar ihop brödhalvorna. Dela brödet i små kvartar och servera med dippsåsen
Vinet och Maten - Denna rätt har en fylligare känsla vilket även behövs i vinet, syran från chardonnay bidrar till en fräschare känsla.
Koka pastan i rikligt med saltat vatten enligt förpackningens anvisningar. Spara 1 dl pastavatten innan du häller av vattnet.
Smält smöret på låg värme i en stor stekpanna, tillsätt mjölet och stek någon minut. Tillsätt vitlök och fräs i cirka 30 sekunder (kan uteslutas för en mer traditionell Alfredo).
Häll i grädden och låt det sjuda försiktigt i 2–3 minuter tills det tjocknar något.
Tillsätt hälften av parmesanosten gradvis och rör om tills såsen är slät och krämig.
Om såsen är för tjock, tillsätt lite av det sparade pastavattnet för att tunna ut den.
Vänd ner den kokta pastan i såsen och blanda ordentligt. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar och toppa med extra parmesanost.
Vinet och Maten - hetta från jalapeño och sötma från honung är normalt sett inte ett så lyckat möte med ett torrt vin, men i det här fallet finns fetma från majonnäs och syra från lime som bygger smakbryggan med vinet.
Dela kycklingen i 3x3cm bitar.
Salta och peppra och panera först i mjöl, sedan uppvispat ägg och sist i ströbrödet.
Blanda majonnäsen med zest från 2 lime.
Blanda saft från 2 lime, honung och finhackad jalapeño. Blanda marinaden med finstrimlat äpple
Värm upp oljan till 170 c och fritera kycklingen i ca 2-3 min eller tills de fått fin färg.
Blanda finstrimlad isbergssallad och finhackad dill med de marinerade äpplena. Värm tortillabröden i en torr panna.
Nu är det bara att fördela ingredienserna på bröden – först sallad, sedan kyckling, toppa med tunt skivad silverlök och lägg på majonnäs.
Till livesändningen kommer jag att laga min version av carbonara, nedan beskriver jag steg för steg hur jag gör för att få den riktigt krämig.
Koka upp rikligt saltat vatten för pastan, och se till att allt annat är förberett! Så som att hacka lök, knäcka ägg osv.
Vispa upp äggulor och grädde med 25 g riven parmesan i en bunke.
Stek färsen med sidfläsket i en stor och djup stekpanna tills det börjar få fin färg. Tillsätt sedan löken och stek ytterligare några minuter tills löken börjar mjukna, dra ned värmen till låg.
Koka pastan al dente och lägg över den i pannan med fläsket, tillsätt gräddblandningen och rör om på svag värme tills pastan känns krämig. Smaka av med salt och rikligt med svartpeppar.
Servera pastan direkt och toppa med lite riven parmesan.
Då vinet Camera Rosso har en generös och bärig frukt med fin syra är det perfekt till denna krämiga pasta, då vinet adderar fräschör till kombinationen. Man kan säga att de är som gjorda för varandra!
VINET & MATEN Detta är en riktigt charmig och enkel rätt där både biffar och krämigheten från pastan tar hand om fylligheten och strävheten från vinet. Rätten ger dig också tid att umgås med din kära eller vänner. Örter, tomat och grillsmak går hand i hand med karaktärer som finns i vinet, detta är verkligen en perfekt matchning.
Blanda färsen med peston, gul lök, 1 vitlök, 6 finhackade tomater och lite av persiljan. Krydda ordentligt med salt och peppar och forma till 8 små, inte för tjocka biffar och låt biffarna vila i 10 min i kyl.
Koka pastan i rikligt med saltat vatten tills den är al dente, ca 3 min mindre än anvisning.
Dela resten av tomaterna och stek med en finhackad gul lök, vitlök i lite olivolja, tillsätt buljong och crème fraiche samt citronzest och saft och koka ihop. Tillsätt pastan, 3 msk pastavatten och örter och koka ihop i ytterligare några minuter.
Grilla biffarna och servera med pastan, riv över lite parmesan och några varv med svartpepparkvarnen
VINET & MATEN Detta vin har en ganska elegant och mild stil med fin syra så denna rätt serverar vi ej allt för fylliga tillbehör som krämig sås etc. Citronen hjälper till att lyfta fruktigheten i vinet
Dela kycklingen längs mitten så du får 2 tunnare skivor, banka ut något mellan två plastfilmer så du får ca 1 cm tjocka skivor
Lägg på tre salviablad på varje kyckling och lägg sedan parmaskinkan ovanpå och lägg åt sidan.
Stek en gul lök med timjan, lagerblad och svartpeppar. Slå på vin och buljong och reducera tills det återstår ca 40% av vätskan. Mixa ned en matsked med smör i slutet.
Pensla och krydda kycklingen och grilla på medelvärme på båda sidor. Låt kycklingen eventuellt gå klart på indirek tvärme, grilla även 4 citronhalvor.
Lägg upp sallad som du smaksätter med lite olivolja, citron, salt och peppar följt av kycklingen, citron och sås, riv lite parmesan över rätten och njut.
Vinet & drinken Det salta och feta snackset möter syran i drinken!
CharktallrikLägg upp blandad chark och ost på en tallrik. Garnera med krispig gurka.
Apelsinspritz
Häll upp Tania i ett glas och blanda med orange sprits syrup med sodavatten.
Garnera gärna med en apelsinskiva.
Maten och vinet – Syran från salsan och krämigheten från BBQ-såsen minskar strävheten och ökar fruktigheten i vinet.
Salta, peppra och grilla köttet på hög värme ca 2-3 min på varje sida, låt köttet vila i ca 10 min.
Blanda BBQ sås och crèmefraiche, smaka av med salt och peppar.
Skiva upp köttet och servera med tomatsalsan, BBQ-såsen och lite salladTomatsalsa:
Maten och vinet – Denna rätt innehåller bara vinvänner, fettet från friteringen lyfter fram vinets fruktighet.
Blanda 1 dl vetemjöl, bakpulver, salt, svartpeppar och öl till en smet
Mjöla fisken och panera i smeten, fritera sedan fisken i ca 4–5 min på 170c
Fritera pommes frites och servera fisken med örtdressingen och citron
Örtdressing:
Mixa allt med stavmixer i en smal, hög bunke, smaka av med salt och peppar
Vinet & maten Denna rätt innehåller många vinvänner som ost, dressing och köttet i sig vilket lyfter fram vinets fruktighet. Samtidigt så har vinet tillräckligt med smak för att matcha de smakrika tillbehören.
- Blanda majonnäs, vitlök, jalapeño och parmesan till en dressing.
- Pickla rödlöken med lite vinäger.
- Fördela färsen till 8 bollar och lägg en boll i en medel till het stekpanna, lägg på ett tortillabröd och pressa med ett smashjärn eller kastrull på tortillabrödet så hamburgaren trycks ut.
- Stek tills färsen fått en fin yta, vänd och stek andra sidan en kort stund, salta och peppra köttet.
- Lägg på en skiva ost, sedan sallad, gurka och tomat, spritsa över lite dressing och toppa med rödlöken, vik ihop och njut!
Maten och vinet – Syran från salsan och krämigheten från BBQ-såsen minskar strävheten och ökar fruktigheten i vinet.
Dela paprika och lök i mindre bitar och grilla dem på först på hög värme och sedan på indirekt värme. Smaksätt med olivolja, salt och peppar
Salta och peppra karrén och grilla på hög värme i ca 2 min per sida, låt sedan vila i 5 minuter
Ringla på olivolja på bröden och grilla dem för bättre smak
Bre på lite crème på mackan, sedan grönsaker och slutligen det skivade köttet, toppa med jalapeñocrème, parmesan och koriander
Jalapeñocrème
Lägg i alla ingredienser utom crème fraiche i en smal hög bunke och mixa med stavmixer tills majonnäsen tjocknar, blanda sedan i crème fraiche och smaka av med salt och peppar
Maten och vinet – Bonterra Chardonnay går i en frisk stil med viss fatkaraktär, fett från lax och smör gifter sig med fatkaraktären samt lyfter fram vinets fruktighet, en riktig match!
Värm upp risvinäger med strösocker och salt tills sockret löst upp sig
Börja med sushiriset, tvätta och blötlägg riset i ca 20 min. Häll sedan av vattnet och lägg över riset i en kastrull med 3 dl vatten. Koka upp och sänk värmen till lägsta temperatur, lägg på locket och sjud i ca 20 min. Smaksätt sedan med risvinägerblandningen
Bryn smöret och tillsätt 2 msk soja
Lägg ett noriark på ett tortillabröd och fördela ut riset i ett tunt lager över arket (doppa fingrarna i kallt vatten så det inte fastnar)
Fördela ut laxen på riset, lägg en rad med gurka och toppa med sojasmöret, koriander och sesamfrön
Rulla sedan ihop allt till en wrap, jag brukar hälla på lite extra sojasmör på toppen av wrappen!
Maten och vinet – Bonterra Chardonnay går i en frisk stil med viss fatkaraktär, fett från lax och smör gifter sig med fatkaraktären samt lyfter fram vinets fruktighet, en riktig match!
Finhacka örterna och blanda med zest från citron och olivolja
Krydda bröstfiléerna med salt och peppar och stek i lite olja på medelhög värme. När du vänder på bröstfiléerna, pensla på örtoljan och låt gå klart i ugnen (120c) tills de når en innertemp på 68c. Pensla på örtolja lite då och då och glöm ej salta och peppra en extra gång
Dela romansalladen i grova bitar och blanda med cesardressingen, lägg upp på ett fat och hyvla på parmesan och krydda med svartpeppar. Skiva upp kycklingen och servera till
Cesardressing
Blanda ihop alla ingredienser!
VINET & MATEN Denna Sauvignon Blanc har en frisk syra som dämpas lätt av limen i maträtten som lyfter fram vinets charmiga fruktighet.
Mixa basilikan med olivolja, majonnäs och crème fraiche, smaka av med limesaft, zest, salt och peppar
Blanda grönsakerna med saft från 1 lime, olivolja, salt och peppar och låt dem marineras i ca 5 min. Blanda sedan i ruccola och lite strimlad basilika.
Lag att koka in laxen med:
Koka upp vatten och tillsätt alla övriga ingredienser. Lägg laxen i en ugnsform, slå på den kokande lagen, sätt på plastfilm och låt svalna i rumstemperatur. När laxen är kall är den klar.
VINET & MATEN Här har vi både syra från tzatzikin samt stark karaktär från sallad och örter vilket gifter sig mycket väl med Sauvignon Blanc-stilen, tänk färgen grön, ja den upplever vi i såväl vinet som i maten.
Blanda vitlök, gurka, mynta, zest från två lime och yoghurt och ställ åt sidan
Stek tortillabröden, lägg på sallad, kyckling, picklad lök och tzatziki, toppa med koriander
Rulla ihop bröden och njut!
Vinet & drinken Syran och fruktigheten i drinken matchar fint till de feta och salta tilltuggen. Perfekt till glöggminglet!
Värm upp alla ingredienser tills sockret löstsig, låt stå och svalna i 20 min så att kryddorna hinner dra ut sig.
Blanda 1 del äppellag med 2 delar vin, serveramed mycket is och garnera med kanel, äppelskivor och stjärnanis.
Det går också bra att servera denna varm, värmupp till ca 50c och servera med tärnat äpple och mandel.
Vinet & drinken Syran och fruktigheten i drinken matchar fint till de feta och salta tilltuggen. Perfekt till glöggminglet!
Knaperstek pancettan och tillsätt löken.
Bred ut burratan på ett fat, toppa medpancettan, pistage, citronzest och olivolja. Glöm ej salta och peppra.
Servera med crostini, pepparkakor,äppelmarmarmelad och en lagrad hårdost.
VINET & MATEN Tomat och rosé är en riktig bra matchning men det behövs både syra och fett från majonnäsen för att den goda frukten ska bibehållas i vinet
Dela kycklingen längs med och panera kycklingen i mjöl sedan i äggblandningen och sist i pankon
Värm upp tomat, lök, vitlök, paprika och chiliflakes i en panna med lite olja. Tag av värmen och låt svalna och blanda sedan med majonnäsen
Lägg silverlöken i en skål med isvatten i ca 5 min
Fritera kycklingen på 180 c tills den blir gyllenbrun
Rosta snittsidorna på bröden, bred på majonnäs både på lock och toppbröd
Lägg på ett salladsblad på bottenskivan, sedan kyckling, ost och till sist lök, lägg på locket, tryck till och njut!
VINET & MATEN Här har vi lite sötma från gurksalladen plus hetta från chili, vilket mildrar upplevelsen av sötma i vinet, detta är ett vin som verkligen hanterar sötma väl.
Panera kycklingen i mjöl sedan i äggblandningen och sist i pankon
Blanda majonnäs, vitlök och srirachasåsen, ställ åt sidan
Hyvla gurkan tunt på längden, marinera med spansk peppar, olivolja, koriander, socker och limejuice
Fritera kycklingen på 180 c tills den blir gyllenbrun
Lägg på gurksalladen på bröden, kyckling, toppa med lite koriander, majonnäs, salt och peppar
VINET & MATEN Här har vi en något fylligare stil på vinet där den lätt rostade tonen från Chardonnayvinet hanterar lite mer smakrik mat, det brynta smöret och citronpicklade fänkålen lyfter frukten i vinet.
Skiva fänkålen tunt, marinera i citron och olivolja
Fördela båda ostsorter på pizzabottnarna och lägg sedan på lök och kyckling och ringla på lite olivolja
Bryn smöret och tillsätt salviabladen
Grädda pizzorna och ringla på det brynta smöret, toppa med fänkålen, burrata och parmesan
VINET & MATEN Här har vi en rätt med hetta och viss sötma från sweet chilin vilket kommer balansera vinets generösa fruktighet och bygga en fin balans med rätten.
Marinera laxen i saft från 1 lime och soja i ca 15 min, skiva sedan upp laxen och bränn med en brännare på laxskivorna, strössla sedan på lite sesamfrön
Marinera nudlar och gurka med dressingen, servera med lax, lite majonnäs, koriander och salladslök
Dressing:
Blanda alla ingredienser, låt dressingen stå och dra i ca 5 min
VINET & MATEN Denna rätt känns lite fylligare pga det brynta smöret vilket matchar vinets fyllighet, citronen hjälper till att lyfta vinets fruktighet och dämpa syran.
Salta och peppra laxen och pressa på lite citron
Skölj av potatisen och låt torka på en handduk
Värm en kastrull med olja och fritera potatisstrimlorna krispiga och salta direkt efter
Blanda majonnäs med 1 msk ingefära, zest från en citron och smaka av med salt och peppar
Baka av laxen i ugnen på 185 c, den ska nå en innertemp på 48 c
Dressa salladen med olivolja, lite citronsaft, salt och peppar. Bryn sedan smöret, blanda i resten av ingefära och citronsaft. Lägg sedan upp alla ingredienser och slå på lite smör på varje lax.
Vinet & maten Osten och att rätten kryddas väl med salt och olivolja förhindrar sötman från glazen att minska fruktigheten i vinet.
Salta och peppra karrén och bryn köttet, pensla på glaze och baka sedan köttet i ugn på 100c tills den når en innertemp på 68c. Låt köttet vila i minst 20 min och skiva upp det i tunna skivor, glöm ej salta och peppra
Stek lök och vitlök i en panna med olivolja, tillsätt tomaterna och rött vin. Stek ihop i ca 3-4 min på medelvärme, smaka av med salt och peppar och låt svalna. Tillsätt en halv kruka finhackad koriander
Stek tortillabrödet och toppa med tomatsalsan följt av köttet. Lägg på en skiva cheddar och värm sedan osten med en brännare eller under grillelement, toppa med lite salladslök, olivolja och koriander
Glaze
Koka ihop allt i en kastrull och reducera till hälften
VINET & MATEN Denna rätt har lite fylligare smaker men också en viss syra vilket gör det till en perfekt matchning med rose som ofta är något mer smakrikt än ett vitt vin.
Stek laxen med skinnsidan nedåt, krydda med salt och peppar
Blanda zest och majonnäs med potatis, salt och peppar
Blanda saft från ½ citron, olivolja, salt och peppar, blanda upp med dill, sallad och kaprisen
Lägg potatisen i botten toppa med sallad, sedan den stekta laxen och servera med tapenade och en citronklyfta.
Tapenade
- Mixa allt i en matberedare till önskad konsistens.
Vinet & maten Båda dippsåserna minskar strävheten i vinet och lyfter fram fruktigheten vilket gör det till en perfekt kombination.
Torka köttet och salta och peppra det rikligt
Dela grönsakerna i lagom bitar, marinera i lite citron, timjan, salt, peppar och olivolja
Ringla rikligt med olivolja på baguetteskivornaGrilla grönsakerna och brödet
Torrgrilla köttet på hög värme, dvs ingen olja på. Du kan hjälpa till med en brännare så köttet får sotiga sidor
Servera kött, grönsaker och bröd med dippsåserna
Aioli
Mixa allt i en hög smal bunke med stavmixer
Tomat och paprikadipp
Koka upp alla ingredienser utom creme fraiche och majonnäs, mixa till en slät puré och låt svalna.
Tillsätt sedan creme fraiche och majonnäsMixa ihop och smaka av med salt och peppar
Vinet & maten Här är det bara vinvänner som lyfter fram vinets fruktighet men kräver ett smakrikt vin som detta
Värm olivolja i en stor stekpanna och fräs den hackade löken, morötterna och sellerin tills den blir mjuk. Tillsätt vitlöken och stek ytterligare 1 minut. Tillsätt köttfärsen och stek ihop några minuter.
Blanda i passerade tomater, hälften av basilikan och låt såsen sjuda i cirka 15 minuter och smaka av med salt och peppar.
Blanda mjölk, creme fraiche och hälften av osten till en slät sås
Varva lasagneplattor med köttfärssåsen. Smula på fetaosten på översta lagret och slå på ostsåsen. Baka i ugn på 185 c i ca 30 min och täck med folie så täcket inte får för mycket färg för fort. Tillsätt resten av osten efter ca 20 min och baka tills lasagnen fått fin färg.Tag ut lasagnen ur ugnen och låt den vila i minst 15 min.-
Servera med en enkel grönsallad
Maten och vinet – Denna rätt är både krämig och har sälta samt att getosten ger en fin syra vilket lyfter fram fruktigheten i det mousserande vinet.
Blanda ost, ägg, grädde och kryddor och häll i smorda portionsformar, baka i ugn på 175c tills den satt sig.
Toppa äggbakelsen med hackad rödlök och lax, garnera med lite dill och citronzest.
Maten och vinet – Honungen skulle kunna bidra med en smakkrock i denna rätt men då vi också serverar salta valnötter och den krämiga ostkrämen så får vi tillräckligt med mjukgörare för en perfekt kombination.
Smält smöret i en stekpanna eller kastrull på medelvärme. Tillsätt vitlöken och grädden och låt det sjuda försiktigt i några minuter. Tillsätt sedan 2/3 av parmesanen och rör tills osten löst sig, smaka av med salt, peppar och muskot.
Fördela ut chipsen på ett fat, ringla över ostkrämen och toppa med valnötter, lite honung, resten av parmesanen och krasse.
Maten och vinet – Samtliga rätter innehåller både fett, salt och syra från tex gräddfil, ost och smör vilket lyfter fram vinets fruktighet
Grillade jätteräkor med grön salsa och sour créme
Salta och peppra räkorna och grilla dem på hög värme
Blanda övriga ingredienser till en salsa och servera med räkorna
Matjes med brynt smör
Skiva upp matjessillen och lägg på ett fat
Riv på lite zest och saft av citron över dem, toppa med dill och gräslök
Bryn smöret och häll över matjessillen, servera med kavringsnittar med smör
Friterad västerbottensost med dill
Panera oststavarna i mjöl, sedan ägg och till sist panko, gör sedan om processen en gång till, frys sedan stavarna en kortare stund så paneringen sätter sig
Fritera oststavarna på 170c tills de fått fin färg, salta och riv citronzest över samt toppa med dillen
Vinet & drinken Det salta och feta i burratan möter syran i drinken!
Crostini med burrataÖppna burratan och riv över citronzest, strimlad basilika och krydda med salt och peppar, toppa med olivolja.
Lemon Ice Tea
Blanda Tania med lemon ice tea syrup och garnera gärna med en citronklyfta/skiva.
Vinet & drinken Det salta och feta i grilled cheese möter upp friskheten och syran i drinken!
Grilled Cheese
Blanda alla ingredienser till en smet och lägg mellan två skivor surdegsbröd, stek i en panna med olivolja på medelvärme.
Fläder & ingefära
Blanda Tania med limejuice och flädersyrup. Toppa med ginger beer och garnera gärna med limeklyftor.
Vinet & drinken Fruktigheten och sötman i vinet möter sötman i jordgubbarna och syran i vinet matchar syran i drinken!
Jordgubbar med citron
Inte svårare än att pressa citron på jordgubbarna!
Rabarberbellini
Blanda Tania med rabarberpuré och toppa med sodavatten.Servera gärna med sked för omrörning!
Maten och vinet – Krämigheten från hummus och potatissalladen mildrar den lite mer pikanta mojo rojo-såsen som kan ställa till det med kombinationen med vinet, dock så har detta vin en generös fruktighet och bra syra vilket gör den optimal till lite mer smakrikt krävande rätter.
Koka upp ½ dl vatten med 1 msk socker och 1 msk salt samt saft från en citron. Pickla rödlöken i den varma lagen
Blanda majonnäs, crème fraiche, citronzest, dijon och basilika. Rör sedan ned potatis och 2/3 av salladslöken och smaka av med salt och peppar
Tärna upp fläskfilén i kuber om 3x3 cm och trä på spett. Krydda med olivolja, salt och peppar och grilla i panna eller på grill
Lägg upp potatissalladen på ett fat, toppa med rödlök, lite basilika, salladslök och ett par varv med svartpepparkvarnen
Servera salladen med spetten och dippsåserna
Mojo rojo
Mixa allt till en slät dippsås, låt stå i ca 15 min så att smakerna sätter sig.
Hummus med citron
Detta är ett enkelt sätt att piffa upp en färdig hummus, smaksätt hummusen med en tsk citronsaft och zest från en halv citron, smaka av med salt och peppar
Lägg hummusen i en lite grundare skål och forma en skål i hummusen och häll på lite olivolja, salt och peppar
Vill du lära dig mer om vin och mat i kombination?