Grillad ryggbiff och ratatouille med rostad aioli

Vinet & Maten - Detta är en riktigt härlig grillrätt som verkligen smakar grillat! Här är det citronen och aiolin som bygger smakbryggan med vinet och lyfter fram vinets fruktighet.

30 - 45 min
Enkelt

Ingredienser

4 skivor biff

2 citroner

Ratatouille:

1 stor lök

2 vitlöksklyftor, finhackade

1 stor aubergine

1 zucchini1 stor röd paprika

1 stor gul paprika

1 burk hela tomater

2 msk tomatpuré Olivolja

1 tsk torkad oregano

1 tsk torkad timjan

Salt och peppar

Rostad Aioli
1 vitlök

1 ägg

1 tsk dijonsenap

2 ½ dl solrosolja

Zest och saft från 1/2 citron

Salt och peppar

5 droppar tabasco

Gör så här

Salta och peppra biffen, dela citronerna och grilla på hög värme, låt köttet vila 5 min

Ratatouille:

Skiva alla grönsakerna i 2 cm tjocka skivor och grilla dem tills de får färg. Under tiden fräser du resten av ingredienserna i en panna rikligt med olivolja. Dela sedan de grillade grönsakerna på hälften och brässera dem i olivoljan och tomaterna

Rostad aioli:

Dela den hela vitlöken och lägg den på grillen med hela sidan mot glöden eller baka i ugn tills vitlöken är mjuk

Plocka ut klyftorna från vitlöken och mixa dem, blanda sedan i resten av ingredienserna och mixa med stavmixer i en hög, smal bunke tills aiolin sätter sig

Relaterat youtubeklipp

Vinmatchning

Roodeberg, 2022

Roligt att du hittat hit, Roodeberg är ett av Sydafrikas mest berömda vinhus och har länge varit förknippat med Sydafrikas berömda grilltradtion Braai på grund av sin unika vinstil. Roodeberg är en klassisk blend av Cabernet, Merlot och Shiraz med en lätt touch av ek. På denna sida ger Vinsmarts sommelier Niclas Tuomela sina bästa tips på hur du bäst matchar Roodeberg med grillad mat, recept och allt som hör grillat till.

Bitterhet
Fatkaraktär
Fruktsyra
Fyllighet
Rökighet
Strävhet
Sötma
Till vinet

Andra recept du kanske gillar!

Cemita med grillad biff, chimichurri och limeaioli
Cemita med grillad biff, chimichurri och limeaioli
Biff

30 - 45 min

Enkelt

Stekt fisk med za'atar salsa verde & blomkålspuré
Stekt fisk med za'atar salsa verde & blomkålspuré
Gös

30 - 45 min

Enkelt

Nickes bearnaise + köttips!
Nickes bearnaise + köttips!
Bordeaux

10 - 30 min

Inte så svårt

Grillad Iberico secreto, små chorizo och kamben, serverat med saffransris, rostad vitlöksaioli och en smakrik spansk glaze.
Grillad Iberico secreto, små chorizo och kamben, serverat med saffransris, rostad vitlöksaioli och en smakrik spansk glaze.
Iberico
Chorizo

30 - 45 min

Enkelt

Vill du lära dig mer om vin och mat i kombination?

Prenumera på vårt nyhetsbrev

VINSMART  |  SIBYLLEGATAN 9  |  114 42 STOCKHOLM