Grillad Iberico secreto, små chorizo och kamben, serverat med saffransris, rostad vitlöksaioli och en smakrik spansk glaze.

30 - 45 min
Enkelt

Ingredienser

Spansk fest!

500gr Iberico secreto

300 gr små chorizo

2 kamben Iberico

Saffrans Ris

3 dl Bomba ris

7 dl kyckling buljong/fond

1 dl vatten

1 gul lök hackad

150 gr cocktailtomater delade

2 grillade röda paprikor inlagda

1 msk paprikapulver

1 pkt saffran

1 msk persilja/vitlök


Rostad vitlöks aioli

1 ägg

2 ½ dl rapsolja

1 msk dijonsenap

1 cl sherryvinäger

1 cl citronsaft

1 hel vitlök

Salt och peppar


Min Spanska Glaze

2 msk päronmarmelad/membrillo

1 msk honung

5 cl ljus soja

3 cl olivolja

1 msk Buttery Blend Rubb eller någon annan mild som passar till fläskkött.

Gör så här

Iberico

- Kambenen bakar du i ugn i ca 1 ½ timme på 80c eller sous vidd, salta och peppra dem och dressa med lite olivolja, sedan grillar du klart dem på grillen för yta, till detta passar glazen väldigt bra

- Secreto är godast att bara salta till en börja, då denna styck detalj innehåller en del fett så vänta med pepparn tills du grillat den färdig, den ska grillas på hög värme så att den får den fina ytan.

- Chorizo blir bäst om du grillar på relativt hög värme så du får en fin yta snabbt och låter den vila sig klart.

Saffrans Ris

  • Skölj riset ordentligt i kallt vatten, lägg ned i en kastrull, tillsätt de torra kryddorna, fond och vatten, koka upp under lock, dra ned värmen något, riset ska koka ca 16-17 min normalt.
  • Medan riset kokar fräs lök ock tomater i en panna eller låt dem mjukna upp på grillen.
  • Strimla paprikorna och tillsätt dem till riset när det är klart, så även tomat och lök.
  • Riset skall var lite blött och servera det till det nygrillade köttet.

Rostad vitlöks aioli

  • Baka hela vitlöken med skal i glöden på grillen eller i ugnen på 200c, den ska bli mjuk.
  • Tag ur köttet på 6 vitlöksklyftor och lägg i en hög smal bunke (gör inget om det kommer med lite bränt skal med)
  • Lägg i resten av ingredienserna och mixa med stavmixer, börja med mixern i botten och jobba dig sakta uppåt. Smaka av med salt och peppar

Min Spanska Glaze

  • Värm upp allt så att marmeladen och honungen smälter ihop med sojan.

Relaterat youtubeklipp

Vinmatchning

Hero, Red Wine

Bitterhet
Fatkaraktär
Fruktsyra
Fyllighet
Rökighet
Strävhet
Sötma
Till vinet

Andra recept du kanske gillar!

Pinzabröd med svamp, potatis, örter och citron
Pinzabröd med svamp, potatis, örter och citron
pinzabröd

10 - 30 min

Superenkelt

Stekt grön sparris med citroncrème och mandel
Stekt grön sparris med citroncrème och mandel
No items found.

10 - 30 min

Enkelt

Räkor marinerade i vitlök och chili med grillat levainbröd
Räkor marinerade i vitlök och chili med grillat levainbröd
räkor

10 - 30 min

Enkelt

Grillad fläskkarré med gratinerade grönsaker och ärtpesto
Grillad fläskkarré med gratinerade grönsaker och ärtpesto
No items found.

45+ min

Superenkelt

Följ oss gärna på våra sociala medier

Vill du lära dig mer om vin och mat i kombination?

Prenumera på vårt nyhetsbrev

Följ oss gärna på våra sociala medier

VINSMART  |  SIBYLLEGATAN 9  |  114 42 STOCKHOLM