vinsmart.se innehåller alkoholreklam som riktar sig till alla som är över 25 år.
Dela recept
share
Vinet och maten - Den friska och aromatiska syran i vinet balanserar kryddigheten från za’atar och kompletterar den lena blomkålspurén, medan fruktigheten lyfter fram fiskens smaker.
Fisk
4 st filéer tex långa, gös eller torsk
2 msk olivolja
Salt och nymalen svartpeppar
Za'atar salsa verde
2 msk pinjenötter
1/3 dl finhackad färsk koriander
1/3 dl finhackad färsk persilja
1 st vitlöksklyfta, finriven
1,5 tsk za'atar
0,5 tsk chiliflakes
1 msk färskpressad citronsaft
0,5 citron, zest
2 msk finhackad inlagd pepperoni eller fefferoni
1 msk lag från fefferoni
0,75 dl olivolja
Salt och nymalen svartpeppar
Blomkålspuré
1 medelstor blomkål
2-3 dl vispgrädde
2 msk smör
3-4 konfiterade vitlöksklyftor (valfritt, ger djupare smak)+ 1 msk av oljan
Salt
Marinerad fänkål
2 st fänkål, tunt skivad (använd gärna mandolin)
0,5 tsk citron
0,5 tsk olivolja
Salt
1. Förberedelser
Konfitera vitlök: Skala vitlöksklyftor, täck med neutral olja och baka i ugnen (165°) tills mjuka. (Tips: gör lite extra, går utmärkt att spara i sin olja och ha i kylen. Gott att mosa ner i varma och kalla såser).
Salta fisken och låt vila.
Rosta pinjenötter i en torr panna tills gyllene.
2. Za’atar salsa verde
Finhacka vitlök, fefferoni och örter.
Blanda med za’atar, chiliflakes, citronsaft, citronzest, fefferonilag och olivolja.
Hacka pinjenötterna grovt och rör ner. Smaka av med salt och peppar.
3. Marinerad fänkål
Skiva fänkålen tunt (gärna med mandolin).
Blanda med citron, olivolja, salt och fänkålsdill.
4. Blomkålspuré
Dela blomkålen i mindre bitar och koka i grädde med en nypa salt tills mjuk (ca 15 min).
Sila av och spara en del av grädden för att späda purén med. Lägg ner en klick smör och mixa sen slät tillsammans med den konfiterade vitlöken.
5. Tillaga fisken
Stek i oljad panna på medelhög värme tills den får fin yta.
Tillsätt smör och ös tills fisken är genomstekt.
6. Servering
Lägg upp blomkålspuré och marinerad fänkål på tallrikar.
Toppa med fisken och skeda över za’atar salsa verde.
Servera direkt!
KWV är Sydafrikas mest berömda vinhus och kända för sina druvtypiska och matvänliga viner. På denna sida hittar du allt som behövs för att få till en perfekt match mellan ditt favoritvin och mat genom vårt smarta smakhjul och givetvis härliga recept för vårens alla goda middagar