Stekt fisk med za'atar salsa verde & blomkålspuré

Vinet och maten - Den friska och aromatiska syran i vinet balanserar kryddigheten från za’atar och kompletterar den lena blomkålspurén, medan fruktigheten lyfter fram fiskens smaker.

30 - 45 min
Enkelt

Ingredienser

Fisk

4 st filéer tex långa, gös eller torsk
2 msk olivolja
Salt och nymalen svartpeppar

Za'atar salsa verde

2 msk pinjenötter
1/3 dl finhackad färsk koriander
1/3 dl finhackad färsk persilja
1 st vitlöksklyfta, finriven
1,5 tsk za'atar
0,5 tsk chiliflakes
1 msk färskpressad citronsaft

0,5 citron, zest
2 msk finhackad inlagd pepperoni eller fefferoni

1 msk lag från fefferoni
0,75 dl olivolja
Salt och nymalen svartpeppar

Blomkålspuré

1 medelstor blomkål
2-3 dl vispgrädde
2 msk smör
3-4 konfiterade vitlöksklyftor (valfritt, ger djupare smak)+ 1 msk av oljan
Salt

Marinerad fänkål

2 st fänkål, tunt skivad (använd gärna mandolin)

0,5 tsk citron

0,5 tsk olivolja

Salt

Gör så här

1. Förberedelser

Konfitera vitlök: Skala vitlöksklyftor, täck med neutral olja och baka i ugnen (165°) tills mjuka. (Tips: gör lite extra, går utmärkt att spara i sin olja och ha i kylen. Gott att mosa ner i varma och kalla såser).

Salta fisken och låt vila.

Rosta pinjenötter i en torr panna tills gyllene.

2. Za’atar salsa verde

Finhacka vitlök, fefferoni och örter.

Blanda med za’atar, chiliflakes, citronsaft, citronzest, fefferonilag och olivolja.

Hacka pinjenötterna grovt och rör ner. Smaka av med salt och peppar.

3. Marinerad fänkål

Skiva fänkålen tunt (gärna med mandolin).

Blanda med citron, olivolja, salt och fänkålsdill.

4. Blomkålspuré

Dela blomkålen i mindre bitar och koka i grädde med en nypa salt tills mjuk (ca 15 min).

Sila av och spara en del av grädden för att späda purén med. Lägg ner en klick smör och mixa sen slät tillsammans med den konfiterade vitlöken.

5. Tillaga fisken

Stek i oljad panna på medelhög värme tills den får fin yta.

Tillsätt smör och ös tills fisken är genomstekt.

6. Servering

Lägg upp blomkålspuré och marinerad fänkål på tallrikar.

Toppa med fisken och skeda över za’atar salsa verde.

Servera direkt!

Relaterat youtubeklipp

Vinmatchning

KWV Sauvignon Blanc, 2023

KWV är Sydafrikas mest berömda vinhus och kända för sina druvtypiska och matvänliga viner. På denna sida hittar du allt som behövs för att få till en perfekt match mellan ditt favoritvin och mat genom vårt smarta smakhjul och givetvis härliga recept för vårens alla goda middagar

Bitterhet
Fatkaraktär
Fruktsyra
Fyllighet
Rökighet
Strävhet
Sötma
Till vinet

Andra recept du kanske gillar!

Charktallrik med Apelsinspritz
Charktallrik med Apelsinspritz
No items found.

10 - 30 min

Superenkelt

Ugnsbakad lax med brynt smör, ingefära, citron och krispig pommes pinnes
Ugnsbakad lax med brynt smör, ingefära, citron och krispig pommes pinnes
Lax

30 - 45 min

Enkelt

Krämig citronpasta med fänkål, räkor och basilika
Krämig citronpasta med fänkål, räkor och basilika
Pasta
Räkor

10 - 30 min

Superenkelt

Ägg Royal Loire style
Ägg Royal Loire style
No items found.

45+ min

Inte så svårt

Vill du lära dig mer om vin och mat i kombination?

Prenumera på vårt nyhetsbrev

VINSMART  |  SIBYLLEGATAN 9  |  114 42 STOCKHOLM