Dela recept
share
VINET & MATEN Detta vin har en ganska elegant och mild stil med fin syra så denna rätt serverar vi ej allt för fylliga tillbehör som krämig sås etc. Citronen hjälper till att lyfta fruktigheten i vinet
4 kycklingbröst
8 skivor parmaskinka
½ kruka salvia
1 dl ripasso-vin
1 dl kalvbuljong
2 lagerblad
1 gul lök
1 röd lök
½ vitlöksklyfta
1 timjankvist
1 påse ruccola
1 påse rädisor
2 citroner
10 g smör
Parmesan
Dela kycklingen längs mitten så du får 2 tunnare skivor, banka ut något mellan två plastfilmer så du får ca 1 cm tjocka skivor
Lägg på tre salviablad på varje kyckling och lägg sedan parmaskinkan ovanpå och lägg åt sidan.
Stek en gul lök med timjan, lagerblad och svartpeppar. Slå på vin och buljong och reducera tills det återstår ca 40% av vätskan. Mixa ned en matsked med smör i slutet.
Pensla och krydda kycklingen och grilla på medelvärme på båda sidor. Låt kycklingen eventuellt gå klart på indirek tvärme, grilla även 4 citronhalvor.
Lägg upp sallad som du smaksätter med lite olivolja, citron, salt och peppar följt av kycklingen, citron och sås, riv lite parmesan över rätten och njut.
Generös, mörkbärig flörtig stil med pigg syra och lagom strävhet. Det här är ett vin som är lika god till en bok som innan maten eller till en enklare middagsrätt, tex en krämig pasta.
Vill du lära dig mer om vin och mat i kombination?