Grillade spett med fläskfilé, 2 sorters dipp och krämig potatissallad

Maten och vinet – Krämigheten från hummus och potatissalladen mildrar den lite mer pikanta mojo rojo-såsen som kan ställa till det med kombinationen med vinet, dock så har detta vin en generös fruktighet och bra syra vilket gör den optimal till lite mer smakrikt krävande rätter.

No items found.
30 - 45 min
Enkelt

Ingredienser

800 g fläskfilé, putsad

400 g kokt potatis, skivad

4 salladslökar, skivade

1 dl majonnäs

½ dl crème fraiche

1 rödlök, skivad

½ kruka basilika

1 vitlöksklyfta, riven

1 msk dijonsenap

1 citron

1 msk socker

Salt och peppar

Olivolja



Mojo rojo
2 röda paprikor, rostade och skalade

3 vitlöksklyftor

1/2 tsk spiskummin

1/2 tsk paprikapulver

1 tsk chiliflakes

½ dl olivolja

2 msk rödvinsvinäger

Salt och svartpeppar



Hummus med citron
1 burk hummus

½ citron

Salt och peppar

Olivolja

Gör så här

Koka upp ½ dl vatten med 1 msk socker och 1 msk salt samt saft från en citron. Pickla rödlöken i den varma lagen

Blanda majonnäs, crème fraiche, citronzest, dijon och basilika. Rör sedan ned potatis och 2/3 av salladslöken och smaka av med salt och peppar

Tärna upp fläskfilén i kuber om 3x3 cm och trä på spett. Krydda med olivolja, salt och peppar och grilla i panna eller på grill

Lägg upp potatissalladen på ett fat, toppa med rödlök, lite basilika, salladslök och ett par varv med svartpepparkvarnen

Servera salladen med spetten och dippsåserna

Mojo rojo


Mixa allt till en slät dippsås, låt stå i ca 15 min så att smakerna sätter sig.

Hummus med citron


Detta är ett enkelt sätt att piffa upp en färdig hummus, smaksätt hummusen med en tsk citronsaft och zest från en halv citron, smaka av med salt och peppar

Lägg hummusen i en lite grundare skål och forma en skål i hummusen och häll på lite olivolja, salt och peppar

Relaterat youtubeklipp

Vinmatchning

Bonterra Zinfandel, 2021

Denna zinfandel kommer från ekologiskt certifierade gårdar i Mendocino County ligger norr om San Francisco i Kalifornien. Delar av vinet har lagrats ett år på ekfat vilket kompletterar den generösa mörka bärfrukten. Vinet går i en fylligare stil och är perfekt till smakrikare rätter, gärna från grillen men kan nog vara det ultimata vinet till en välgjord burgare

Bitterhet
Fatkaraktär
Fruktsyra
Fyllighet
Rökighet
Strävhet
Sötma
Till vinet

Andra recept du kanske gillar!

Parmesangratinerad fläskkarré med ljummen potatissallad
Parmesangratinerad fläskkarré med ljummen potatissallad
fläskkarré

30 - 45 min

Superenkelt

Fish & Chips med örtdressing och lime
Fish & Chips med örtdressing och lime
No items found.

30 - 45 min

Superenkelt

Pinzabröd med svamp, potatis, örter och citron
Pinzabröd med svamp, potatis, örter och citron
pinzabröd

10 - 30 min

Superenkelt

Grillad ryggbiff med primörer, pancetta och basilikasmör
Grillad ryggbiff med primörer, pancetta och basilikasmör
ryggbiff

30 - 45 min

Enkelt

Följ oss gärna på våra sociala medier

Vill du lära dig mer om vin och mat i kombination?

Prenumera på vårt nyhetsbrev

VINSMART  |  SIBYLLEGATAN 9  |  114 42 STOCKHOLM