Dela recept
share
Maten och vinet – Krämigheten från hummus och potatissalladen mildrar den lite mer pikanta mojo rojo-såsen som kan ställa till det med kombinationen med vinet, dock så har detta vin en generös fruktighet och bra syra vilket gör den optimal till lite mer smakrikt krävande rätter.
800 g fläskfilé, putsad
400 g kokt potatis, skivad
4 salladslökar, skivade
1 dl majonnäs
½ dl crème fraiche
1 rödlök, skivad
½ kruka basilika
1 vitlöksklyfta, riven
1 msk dijonsenap
1 citron
1 msk socker
Salt och peppar
Olivolja
Mojo rojo
2 röda paprikor, rostade och skalade
3 vitlöksklyftor
1/2 tsk spiskummin
1/2 tsk paprikapulver
1 tsk chiliflakes
½ dl olivolja
2 msk rödvinsvinäger
Salt och svartpeppar
Hummus med citron
1 burk hummus
½ citron
Salt och peppar
Olivolja
Koka upp ½ dl vatten med 1 msk socker och 1 msk salt samt saft från en citron. Pickla rödlöken i den varma lagen
Blanda majonnäs, crème fraiche, citronzest, dijon och basilika. Rör sedan ned potatis och 2/3 av salladslöken och smaka av med salt och peppar
Tärna upp fläskfilén i kuber om 3x3 cm och trä på spett. Krydda med olivolja, salt och peppar och grilla i panna eller på grill
Lägg upp potatissalladen på ett fat, toppa med rödlök, lite basilika, salladslök och ett par varv med svartpepparkvarnen
Servera salladen med spetten och dippsåserna
Mojo rojo
Mixa allt till en slät dippsås, låt stå i ca 15 min så att smakerna sätter sig.
Hummus med citron
Detta är ett enkelt sätt att piffa upp en färdig hummus, smaksätt hummusen med en tsk citronsaft och zest från en halv citron, smaka av med salt och peppar
Lägg hummusen i en lite grundare skål och forma en skål i hummusen och häll på lite olivolja, salt och peppar
Denna zinfandel kommer från ekologiskt certifierade gårdar i Mendocino County ligger norr om San Francisco i Kalifornien. Delar av vinet har lagrats ett år på ekfat vilket kompletterar den generösa mörka bärfrukten. Vinet går i en fylligare stil och är perfekt till smakrikare rätter, gärna från grillen men kan nog vara det ultimata vinet till en välgjord burgare
Vill du lära dig mer om vin och mat i kombination?