Entrecôte med grillade grönsaker och bakad potatis + grilltips

30 - 45 min
Enkelt

Ingredienser

Entrecôte

1 spetskål

1 zucchini

4 smågurkor

I purjolök

1 citron

Olivolja

Buttery rubb från Bearded butcher

Krämig BBQ sås

½ dl BBQ Bearded butcher sauce

1 dl majonnäs

1 dl crèmefraice

  • Blanda ihop allt och låt stå och dra i 5-10 min

Gör så här

Entrecôte

Köttet är en saftig och marmorerad köttdetalj som passar utmärkt på grillen. Fettet i köttet ger både smak och saftighet, och det blir bäst när det grillas snabbt på hög värme.

  • Låt köttet vila i minst 15 min per 500gr kött
  • Grillar du en hel bit kött så börja med att krydda köttet i god tid innan så att salt och kryddor hinner gå in i köttet. Börja med att grilla med fett sidan nedåt och vänd sedan. När köttet fått fin färg lägg över på indirekt värme.
  • Grillar du en skiva med ben så  salta endast och grilla på båda sidor, ställ den sedan på bensidan ned och dra över till indirekt värme

Grillar du en skiva med ben så salta endast och grilla påbåda sidor, ställ den sedan på bensidan ned och dra över till indirekt värme

En tunn skiva grillar du på bägge sidor och serverar direkt.

Blodig (rare, 50°C): Röd och mycket saftig inuti. Grilla 1–2minuter per sida.

Medium rare (55°C): Lätt rosa och saftig. Grilla 2–3 minuterper sida.

Medium (60°C): Rosaröd kärna med fastare konsistens. Grilla3–4 minuter per sida.

Well done (70°C+): Helt genomstekt men riskerar att blitorr. Grilla 5 – 6 minuter per sida

Tänk på att ta av köttet 3 c innan önskad temp dåköttemperaturen brukar gå upp ett par grader.

 

Grillad matig sallad

  • Skiva gurkor och zucchini på längden, dela spetskålen på mitten.
  • Salta alla grönsaker och låt dem dra ut lite vätska, krydda dem med rubb och peppar. Har du inget rubb smaksätt med lökpulver, svartpeppar och smör.
  • Grilla alla grönsaker, purjon grillar du hel tills den blir svart utanpå, övriga grönsaker normalt så att de får fin färg.
  • Skala bort det brände yttre på purjolöken, skiva upp och skär ned övriga grönsaker lite grovt, smaksätt med citron zest, salt och peppar samt olivolja och servera till köttet.

Relaterat youtubeklipp

Vinmatchning

Roodeberg, 2022

Roligt att du hittat hit, Roodeberg är ett av Sydafrikas mest berömda vinhus och har länge varit förknippat med Sydafrikas berömda grilltradtion Braai på grund av sin unika vinstil. Roodeberg är en klassisk blend av Cabernet, Merlot och Shiraz med en lätt touch av ek. På denna sida ger Vinsmarts sommelier Niclas Tuomela sina bästa tips på hur du bäst matchar Roodeberg med grillad mat, recept och allt som hör grillat till.

Bitterhet
Fatkaraktär
Fruktsyra
Fyllighet
Rökighet
Strävhet
Sötma
Till vinet

Andra recept du kanske gillar!

Nickes tolkning på Wedholms fisk: Parmesangratinerade gösfilé med spenat och räkor
Nickes tolkning på Wedholms fisk: Parmesangratinerade gösfilé med spenat och räkor
No items found.

30 - 45 min

Inte så svårt

Chips med parmesankräm, valnötter och honung
Chips med parmesankräm, valnötter och honung
No items found.

10 - 30 min

Superenkelt

Bookmakertoast med smaker från Chile
Bookmakertoast med smaker från Chile
oxfilé

30 - 45 min

Enkelt

Sallad “Barcelona” med tonfisk, kapris och sparris
Sallad “Barcelona” med tonfisk, kapris och sparris
Tonfisk

10 - 30 min

Superenkelt

Följ oss gärna på våra sociala medier

Vill du lära dig mer om vin och mat i kombination?

Prenumera på vårt nyhetsbrev

Följ oss gärna på våra sociala medier

VINSMART  |  SIBYLLEGATAN 9  |  114 42 STOCKHOLM