vinsmart.se innehåller alkoholreklam som riktar sig till alla som är över 25 år.
Dela recept
share
Vinet och maten - Plaimont, Madiran Vieilles Vignes, 2022 och Les Frondeurs, Madiran, 2023 Fylligheten av tomatsåsen samt den kryddiga smaken från salsiccia färsen mildrar strävheten i de röda vinet och lyfter fram fruktigheten. Vinet och Maten: Saint Mont, Les Cépages Préservés, 2022 Detta vin är så smakrikt att det hanterar kryddigheten i café de paris såsen mer än väl och bidrar till en fräschör till helheten.
Kycklingspett
500 gr lårfile kyckling
1 citron (zesten)
1 msk oregano
1 msk paprika
1 msk lökpulver
Salt och peppar
Olivolja
Fläskfiléspett
600 gr Putsad fläskfilé
300 gr Salsiccia färs
Olivolja
Salt & Peppar
Café de Paris-sås (Nicke version)
150 g smör (rumsvarmt)
1 liten schalottenlök (finhackad)
1 tsk dijonsenap
4 sardellfiléer
1 msk kapris (finhackad)
1 mskworcestershiresås
1 msk HPsauce
2 msktomatpuré
2 tsk curry
4 kvistar persilja
½ kruka dragon
172 kruka körvel
1 tsk chiliflakes
1 msk paprikapulver
1 msk lökpulver
1 tsk cayennepeppar
1 msk oregano
3 cl eau de vie
2 cl pernod
1/2 citron (rivet skal och lite juice)
Salt och svartpeppar
Tomatiserad rödvinsås
1 dl passerade tomater
1 dl rött vin
1 dl kycklingbuljong
1 vitlöksklyfta
1 gul lök finhackad
2 basilika kvistar
4 cl olivolja
1 msk smör
1 msk socker
Potatissallad
5 st färskpotatisar
1 knippe persilja
1 schalottenlök
Ca 6 st sparrisar
Färsk timjan
Salt och peppar
Halv citron
Feta ost
Smör
Olivolja
Kycklingspett
- Dela kycklingen i ca 3x3cm bitar, fördela ut påen skärbräda, fördela alla kryddor, citronzest och olivolja över kycklingen ochblanda om.
- Trä på kycklingen på spett, se till attkycklingen är jämt fördelad på spetten.
Fläskfiléspett
- Dela fläskfilén på hälften, skär fläskfilén inedre kant längs långsidan, vik ut ungefär som du rullar ut en rulle tills duhar en ganska tunn rektangel av fläskfilén, gör likadant på den andra biten.
- Lägg på ett lager salsiccia färs på den enafläskfiléplattan, fördela all färs jämt över hela, lägg den andra plattan påsalsicca färsen, skär 3x3cm tjocka rutor och trä på spett, tänk på att trä påspettet genom fläskfilé sidan, krydda med salt och peppar, ringhla på liteolivolja.
- Servera med en ljummen potatissallad med citron,salladslök och fetaost.
Café de Paris-sås (Nicke version)
- Fräs lök och tomatpuré mjukt i lite smör tills de blirglansiga, tillsätt alla ingredienser utom sprit och färska örter, låt koka ihopen kort stund, tillsätt sprit och tänd på, låt brinna ut och tillsätt sedan defärska örterna och en liten skvätt eau de vie, mixa med stavmixer.
- Nu har du basen, inför varje service blanda såsen med nedkokt grädde, smaksätt med salt, peppar och citron
Tomatiserad rödvinsås
- Stek lök, vitlök, basilika i olivoljan någraminuter, slå på buljong, tomat och vin, smaka av med socker, salt och peppar,låt puttra i ca 15-20 min.
- Lägg i en klick smör och mixa med stavmixer, gören sista avsmakning för att se om syran behöver justeras.
Potatissallad
- Skär potatisen i kuber.
- Värm smör-&rapsolja eller olivolja i en stor stekpanna.
- Lägg i potatisen och stek på medelhög värme.
- Rör om då och då. Sänk värmen om det behövs.
- Hacka persilja och lök grovt.
- Skär sparrisen i mindre bitar.
- När potatisen är gyllene och genomstekt, tillsätt grönsakerna i pannan.
- Rör om. Krydda med salt och peppar.
- Pressa citron över allt och blanda runt.
- Toppa gärna med lite fetaost vid servering.
Vinet har en balanserad syra och en lätt fatkaraktär. Passar utmärkt som aperitif eller till rätter av fisk, skaldjur eller ljust kött.