vinsmart.se innehåller alkoholreklam som riktar sig till alla som är över 25 år.
Dela recept
share
Vinet och maten - Till denna rätt krävs ett smakrikt vin med bra syra, syran i grytan och krämigheten från potatispurén hjälper till att lyfta fram fruktigheten i vinet.
Ingredienser (6 portioner)
1 kg högrev, i bitar (ca 4x4 cm)
150 g rimmat sidfläsk
2 msk smör
2 msk olivolja
2 gula lökar, skivade
3 vitlöksklyftor, finhackade
2 morötter, skivade
6 msk tomatpuré
6 dl rött vin (helst bärigt och ej fatlagrat vin)
5 dl oxbuljong
2 lagerblad
5 timjankvistar
200 g champinjoner, delade
15 steklökar, skalade
2 msk smör (till stekning av svamp och lök)
Salt och svartpeppar efter smak
2 msk arrowrot till redning
-Hetta upp en gryta med olivolja och smör. Stek sidfläsket tills det är gyllenbrunt och krispigt, lägg åt sidan.
-Bryn köttbitarna i omgångar i samma gryta tills de får fin färg. Salta och peppra. Lägg åt sidan.
-Fräs lök, vitlök och morötter i grytan tills de mjuknar och rör ner tomatpuré och låt fräsa någon minut, slå på ca 1 dl vatten och låt koka upp.
-Häll på rödvin och oxbuljong under omrörning. Lägg tillbaka kött och sidfläsk.
-Tillsätt lagerblad och timjan. Låt sjuda under lock på svag värme i ca 2,5 timmar.
-Stek champinjoner i smör tills de fått färg, salta lätt. Stek steklökarna i smör tills de fått färg tillsätt grytan efter ca en timme.
-Servera med potatismos, ugnsrostad potatis eller ett gott surdegsbröd.
Zinfandel är en av de mest älskade druvorna i USA, särskilt i Kalifornien, men dess ursprung är långt ifrån amerikanskt. Genetisk forskning har visat att Zinfandel härstammar från den kroatiska druvan Crljenak Kaštelanski (även kallad Tribidrag). Druvan kom till Italien, där den blev känd som Primitivo, och spreds sedan vidare till USA under 1800-talet. Zinfandel har en fascinerande släkt med flera intressanta kopplingar: Crljenak Kaštelanski – Ursprungsversionen från Kroatien. Primitivo – Den italienska motsvarigheten, genetiskt identisk men ofta något rustikare i stilen. Plavac Mali – En kroatisk druva som är en "avlägsen kusin" till Zinfandel och har liknande smaker.