Boeuf bourguignon

Vinet och maten - Till denna rätt krävs ett smakrikt vin med bra syra, syran i grytan och krämigheten från potatispurén hjälper till att lyfta fram fruktigheten i vinet.

45+ min
Inte så svårt

Ingredienser

Ingredienser (6 portioner)

1 kg högrev, i bitar (ca 4x4 cm)

150 g rimmat sidfläsk

2 msk smör

2 msk olivolja

2 gula lökar, skivade

3 vitlöksklyftor, finhackade

2 morötter, skivade

6 msk tomatpuré

6 dl rött vin (helst bärigt och ej fatlagrat vin)

5 dl oxbuljong

2 lagerblad

5 timjankvistar

200 g champinjoner, delade

15 steklökar, skalade

2 msk smör (till stekning av svamp och lök)

Salt och svartpeppar efter smak

2 msk arrowrot till redning

Gör så här

-Hetta upp en gryta med olivolja och smör. Stek sidfläsket tills det är gyllenbrunt och krispigt, lägg åt sidan.

-Bryn köttbitarna i omgångar i samma gryta tills de får fin färg. Salta och peppra. Lägg åt sidan.

-Fräs lök, vitlök och morötter i grytan tills de mjuknar och rör ner tomatpuré och låt fräsa någon minut, slå på ca 1 dl vatten och låt koka upp.

-Häll på rödvin och oxbuljong under omrörning. Lägg tillbaka kött och sidfläsk.

-Tillsätt lagerblad och timjan. Låt sjuda under lock på svag värme i ca 2,5 timmar.

-Stek champinjoner i smör tills de fått färg, salta lätt. Stek steklökarna i smör tills de fått färg tillsätt grytan efter ca en timme.

-Servera med potatismos, ugnsrostad potatis eller ett gott surdegsbröd.

Relaterat youtubeklipp

Vinmatchning

Zinfandel Veronia

Zinfandel är en av de mest älskade druvorna i USA, särskilt i Kalifornien, men dess ursprung är långt ifrån amerikanskt. Genetisk forskning har visat att Zinfandel härstammar från den kroatiska druvan Crljenak Kaštelanski (även kallad Tribidrag). Druvan kom till Italien, där den blev känd som Primitivo, och spreds sedan vidare till USA under 1800-talet. Zinfandel har en fascinerande släkt med flera intressanta kopplingar: Crljenak Kaštelanski – Ursprungsversionen från Kroatien. Primitivo – Den italienska motsvarigheten, genetiskt identisk men ofta något rustikare i stilen. Plavac Mali – En kroatisk druva som är en "avlägsen kusin" till Zinfandel och har liknande smaker.

Bitterhet
Fatkaraktär
Fruktsyra
Fyllighet
Rökighet
Strävhet
Sötma
Till vinet

Andra recept du kanske gillar!

Grillad ryggbiff med primörer, pancetta och basilikasmör
Grillad ryggbiff med primörer, pancetta och basilikasmör
Ryggbiff

30 - 45 min

Enkelt

Torta, grillad baguette med jalapeños, kyckling, tomat & koriandermajonnäs
Torta, grillad baguette med jalapeños, kyckling, tomat & koriandermajonnäs
Kyckling

30 - 45 min

Enkelt

Kycklingburrito med grönsaker och limetzatziki
Kycklingburrito med grönsaker och limetzatziki
Kyckling

10 - 30 min

Enkelt

Wrap med lax, brynt sojasmör och gurka (California roll-wrap)
Wrap med lax, brynt sojasmör och gurka (California roll-wrap)
Lax

30 - 45 min

Enkelt

Vill du lära dig mer om vin och mat i kombination?

Prenumera på vårt nyhetsbrev

VINSMART  |  SIBYLLEGATAN 9  |  114 42 STOCKHOLM