vinsmart.se innehåller alkoholreklam som riktar sig till alla som är över 25 år.
Dela recept
share
Vinet och maten - Det fruktiga vinet på Chenin Blanc Muscat d’Alexandrie passar fint till blåmusslor i grön curry. Den lätta sötman och friska syran balanserar hettan och lyfter de asiatiska smakerna.
(2 portioner)
1 kg blåmusslor
1 st bananschalottenlök
2 st vitlöksklyftor
1-2 msk grön currypasta
1 msk neutral olja (att steka i)
1,5 dl vitt vin
400 ml kokosmjölk
1 stjälk citrongräs, bankad
4 st lime keffirblad
1 tsk palmsocker
1 tsk fisksås
Lime
- Lägg musslorna i saltbad. Kallt vatten med rikligt med salt.
- Tvätta och skrubba musslorna vid behov och klipp bort ”skägget”. Rensa bort alla med trasigt skal och de som inte sluter sig när du knackar skalen mot varandra.
- Hetta upp lite olja i en gryta och fräs lök och vitlök mjuk. Tillsätt grön currypasta och stek ytterligare någon minut.
- Lägg ner musslorna och häll ner vinet, rör om och täck med lock. Låt koka tills musslorna öppnar sig, ca 3-5 minuter.
- Plocka ut musslorna.
- I grytan, tillsätt kokosmjölk, grädde, citrongräs, limeblad och grädde och låt koka ner och ihop (ca 20 min).
- Smaka upp med lime, fisksås och palmsocker.
- Blanda ner musslorna så de täcks av curryn och lägg upp.
- Toppa med salladslök, koriander och forellrom
KWV är Sydafrikas mest berömda vinhus och kända för sina druvtypiska och matvänliga viner.