Råbiff à la Nicke

Krämigheten från majonnäsen mildrar vinets strävhet och lyfter fram fruktigheten. En helt perfekt matchning!

30 - 45 min
Enkelt

Ingredienser

Köttet

300 g oxfilé i bit

1 msk fänkålsfrön

1 msk persilja

1 msk dillfrön

1 dl hackade hasselnötter

Salt och peppar

Majonnäs

1 ägg

2,5 dl solrosolja

2 msk dill, finhackad

1 citron (zest och 1 cl saft)

1 tsk dijonsenap, grov

1 msk ättika

1 tsk socker

Picklade grönsaker

2-3 morötter

1 rödlök

3 dl vatten

3 msk ättika

3 msk socker

1 msk salt

2 msk hackad dill

Potatischips

4 små potatisar

Olja till fritering

Gör så här

Köttet

- Mortla kryddorna.

- Hetta upp en stekpanna, salta oxfilén och bryn hastigt runt om, strö på övriga kryddor och tag av från värmen och ställ in i kylen.

- Skiva oxfilén tunt och tärna köttet i 0,5 cm stora tärningar, blanda med 3-4 msk majonnäs i en bunke. Salta och peppra.

- Lägg upp den blandade råbiffen på tallrik, (använd stansform för vacker uppläggning), toppa först med hackade hasselnötter, picklade grönsaker och tillsist chips och dill.

Majonnäs

- Mixa alla ingredienser med en stavmixer tills majonnäsen koagulerat, smaka av med salt och peppar samt syra (citronsaft).

Picklade grönsaker

- Koka upp vatten och tillsätt ättika, salt och socker.

- Hyvla morötterna på längden och skiva rödlöken tunt på mandolin.

- Pickla grönsakerna i lagen i minst 30 min.

Potatischips

- Skiva potatisen tunt och fritera tills de är krispiga, låt rinna av på en servett och salta. Det går fint att köpa färdiga kvalitetschips också.

Relaterat youtubeklipp

Vinmatchning

Mont-Redon Côtes du Rhône Réserve Rouge

Mont-Redon Réserve är mjukt, kryddigt och precis sådär lagom elegant, med toner av solmogna hallon, björnbär, lagerblad och en liten hint av lakrits och fat. Ett vin som funkar lika bra till pytt i panna som till en råbiff med pommes, mustiga grytor, en perfekt stekt köttbit eller en härlig pizza. Här snackar vi vardagslyx utan krångel – den sköna bistrokänslan, fast hemma.

Tänk dig onsdagsmiddagen med någon du gillar, där maten är enkel men vällagad och där känslan och atmosfären får det att kännas som en kvarterskrog i södra Frankrike, eller fredagskvällen med kompisarna, en bra film och en slice i handen. Mont-Redon Réserve briljerar i bägge fallen – som din trygga följeslagare när du vill att allt ska klaffa: smakerna, stämningen och det du har i glaset.

Bitterhet
Fatkaraktär
Fruktsyra
Fyllighet
Rökighet
Strävhet
Sötma
Till vinet

Andra recept du kanske gillar!

Fruktsallad a la Sara
Fruktsallad a la Sara
No items found.

45+ min

Superenkelt

Sydfransk pytt 2.0
Sydfransk pytt 2.0
Ryggbiff

10 - 30 min

Superenkelt

Miso- & svamprisotto med ponzu-dressad lax & pak choi
Miso- & svamprisotto med ponzu-dressad lax & pak choi
Risotto

30 - 45 min

Inte så svårt

Inkokt lax med lime- och basilikacrème och syrlig gurksallad
Inkokt lax med lime- och basilikacrème och syrlig gurksallad
Lax

45+ min

Superenkelt

Vill du lära dig mer om vin och mat i kombination?

Prenumera på vårt nyhetsbrev

VINSMART  |  SIBYLLEGATAN 9  |  114 42 STOCKHOLM