Plankstek med grillad oxfilé, basilika-duchesse, gorgonzolasås & parmalindad haricots verts

Denna rätt innehåller i princip bara vinvänner som mildrar den markerade strävheten i vinet och får frukten att blomma ut. En perfect match helt enkelt.

45+ min
Inte så svårt

Ingredienser

Oxfilé:

  • 4 skivor oxfilé à ca 180 g
  • Salt och svartpeppar
  • Smör och olja till stekning

Basilika-duchesse:

  • 1 kg potatis (mjölig sort, t.ex. King Edward)
  • 50 g smör
  • 1 dl grädde
  • 2 äggulor
  • 1 dl finhackad, färsk basilika
  • Salt och vitpeppar

Gorgonzolasås:

  • 2 dl vispgrädde
  • ½ dl kycklingfond
  • 100 g gorgonzola
  • 1 tsk majsstärkelse (valfritt, för tjockare konsistens)
  • Nymalen svartpeppar

Parmalindade haricots verts:

  • 200 g färska haricots verts
  • 8 skivor parmaskinka
  • Olivolja

Tillbehör:

  • 4 tomathalvor
  • Ev. lite flingsalt och färsk timjan för garnering

Gör så här

Förbered plankan:

  • Blötlägg ekplankor i vatten i minst 1 timme för att undvika att de bränns i ugnen.
  • Förvärm ugnen till 225°C.

Koka potatisen:

  • Skala och koka potatisen mjuk.
  • Pressa den genom potatispress och blanda med smör, grädde, äggulor och basilika.
  • Smaka av med salt och vitpeppar.
  • Lägg duchesse-smeten i en spritspåse med stjärntyll.

Förbered haricots verts:

  • Förväll bönorna i lättsaltat vatten i 2 minuter och kyl snabbt i isvatten.
  • Linda in ett knippe (5–6 st) i en skiva parmaskinka.
  • Ringla lite olivolja över.

Stek oxfilén:

  • Krydda köttet med salt och peppar.
  • Stek eller grilla snabbt på hög värme så att ytan får fin färg (ca 1–2 min per sida).
  • Lägg åt sidan – det tillagas färdigt på plankan i ugnen.

Gör gorgonzolasåsen:

  • Koka upp grädden, tillsätt fond, gorgonzola och låt smälta.
  • Rör eventuellt i lite majsstärkelse utrört i vatten om du vill ha en tjockare sås.
  • Smaka av med svartpeppar.

Montering på planka:

  • Lägg den förstekta oxfilén på mitten av plankan.
  • Spritsa duchessepotatis runt om i snygga toppar.
  • Lägg dit tomathalvor (snittytan upp) och ett knippe parmalindade haricots verts.
  • Gratinera i ugnen ca 10–12 minuter, tills potatisen fått gyllene färg och köttet är medium.

Relaterat youtubeklipp

Vinmatchning

Col d'Orcia Rosso di Montalcino, 2023

Betyg 5/6- "Som man vill att det ska smaka!"
- Niclas Tuomela, Vinsmart okt 2025

Rosso di Montalcino är ofta beskriven som den ”lilla kusinen” till Brunello, gjord på samma druva – Sangiovese Grosso – men med kortare lagringstid. Vinet från Col d’Orcia bjuder på elegans, friskhet och en direktare fruktprofil med toner av körsbär, röda bär och en lätt kryddighet. Strukturen är balanserad, med mjuka tanniner och livlig syra, vilket gör det till ett utmärkt matvin som passar till pasta, ljust kött och milda ostar.

Bitterhet
Fatkaraktär
Fruktsyra
Fyllighet
Rökighet
Strävhet
Sötma
Till vinet

Andra recept du kanske gillar!

Tostadas med helstekt & glaserad fläskkarré med ost & tomat
Tostadas med helstekt & glaserad fläskkarré med ost & tomat
Fläskkarré

30 - 45 min

Enkelt

Skagen
Skagen
Skagen

10 - 30 min

Superenkelt

Snackgurka med färskost, pepparrot, lime och sesamfrön
Snackgurka med färskost, pepparrot, lime och sesamfrön
Färskost

10 - 30 min

Superenkelt

Burrata med grön sparris, parmesan, citron och pistage.
Burrata med grön sparris, parmesan, citron och pistage.
Burrata
Sparris

10 - 30 min

Superenkelt

Vill du lära dig mer om vin och mat i kombination?

Prenumera på vårt nyhetsbrev

VINSMART  |  SIBYLLEGATAN 9  |  114 42 STOCKHOLM