vinsmart.se innehåller alkoholreklam som riktar sig till alla som är över 25 år.
Dela recept
share
Den krämiga pastan lyfter fram vinets fruktighet och syran och strävheten ger rätten en fräschör.
* 400 g rigatoni
* 1 paket färsk salsiccia (ca 300–400 g)
* 1 paket bacon, skivat (ca 140 g)
* 150 g cocktailtomater, halverade
* ½ dl Väddö cheddarsås (eller annan mild ostsås)
* 1 gul lök, finhackad
* ½ dl rött vin
* 1 msk hackad persilja
* ½ kruka dill, hackad
* 1 msk smör eller olivolja till stekning
* Salt & svartpeppar
Koka pastan
* Koka rigatonin i rikligt med saltat vatten tills den är al dente. Spara lite av pastavattnet (ca 1 dl).
Stek köttet
* Klipp eller skär bacon i bitar och stek krispigt i en stor panna, ta ut salsiccian ur skinnet och smula ner färsen i samma panna. Stek tills den får fin färg.
Bygg såsen
* Fräs löken i pannan tillsammans med salsiccian någon minut tills den blir mjuk.
* Häll i rödvinet och låt reducera i ca 2 minuter.
* Tillsätt cocktailtomaterna och låt dem mjukna lätt.
* Rör ner cheddarsåsen och eventuellt lite av pastavattnet tills såsen blir härligt krämig.
Blanda ihop
* Lägg i den nykokta rigatonin i såsen.
* Blanda försiktigt så allt täcks av den krämiga blandningen.
* Vänd ner persilja och dill. Smaka av med salt och peppar.
Nickes tre viktigaste moment vid tillagning av receptet - Dessa tre tips gör att det smakar mer och bättre!
1. Tillaga alla ingredienser i rätt ordning
2. Använd helst samma panna för maxa smakerna
3. Glöm ej göra slutkryddningen precis innan servering
Betyg 6/6 – ”Kvalitet till bra pris!”
-Niclas Tuomela, Vinsmart okt 2025
Vinet har en bra syra och strävhet som ger en balans med den generösa, kryddiga frukten, ett skolboksexempel på Côtes Du Rhône som man vill att den ska smaka.
Doften öppnar med en kryddig intensitet där björnbär och skogshallon står i fokus. Runt frukten vävs toner av lakrits, svartpeppar och lavendel som ger djup och karaktär. I smaken fortsätter mörka bär att möta peppriga inslag och färska örter, medan lavendeln adderar en elegant nyans. Helheten binds ihop i en kryddig struktur som dröjer kvar länge i avslutet.