Grillad entrecôte med ratatouille

Syran och olivoljan lyfter fram fruktigheten i vinet och bygger en smakbrygga över sötman från grönsakerna och gör kombinationen med vinet fulländad.

30 - 45 min
Enkelt

Ingredienser

Entrecôte

  • 4 skivor entrecôte á ca 200 g
  • Olivolja
  • Flingsalt
  • Nymald svartpeppar
  • Färsk timjan eller rosmarin

Grillad ratatouille

  • 1 zucchini
  • 1 aubergine
  • 1 röd paprika
  • 2 dl passerade tomater
  • 1 dl kycklingbuljong
  • 1 gul lök
  • 2 tomater (gärna fasta)
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 2-3 kvistar rosmarin och timjan
  • 3 msk olivolja
  • 1 dl rött vin
  • Salt och peppar
  • Färsk basilika till servering

Gör så här

Förbered grönsakerna

  • Skär zucchini och aubergine i ca 1 cm tjocka skivor.
  • Dela paprikorna i stora bitar, löken i klyftor och tomaterna i halvor.
  • Lägg grönsakerna på en het grill (gärna grillgaller eller grillplåt så inget ramlar ner).
  • Grilla tills de får fin färg och är mjuka men fortfarande har spänst – ca 5–8 minuter beroende på grönsak.
  • Lägg tillbaka i en kastrull med olivolja och vitlök och låt koka ihop. Tillsätt färska örter som rosmarin och timjan och låt puttra vidare i ca 15 min.

Grilla köttet

  • Ta fram entrecôten i rumstemperatur minst 30 min innan grillning.
  • Gnid in med lite olivolja, salt och peppar.
  • Grilla på direkt värme, ca 2–3 minuter per sida för medium rare (beroende på tjocklek)
  • Låt vila 5 minuter innan servering.
  • Skär upp entrecôten i skivor och lägg på en tallrik.
  • Toppa med grillad ratatouille.
  • Avsluta gärna med lite extra olivolja och flingsalt över grönsakerna.

Relaterat youtubeklipp

Vinmatchning

Ventoux Rouge, 2023

Vinet är gjort av Grenache, syrah och carignan och lagrat en tid på cementtankar och produceras av Kooperativet Rhonea som grundades 1925 och består av cirka 300 medlemmar som alla förfogar över cirka 10 hektar vingårdar. Produktionen spänner över flera områden som Beaumes de Venise, Rasteau och Vacqueyras.

Bitterhet
Fatkaraktär
Fruktsyra
Fyllighet
Rökighet
Strävhet
Sötma
Till vinet

Andra recept du kanske gillar!

Paella med kyckling, iberico, chorizo och rött vin
Paella med kyckling, iberico, chorizo och rött vin
paella
Kyckling
Chorizo
Iberico
Fläskkarré

30 - 45 min

Superenkelt

Pinzabröd med svamp, potatis, örter och citron
Pinzabröd med svamp, potatis, örter och citron
Pinzabröd
Svamp

10 - 30 min

Superenkelt

Stekt grön sparris med citroncrème och mandel
Stekt grön sparris med citroncrème och mandel
Sparris

10 - 30 min

Enkelt

Burrata med grön sparris, parmesan, citron och pistage.
Burrata med grön sparris, parmesan, citron och pistage.
Burrata
Sparris

10 - 30 min

Superenkelt

Vill du lära dig mer om vin och mat i kombination?

Prenumera på vårt nyhetsbrev

VINSMART  |  SIBYLLEGATAN 9  |  114 42 STOCKHOLM