fbpx

YOKO RIESLING | PFALZ

NOGGRANT UTVALD FÖR DET ASIATISKA KÖKET

YOKO RIESLING | PFALZ

YOKO Riesling har en intensiv doft med inslag av apelsinblom, lime, honungsmelon, tropisk frukt och ett stråk av kryddor. Smaken är fruktig med en liten fruktsötma som balanseras på bästa sätt med den friska syran. Vinet har en bra smaklängd och det finns toner av både melon, lime, mineral och en fläkt av blommor.

Ursprung: Tyskland, Pfalz
Druva: Riesling
Pris: 129 kr
Artikelnummer: 52967
Sockerhalt: 10,6 gram/liter
Volym: 750 ml
Passar till: Vinet är en utmärkt partner till asiatiska maträtter med sötsyrlighet, kryddhetta från chili, ingefära eller wasabi och rätter som är rika på umami.

YOKO riesling görs av utvalda druvor från Gimmeldingen och Mußbach i Pfalz. Vinet jäser i tank för att bevara så mycket som möjligt av druvans fruktighet och fräschör.

Pfalz är den näst största vinregionen i Tyskland. Och här skiner solen på vingårdarna som ligger i lä med regnskuggan på Haardtbergens svagt doserade östra sluttningar. Klimatet här ger lite extra fyllighet till vinet som är en klar fördel när man möter smakrika asiatiska rätter!

RECEPT|FISHTACOS

Niclas Tuomela, mästerkocks-stjärna och sommelier på Vinsmart har tagit fram en variant på tacos i asiatisk touch; kryddhet och vårig, perfekt att servera tillsammans med YOKO riesling, en asiatisk touch till den folkkära fredagstacosen!

”Denna rätt har viss sötma och hetta från all chili vilket ställer till det för många viner, YOKO har en liten restsötma och pigg syra som är en riktig match med dessa svåra grundsmaker”, säger Nicke

Ingredienser:

  • 8 små tortillabröd (10-12 cm i diameter)
  • 400 g salmalax
  • 100 g grön sparris
  • 2 små morötter
  • 1 dl majonnäs
  • 1 msk riven ingefära
  • 1 tsk chilisås
  • 1 lime
  • 1/2 kruka koriander
  • 1 dl japansk soja
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1 msk sesamolja
  • 2 msk rostade sesamfrön
  • olja till fritering
  • 1 bunke med isvatten
  • salt och peppar

Så gör du:

  1. Hyvla sparris och morötter (gärna med mandolin) och lägg dessa i en bunke med isvatten (detta ger krispighet)
  2. Blanda majonnäsen med ingefära och chilisåsen
  3. Marinera laxen i soja, chiliflakes och saft från halva limefrukten
  4. Fritera tortillabröden i olja (160c) i en liten stekpanna på båda sidor ca 1 min, när du tar upp brödet, vik det på mitten så att det formas som ett tacobröd
  5. Tag ur sparris och morötter ur vattnet och torka av salladen. Blanda sedan limesaft, sesamolja och lite soja och dressa grönsakerna.
  6. Skiva upp laxen i tunna skivor och täck laxen med sesamfrön
  7. Nu är det dags att fylla brödet med godsakerna, börja med grönsaker, sedan laxen, toppa med koriander och majonnäs, för säkerhets skull ta ett par varv på pepparkvarnen!
I samarbete med Folk o Folk
Dela med dina vänner
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

YOKO Riesling, 2020

129 kr

YOKO Riesling, 2020

129 kr