fbpx

Vitt vin till fisk – så lyckas du med bästa kombon

Vi gillar att vara vinsmarta och nu ska vi vara det dubbelt upp. Fina fisken ska matchas med tre vita viner med hållbar bakgrund. Samma firre ges en finurligt komponerad touch i form av tillbehör eller kryddning till varje vin – som vanligt by Nicke Tuomela – och matchningen blir toppen. Samlas hela gänget och prova sydafrikanska viner med oss den 29 oktober – varmt välkomna!


Vitt vin till fisk – vi matchar och provar tre vita viner från Sydafrika


LIVESÄND VINPROVNING FREDAG 29 OKTOBER KL 18.30:
VITT VIN TILL FISK – SÅ LYCKAS DU MED PERFEKTA MATCHNINGAR!
• Klicka här för att komma till eventet på Facebook där livesändningen strömmas!
Avsnittet kan även ses här på hemsidan när sändningen har startat.

Vinerna vi provar:
• KWV Chardonnay 2020 – här hittar du vinet!
• KWV Sauvignon Blanc 2021 – här hittar du vinet!
• KWV Chenin Blanc Muscat d’Alexandrie 2020 – här hittar du vinet!
Vinerna ingår i Systembolagets fasta sortiment och finns i många butiker, de kan även beställas online till den butik du väljer.

Nu ska vi prata vin och mat, närmare bestämt fiskrätter. Vinvalet avgörs av flera saker – typ av fisk, hur du anrättar den och vilka tillbehör du väljer. Tre vita viner från välkända producenten KWV i Sydafrika ska få komma till tals och matchas med fina fisken. Nicke Tuomela är som vanligt vår guide. Nicke kan trolla med smaker, det vet vi, och med hjälp av enkla knep och en smakmässig knorr matchar Nicke samma grundrätt till de tre vinerna på olika druvor. Riktigt vinsmart, eller hur?

Vill du prova med oss kan du köpa hem ett, två eller tre viner. Det är förstås kul att prova alla och då är tipset att gå ihop med bästa vännerna och samlas för en trevlig, inspirerande vinkväll med oss. Ni är alla mycket välkomna den 29 oktober!

Nedan presenterar vi kvällens tre vita vindeltagare närmare.

Allt om KWV Chardonnay

KWV Chardonnay är en klassiker som ständigt får höga betyg och som är ett av de mest populära vinerna på bag-in-box från Sydafrika. Vinet känns igen på sin giraff, som nu pryder förpackningen i en modern design. KWV tar druvor till vinet från vingårdar som är certifierade med hållbarhetsmärkningen WIETA, läs mer om hållbarhet nedan. KWV Chardonnay är rund och generös med toner av tropiskt frukt, citrus, vanilj och viss mineralitet. Ett välgjort vin med fin balans mellan frisk syra och tropiska, fruktiga toner. Passar utmärk till smöriga fiskrätter, höstens svamp eller en varm kycklingsallad. Vinet är jäst och lagrat i tre månader på fransk ek.

”Ständigt bra i sin generösa stil” – Expressen 2021
”Mycket smak för liten peng” – Aftonbladet, Härligt hemma! 2021

KWV Chardonnay 2020
Här hittar du vinet!
Land/region: Sydafrika, Western Cape
Druva: Chardonnay
Alkoholhalt: 13%
Förpackning: Bag-in-box 3000 ml
Vinstil: Frisk och fruktig
Karaktär: Frisk, ungdomlig stil med inslag av fat, gula päron, persika, vanilj och citrus
Nr: 7055
Pris: 239 kr

Allt om KWV Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc från KWV kommer från vingårdslägen där druvan fått perfekt mognad, vilket ger ett tropiskt, aromatiskt och krispigt vin som passar fint till skaldjur, både färska och grillade. Vinet är WIETA-certifierat och druvorna tas från vingårdar med denna hållbarhetscertifiering.

KWV Sauvignon Blanc 2021
Här hittar du vinet!
Land/region: Sydafrika, Western Cape
Druva: Sauvignon Blanc
Alkoholhalt: 13%
Förpackning: Bag-in-box 3000 ml
Vinstil: Frisk och fruktig
Karaktär: Ungdomlig, mycket frisk stil med inslag av gröna äpplen, svartvinbärsblad, päron, krusbär och lime.
Nr: 5626
Pris: 219 kr

Allt om KWV Chenin Blanc Muscat d’Alexandrie

Det här är en druvblandning där Chenin Blanc ger fräschör med Muscat d’Alexandrie står för ett druvigt och blommigt inslag som gör vinet lättillgängligt. Vinet har en tydlig sötma som gör att det funkar perfekt som fördrink och sällskapsvin, samtidigt är det ett bra val till lite starkare mat. Tänk thaifisksoppa med chili eller annan lite hetare asiatisk mat. Även till detta vin tar KWV druvorna från WIETA-certifierade vingårdar, certifiering av själva vinet är på gång.

KWV Chenin Blanc Muscat d’Alexandrie 2020
Här hittar du vinet!
Land/region: Sydafrika
Druva: Chenin Blanc 50% och Muscat d’Alexandrie 50%
Alkoholhalt: 12,5%
Förpackning: Bag-in-box 3000 ml
Vinstil: Vin med sötma, druvigt och blommigt
Karaktär: Blommig smak med sötma, inslag av gula päron, fläder, honungsmelon och citrus
Nr: 6344
Pris: 199 kr

Tre viner möter mat – torsk med varierad sås

Samma rätt med får tre olika skepnader genom variation av såsen. Nicke Tuomlea står för ett flexibelt recept som ger rätta matchningen till respektive vin.

Stekt torskrygg med ljummen spetskålssallad och Sandefjordsås
4 bitar torskrygg
500g savojkål
1 påse babyspenat
1 silverlök
1 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
50 g smör
1 citron
Olivolja
Ev. arrowrot för redning
Ev. 1 kruka basilika

Gör så här: Salta/rimma torsken cirka 30 minuter genom att gnida in den rikligt med salt, låt vätskan av. Skiva hälften av löken tunt på en mandolin, lägg i en skål och pressa en halv citron över, häll på salt och olivolja, pickla i minst 10 minuter. Strimla resten av löken och kålen, stek i panna tills den börjar att mjukna, ställ undan.

Till såsen kokar du upp grädde och crème fraiche, river i skalet från citronen och mixar i smöret i den varma såsen precis före servering. Se variationer till respektive vin nedan.

Stek torsken på skinnsidan först i smör tills den fått fin färg. Stek klart på andra sidan, den ska ha en kärntemperatur på 54-55 grader. Värm upp kålen och vänd i spenat och servera med torsken och såsen.

Såsen är en variant på Sandefjordsås fast med basilika, vilket passar fint till viner i lite fylligare stil med bra syra. När vi rimmar torsken får vi inte bara en fastare fisk, utan sältan underlättar även kombinationen med vin.

Variera rätten till respektive vin
Genom att förändra såsen smakmässigt får du bästa möjliga matchning av denna rätt till de tre olika vinerna.

Till KWV Chardonnay: Använd samma mängd smör, men istället 40 gram naturellt smör och 10 gram brynt smör. Den brynta smaken gifter sig fint med vinet.

Till KWV Sauvignon Blanc: Tillsätt finstrimlad basilika i såsen. Använd en halv kruka i såsen och resterande del tillsätter du i den värmda kålen och babyspenaten.

Till KWV Chenin Blanc Muscat d’Alexandrie: Addera ett grönt äpple som du steker tillsammans med kålen. I såsen tillsätter du en matsked riven ingefära, en halv tesked chiliflakes och eventuellt koriander som topping.

Chardonnay funkar även fint till fågel

Nicke Tuomela har även tagit fram ett recept med kyckling i huvudrollen. KWV Chardonnay, med sin fruktiga smakrikedom och toner av ek, passar förträffligt även till fågel och ljust kött.

Citron- och timjanbakat kycklingbröst med avokadokräm, spetskål och lök
Recept för 4 personer
1 spetskål
1 silverlök
2 avokado
50 gr gurka (ca 3cm)
2 vitlöksklyftor
2 citroner
Olivolja
Rapsolja
Panko (ströbröd)
50 gr smör
Salt och peppar
3 kvistar färsk timjan

Skär fyra skivor, två centimeter tjocka, av spetskålen och lägg dem på en inoljad ugnsplåt. Ringla över olivolja, rapsolja och krydda med salt och peppar. Mixa avokado, gurka, 1 vitlöksklyfta, olivolja, citronsaft, salt och peppar till en slät kräm. Skär två tunna skivor citron till varje kyckling och lägg in dem under skinnet på kycklingen tillsammans med timjanblad och smör. Lägg ett bröst på varje spetskålsskiva och baka i ugnen på 180 grader med skinnsidan uppåt

Skiva en silverlök tunt på mandolin och strimla lika mycket spetskål och marinera allt med saften från en citron och lite olivolja i cirka 20 minuter. När kycklingen är klar (67 grader) tag ur den ur ugnen och låt vila upp till 69 grader (endast kycklingen). Strö ströbröd över kålen och ringla lite rapsolja, kör klart den i ugnen tills ströbrödet fått fin färg. Nu är det dags att lägga upp. Här är det fritt fram för tolkning – bilden ovan kan ge inspiration.

KWV och den hållbara inriktningen

Producenten KWV är en ledande aktör i vinets Sydafrika, bolaget grundades redan 1918 och har sedan dess varit tongivande. Vingårdarna finns utspridda över hela Kapprovinsen, vilket betyder olika mikroklimat och möjlighet att skapa viner i olika stilar. Själva vineriet är beläget i Paarl och här finns Justin Corrans som chefsvinmakare, medan Marco Ventrella ansvarar för teamet som jobbar i vingårdarna. Marco fungerar som en viktig länk mellan platserna och har en nära dialog med vinbönderna. Tillsammans med Justins starka vision leder arbetet till personliga viner som är både välgjorda och lättillgängliga.

KWV jobbar med hållbarhet inom tre sektorer – miljömässig, social respektive ekonomisk hållbarhet. Inom miljö handlar det om återvinning, besparingar och miljömässigt hållbara val i alla led kring produkt och produktion. Den sociala hållbarheten handlar om att säkerställa goda arbetsförhållanden och rättigheter för alla medarbetare medan ekonomisk hållbarhet har ett fokus på hela samhällen och att förbättra den socioekonomiska standarden.

WIETA är ett exempel inom KWV:s hållbarhetsarbete, en certifiering med fokus på social hållbarhet. Certifieringen säkerställer god levnadsstandard, garanterade lönenivåer, säkerhet och rättigheter för alla som arbetar i produktionen och på vingårdarna. KWV Sauvignon Blanc är ett WIETA-certifierat vin, övriga viner är på gång att certifieras och till samtliga viner tas druvorna från WIETA-certifierade vingårdar.

Alla KWV:s viner produceras och tappas på plats, vilket innebär att arbetstillfällen behålls i Sydafrika och även möjlighet till kontroll när det gäller social hållbarhet. Alla vinerna är dessutom märkta med IPW, vilket är en märkning som kommer att ge en hållbarhetsstämpel även hos Systembolaget 2022. För denna ställs bland annat krav på produktion av vinet på plats. Därtill kommer att viner på bag-in-box har en klimatsmart förpackning och får ett extra plus i kanten för det.

Glas och utrustning i provningen

Rätt vinglas är viktigt för att upplevelsen ska bli som allra bäst när viner ska provas. Vi väljer glas med omsorg och detta val är även ett riktigt bra tips till dig. Vi använder utmärkta glas från Spiegelau. Mer om vinglas och betydelsen av att välja glastyp utifrån aktuellt vin hittar du här.

Vid matlagning är kvalitetsredskap nyckeln till bra resultat. Vi väljer gärna knivar, kokkärl och stekpannor från erkända kvalitetsmärket Fiskars, som står för moderna produkter av högsta kvalitet. Mer om Fiskars hittar du här.

Provningen hålls i samarbete med Arvid Nordquist, Briscapo/Spiegelau och Fiskars.


Dela med dina vänner
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

KWV Chardonnay 2020

239 kr

KWV Sauvignon Blanc 2021

219 kr

KWV Chenin Blanc Muscat d'Alexandrie 2020

199 kr

KWV Chardonnay 2020

239 kr

KWV Sauvignon Blanc 2021

219 kr

KWV Chenin Blanc Muscat d'Alexandrie 2020

199 kr

KWV Chardonnay 2020

239 kr