fbpx

Vitt från Rhône – höstmys med nytt vin till en palett av goda tilltugg

Höstvibbar i luften, en mysig träff med vännerna, gott småplock på tallriken och passande, goda vinet som funkar hela vägen – vad sägs om den kombon? Den tänkte vi greja till i en livesänd vinprovning med Côtes-du-Rhône i glaset! Beställ vinet i tid om du vill vill vara med och prova, kolla Nicke Tuomelas enkla recept och fixa gärna ett par tilltugg, så träffas alla vi vinvänner den 17 september!


Vi testar nytt vitt från Rhône till enkelt fixade, smarriga tilltugg


LIVESÄND VINPROVNING FREDAG 17 SEPTEMBER KL 18.30:
VIT NYHET FRÅN RHÔNE MED NICKES BÄSTA TILLTUGG
• Klicka här för att komma till eventet på Facebook där livesändningen strömmas!
Avsnittet kan även ses här på hemsidan när sändningen har startat.

Vinet vi provar:
• Côtes-du-Rhône Reserve Blanc 2020 – här beställer du vinet!

Vinet är en nyhet och en ordervara. Beställ till din närmste butik i god tid inför sändningen, om du vill prova med oss.


Svalare vindar och dags för lite höstmys, vi förgyller nya säsongen med ett vitt vin från Rhône och goda tilltugg enligt Nicke Tuomelas idé. Det gör vi fredagen den 17 september och du är så välkommen att mysa en stund med oss. Nicke har tagit fram superenkla recept på godsaker som du kan förbereda och avnjuta tillsammans med vinet när vi ses. Recept hittar du nedan, anpassade för sex personer.

Och i glaset, då? Ett helt perfekt vitt buffévin, som passar till en bred smakpalett av smarrigheter – Côtes-du-Rhône Reserve Blanc. Vinet kommer nu i en helt ny, mindre bag-in-box på två liter, som passar utmärkt till en träff med närmaste vännerna eller mingel i ett mindre format, enligt höstens upplägg. Vinet är en ordervara, beställ det direkt så att du hinner få hem det i tid till vår träff, om du vill prova med oss.

Vår mästerkock Nicke vill gärna ge dig ett extra tips – vinet passar även förträffligt till musslor. Moules marinières eller moules frites, där har du en höstkombo som ger ett riktigt bra smakminne!

Allt om vinet

Säger vi Rhône tänker du kanske först och främst på rött vin, men här görs även smakrikt vitt som är utmärkta matviner. Riktigt roligt att vi nu kan presentera Sveriges mest populär Rhônevin – Côtes-du-Rhône Reserve Blanc – i ett nytt, exklusivt format i form av en bag-in-box på två liter. Boxen är som skräddarsydd för en vinkväll av det mindre slaget, som vi gärna håller oss till i höst.

I den fina boxen hittar du ett nyansrikt vin med fruktig smak, här finns drag av vit persika, galiamelon och citrus. En mindre del av vinet har fått vila på franska ekfat, vilket bidrar till lite extra stuns i smaken. Servera vinet vid 8-10 grader.

Côtes-du-Rhône Reserve Blanc 2020
Här beställer du vinet!
Land/region: Frankrike, Rhône
Druva: Grenache Blanc, Viognier, Rousanne, Marsanne
Alkoholhalt: 13%
Förpackning: Bag-in-box 2000 ml
Vinstil: Fruktigt, smakrikt vitt vin
Nr: 76602
Pris: 199 kr


Specialrecept på enkla tilltugg

Nicke Tuomela har tagit fram passande tilltugg som du enkelt fixar till och som ger en extra dimension när du provar eller dricker vinet. Håll till godo!

RÖKT LAX MED GURKA, PEPPARROT OCH KAVRING
200 g skivad rökt lax
1/2 gurka
2 msk riven pepparrot
1/2 dl smetana
1/2 dl färskost
Svartpeppar
1/2 citron (zest)
Salt och peppar
Smör att steka i
2 skivor kavring

Tärna kavringen och stek den i smör tills den blir knaprig, mixa till grova smulor. Skiva 0,5 cm tjocka skivor av gurkan, skär lax i skivor som är cirka 2×6 cm och rulla små rosor av dem. Blanda smetana, färskost och pepparrot, krydda och lägg blandningen i en spritspåse. Tag en skiva gurka och lägg en liten laxros på skivan, spritsa i crème i rosen och toppa med kavring, servera.

QUESADILLAS MED KANTARELLER OCH LÖK, PICKLAD RÖDKÅL OCH SPETSKÅL
250 gr stekta kantareller
250 gr stekt gul lök
250 gr lagrad hårdost
8 stora tortillabröd
250 gr spetskål
½ rödlök
Salt och peppar
Olivolja att steka i
Lag:
1 citron
4 cl vatten
1 tsk honung
1 tsk salt
2 msk olivolja

Skiva kål och rödlök i tunna, fina strimlor. Tillsätt ingredienserna i lagen och marinera i minst 15 minuter, rör om då och då. Tag ett tortillabröd och fördela ost, svamp och lök på halva brödet, krydda ordentligt, vik till en halvmåne och stek i panna med olivolja. Tryck på brödet så det klistras ihop, vänd när det fått fin färg. Dela det stekta brödet i lagom stora trekanter och toppa med den picklade kålen och löken, servera direkt. Det här är ett lite kraftigare tilltugg som ändå fungerar fint tillsammans med vinet, då det har smakrikedom och kraft.


TONFISK TATAKI A LA MRS KASHOU
200 g tonfisk
4 msk sesamfrön, både svarta och vita
1/2 tsk chilipulver
½ tsk salt
1 msk sesamolja
1 salladslök
Sås:
1 tsk riven ingefära
1 msk japansk soja
2 tsk sesamolja
1 msk limejuice

Blanda sesamfrön, chilipulver och salt i en tallrik. Gnid in tonfisken med sesamolja och rulla sedan i sesamblandningen. Bryn tonfisken i olja i en het panna i cirka 30 sekunder på varje sida. Låt sedan tonfisken vila. Blanda samman alla ingredienser till såsen. Skär tonfisken i cirka 1 cm tjocka skivor. Ringla över såsen och toppa med fint skuren salladslök. Servera gärna i salladsblad eller ät med ätpinnar. Wow, vilken kombo med det vita vinet från Rhône!

Plats och producent

I Rhônedalen finns en lång tradition när det gäller produktion av smakrika, mustiga matviner. Regionen står för den näst största produktionen i Frankrike. Producenten Pellerin Domaines & Château har sitt säte i St-Georges-de-Reneins strax norr om Lyon. Företaget ägs numera av Boisset-gruppen. Pellerin har egna vingårdar men fungerar främst som så kallad negociant och köper därmed vindruvor eller vin från andra producenter och vinifierar och/eller buteljerar under eget varumärke.


Glas och utrustning i provningen

Rätt vinglas är viktigt för att upplevelsen ska bli som allra bäst när viner ska provas. Vi väljer glas med omsorg och detta val är även ett riktigt bra tips till dig. Vi använder utmärkta glas från Spiegelau. Mer om vinglas och betydelsen av att välja glastyp utifrån aktuellt vin hittar du här.

Vid matlagning är kvalitetsredskap nyckeln till bra resultat. Vi väljer gärna knivar, kokkärl och stekpannor från erkända kvalitetsmärket Fiskars, som står för moderna produkter av högsta kvalitet. Mer om Fiskars hittar du här.

Provningen hålls i samarbete med Giertz Vinimport, Briscapo/Spiegelau och Fiskars.


Dela med dina vänner
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Vinsmart Academy: Kalifornien-special!

Côtes-du-Rhône Reserve 2020

199 kr