fbpx

FAVORITER FRÅN TOSCANA | VINSMART TV

Välkommen till ett nytt avsnitt av Vinsmat TV, hela programmet hittar du på Vinsmart Youtubekanal. Glöm inte att prenumerera på kanalen så får du notiser när ett nytt avsnitt släpps. Det här vill du inte missa!

FAVORITER FRÅN TOSCANA|ROCCA DI MONTEMASSI TOSCANA SANGIOVESE

När Nicke drömmer sig bort kommer han på sig själv att längta till Italien, han drömmer sig bort till Toscana, vinlandskapet med sagolika böljande kullar, tusenårig historia och vackra städer som Florens, Pisa och San Gimigano. Minnen från resor till Toscana spelas upp, doften av färska kryddor, för att inte nämna en oemotståndlig matkultur. Toscana, ett ”matmecka” för en sån som Nicke, som älskar råvaror med högsta kvalitet, och kanske det bästa av allt, viner i absolut världsklass.

Nicke är fast bestämd det går att uppleva Toscana hemma i Sverige, i programmet återskapar vi drömmen om Toscana genom vin-och matkombinationer. Nicke delar sina favoritecept, tillagar gnocchi från grunden och grillar härlig Salsiccia. Som en hyllning till vinet, maten och kulturen skålar vi med ett vin Rocca Di Montemassi gjort på Toscanas flaggskepp, druvan Sangiovese.

VIN TILL PROVNINGENROCCA DI MONTEMASSI TOSCANA SANGIOVESE

Rocca di Montemassi Toscana Sangiovese, 2020
Pris: 269 kr
Artikelnummer: 4586
Land/Region: Italien, Toscana
Produkttyp: Rött vin
Druva: 
Sangiovese
Alkoholhalt: 13%
Förpackning: 3L  Bag-in-Box
Övrigt: Klimatsmart förpackning
Passar till: Det mesta i det italienska köket – pastarätter, ostar, charkbrickor, ragu på vildsvin eller nöt, fläskstek med färska örter och fina pizzor med fänkålssalami – fungerar utmärkt till vinet.

VINET & MATENTRE INGREDIENSER SOM MINSKAR STRÄVHETEN I VINET

”Sangiovese är en druva som ger relativt sträva viner, i följande rätter har jag tagit hjälp av både feta och krämiga tillbehör för att minska upplevelsen av strävhet och göra vinet mjukare. Med enkla medel hjälper det till att göra vin- och matkombinationen komplett” – Nicke, sommelier på Vinsmart.

RECEPTGNOCCHI MED BRYNT SALVIAMÖR & CITRON

Ingredienser:

  • 600 g gnocchi, köp färdig eller se grundrecept för gnocchi här
  • 100 g smör
  • 50 g parmesan
  • 15 salviablad
  • 1 påse ruccolasallaad
  • 1 citron
  • 1 vitlöksklyfta 
  • salt och peppar

Så gör du:

  1. Koka gnocchin enligt anvisning, när gnocchin flyter upp till ytan är den färdig, häll då av vattnet
  2. Finhacka vitlöken och bryn sedan smöret i en kastrull på medelvärme, glöm inte att vispa hela tiden! När smöret har tystnat, lägg i salviabladen, vitlök och gnocchin. Låt detta steka tillsammans i några minuter och blanda sedan i ruccolan
  3. Riv sedan citronzest och parmesan över kastrullen och servera direkt, glöm inte krydda med salt och peppar

Klart att servera!

GRUNDRECEPT|GNOCCHI

Ingredienser:

  • 600 g fast potatis
  • 2 ägg
  • 1 tsk salt
  • 1/3 tsk muskotnöt
  • 3-4 dl vetemjöl (+ extra till utbakning)

Gör såhär:

  1. Skala och koka potatisen tills den är mjuk, låt ånga av och svalna
  2. Pressa sedan potatisen i en bunke och blanda i äggen, börja att krydda med salt och muskotnöt, knåda sedan in mjölet till en smidig deg.
  3. Mjöla bordet för att sedan rulla ut ca 3 cm tjocka strängar av degen, skär sedan ut små gnocchibitar.
  4. Koka upp vatten i en kastrull, när vattnet kokar, tillsätt gnocchi. När gnocchin flyter upp till ytan är den färdig och häll då av vattnet, fortsätt från steg 2 i receptet här

RECEPTGRILLAD SALSICCIA, KRÄMIGA GRÖNSAKER & FÄNKÅLSSALLAD

Ingredienser:

  • 8 salsicciakorvar
  • ½ zucchini
  • 1 liten rödlök, skivad i båtar
  • ½ zucchini
  • ½ aubergine
  • 1 paprika
  • 8 små potatisar
  • 100 g fänkål, tunt hyvlad
  • 1 citron
  • 50 g parmesan
  • 1 kruka basilika
  • 1 dl crème fraiche
  • olivolja
  • aluminiumfolie

Så gör du:

  1. Börja med att skiva fänkålen (förslagsvis på mandolin) och marinera i citronzest och saft, olivolja, salt och peppar i en bunke, ställ åt sidan.
  2. Grilla korvarna på medelvärme tills de är genomstekta, ställ på eftervärme så de håller sig varma
  3. Skär upp grönsakerna i lagom stora bitar, salta, peppra och häll på olivolja för att sedan ugnsrosta dem tills de blir mjuka
  4. Blanda sedan ihop crème fraiche, basilika, parmesan och de rostade grönsakerna
  5. Servera salsiccian med de krämiga grönsakerna, toppa med fänkåls-salladen, glöm inte att krydda med salt och peppar!

Klart att servera!

TOSCANSK COOLER
MEDELHAVETS SVALKANDE DRINK

”Det må låta konstigt att servera en drink på rött vin, men det är ganska vanligt över hela medelhavet, en riktig höjdare!” – Nicke, sommelier på Vinsmart

Ingredienser:

  • 15 cl Sangiovese
  • 3 cl blåbärsjuice
  • 1 msk frysta blåbär
  • 1 jordgubbe, skivad
  • 1 kvist rosmarin

Ett stort rödvinsglas till servering

Så gör du:

  1. Fyll upp glaset med 2/3 delar is
  2. Slå på juice och bär, sedan rödvinet
  3. Lägg rosmarinkvisten i ena handflatan och klappa ihop båda handflatorna kraftigt 2 ggr (på så sätt släpper örten ifrån sig arom) och garnera det kalla glaset

Servera och njut!

GLAS OCH UTRUSTNING TILL PROVNING

Rätt vinglas är viktigt för att upplevelsen ska bli som allra bäst när viner ska provas. Vi väljer glas med omsorg och detta val är även ett riktigt bra tips till dig. Vi använder utmärkta glas från Spiegelau. Mer om vinglas och betydelsen av att välja glastyp utifrån aktuellt vin hittar du här.

I samarbete med Folk o Folk och och Spiegelau.

Dela med dina vänner
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Rocca di Montemassi, Sangiovese, Toscana

269 kr