fbpx

VINSMART ACADEMY | VINLANDET SPANIEN

I det här avsnittet tar programledare och sommelier Michél Jamais med oss på en djupdykning i det härliga vinlandet Spanien. Till hjälp har han tre viner! I provningen guidar Michél oss i Spanien som vinland, vi fördjupar oss i vinerna som provas, går igenom doft, smak, ursprung och hur man ska tänka när man kombinerar vinerna till mat.

VINSMART ACDEMY – VINER TILL PROVNINGEN

ALTA ALELLA MIRGIN
AA AUS PÉT-NAT

 AA Aus är en Pét–Nat tillverkad i den naturliga andan på ekologisk frukt och helt utan tillsatser. Pétillant Naturel är vinstilens fulla namn och betyder naturligt bubblande.

Alta Alella Mirgin, AA AUS PetNat

PRODUCENT: Alta Alella Mirgin
LAND/REGION: Spanien, Katalonien
DRUVOR: Xarel-lo
ÅRGÅNG: 2020
ARTIKELNR: 97702
PRIS: 179 kr

Vinet är gjort av druvan Pansa Blanca (Xarel-lo). När druvorna plockats och anlänt till vineriet genomgår de en lätt pressning och spontanjäser på sin naturliga jäst, vinet filtreras inte. Kapsylen som appliceras på flaskan är densamma som suttit på under sista delen av jäsningen och vinet är alltså inte degorgerat. Flaskan kommer därmed med en härligt ursprunglig och nyansrik känsla!

ALTA ALELLA MIRGIN
MER OM PRODUCENTEN

Alta Alella Mirgin är Barcelonas närmaste vineri och är en av de omsorgsfulla producenterna som med passion och energi satsar fullt ut på hållbarhet, ekologi och på viner framställda med minsta möjliga påverkan. Ända sedan starten 1991 har inriktningen varit ekologisk och vingårdens ekosystem har stått i centrum.

Gamla vingårdar har restaurerats och traditionella druvsorter som Mataró och Pansa Blanca, eller Xarel-lo som den senare oftast får heta, har återplanterats. En av familjens vingårdar har även nått den allra högsta klassificeringen.

TORRES
PAZO DAS BRUZAS, ALBARIÑO

Pazo das Bruxas är ett vin som hyllar folkloren och naturen i Galicien, en region med enorma skogar bebodda av mystiska och magiska varelser. Här sägs de galiciska häxorna bott i gamla hus på landet (pazos) där de kunde få kontakt med naturen genom danser och trollformler för att få de bästa frukterna. Precis som albariño-stocken gör som ger liv åt vinet Pazo das Bruxas.

Pazo das Bruxas, Albariño

PRODUCENT: Miguel Torres SA
LAND/REGION: Spanien, Rías Baixas
ÅRGÅNG: 2021
DRUVOR: 100 % Albariño
ARTIKELNR: 72554
PRIS: 169 kr

Vinet ”Pazo das Bruxas” i tillverkas till största delen med druvor från Rías Baixas, i O’Rosal-området i kombination med druvor från Salnés. Båda områdena är kända för sina markant atlantiska klimat som påverkas av sin närhet till havet med milda vintrar och hög nederbörd. Jorden är sandig med stor vattendränering och granitstenar som förhindrar vattenretention. Salnésområdet är kallare än O’Rosal, vilket leder till något långsammare mognad och druvor som bibehåller syra.

TORRES
MER OM PRODUCENTEN

Rötterna till familjen Torres kan spåras tillbaka till 1600-talet. Dokument visar att även på den tiden var familjen Torres vinodlare och sålde sina viner i liten skala.

Torres högkvarter är beläget i Vilafranca del Penedès, detta är grunden till en stor dröm som sedan dag ett växt. Idag äger Torres 1 300 hektar egna vingårdar ett flertal länder.

Hemligheten med att producera fantastiska viner ligger enligt Torres i att harmoniskt kombinera de bästa europeiska druvsorterna med lämpligt klimat, jord och miljö. Därför har Torres vingårdar i de mest representativa ursprungsbeteckningarna för att kunna göra viner med egen identitet av utvalda druvor som odlas lämpligt klimat, jordmån och miljö.

Producenten Torres är ett team av individer som är engagerade i ett enda mål:
Att från jorden till bordet skapa exceptionella viner och destillat, med målet att uppmuntra minnesvärda upplevelser i världens alla hörn.

VIRGEN DEL GALIR
MARUXA MENCÍA

Maruxa, eller María på spanska, är ett stort namn i Galicien. María var vingårdsgrundarens mor. Vinet kommer från vingårdar i byn Éntoma i Valdeorras.  Odlingarna ligger cirka 600 meter över havet.

Virgen Del Galir, Maruxa Mencía

PRODUCENT: Virgen del Galir
LAND/REGION: Spanien, Galicien, Valdeorras
ÅRGÅNG: 2021
DRUVOR: Mencía
ARTIKELNR: 2633
PRIS: 129 kr

Druvor som används för vinet Maruxa kommer från terrasserade vingårdar i byn Entoma, Valderrosa och Valdemioto. Jordmånen består av lera och nedbruten skifferjord. Skörden görs manuellt och i vineriet avstjälkas druvorna men krossas inte. Därefter inleds en kallmaceration som pågår i 48 timmar före alkoholjäsning, detta för att bevara de primära dofterna i vinet.

VIRGEN DEL GALIR
MER OM PRODUCENTEN

Virgen del Galir grundades 2002 och ligger i dalen vid floden Galir i Entoma, som också gett vinhuset sitt namn. Egendomen omfattar 20 hektar vingårdar som ligger på cirka 600 meters höjd. Fokus ligger på de lokala druvsorterna Godello och Mencía

Vingårdens filosofi är att göra viner som speglar landet och samtidigt respekterar lokala traditioner. Allting började med vingårdens namn, en hyllning till Our Lady of Galir, beskyddaren av regionens vingårdar.

Under de senaste åren har flera vingårdar återplanterats i Galir- och Bibei-dalen för att erbjuda ett komplett utbud av platsens växtplats (”terroir”). De röda vinerna skördas från vinstockar odlade på granitjord, från tomter i Galir- och Bibei-dalen.


Glas och utrustning till vinet

Rätt vinglas är viktigt för att upplevelsen ska bli som allra bäst när viner ska provas. Vi väljer glas med omsorg och detta val är även ett riktigt bra tips till dig. Vi använder utmärkta glas från Spiegelau. Mer om vinglas och betydelsen av att välja glastyp utifrån aktuellt vin hittar du här.

Avsnittet görs i samarbete med We & Wine, Handpicked Wines Sweden AB, The Wine and Spirits Collective och Briscapo/Spiegelau

Dela med dina vänner
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

AA AUS PetNat

179 kr

Pazo das Bruxas Albariño

169 kr

Maruxa Mencía

129 kr

AA AUS PetNat

179 kr

Pazo das Bruxas Albariño

169 kr

Maruxa Mencía

129 kr

AA AUS PetNat

179 kr