fbpx

Vinsmart Academy på Sthlm Taste – kombinera vin och mat till bästa smakmötet

Direkt från Stockholmsmässan och Sthlm Taste ger vi dig Vinsmart Academy! Vi ska kombinera vin och mat under ledning av Michel Jamais och till sin hjälp har Michel fyra kvalitetsviner med helt olika karaktär. Hänger du med på den här provningen vågar vi lova att du lär dig grunderna i att kombinera vin och mat utifrån olika smaker och tillbehör. Varmt välkommen att prova med oss – på Sthlm Taste eller på hemmaplan!


Väljer du vinet efter maten eller tvärtom?


VINSMART ACADEMY: KOMBINERA VIN & MAT – SÅ FIXAR DU SMAKEXPLOSIONERNA!
LIVESÄND VINPROVNING LÖRDAG 13 NOVEMBER 19.00
Klicka här för att komma till Facebook-eventet med mer information om provningen!

Följande viner ingår i provningen. Mer info om varje vin hittar du nedan.
• André Clout Silver Brut Nature – här hittar du vinet
• Bollo Sangiovese 2019 – här hittar du vinet
• Zenato Valpolicella Classico Superiore 2018 – här hittar du vinet
• Amarone A Alpha Zeta 2018 – här hittar du vinet


Vinsmart Academy intar Sthlm Taste! Vi provar vin på plats och vi sänder dessutom live lördag kväll den 13 november – kom och var med på Stockholmsmässan eller prova med oss på hemmaplan. Att kombinera mat och vin är temat för provningen och frågan är om du ska välja vin efter maträtten du har i tanken eller helt enkelt välja vinet först och sätta menyn därefter?

Vi guidar dig från champagne och aperitif till höstens röda viner, från lätt till fylligt, och tar fasta på varje vins karaktär. Syrligt, fruktigt, strävt…. Du får ledtrådar kring hur du ska tänka när vin i olika stilar ska kombineras med mat. Allt för att få till det bästa mötet mellan smaker och stildrag. Programledare är som vanligt Michel Jamais, mångårig sommelier och lärare på Restaurangakademien. Vi ses på mässan eller via vår livesändning!

Närmare presentation av alla medverkande viner hittar du nedan!

André Clouet – fina bubblor

En elegant, torr och frisk champagne med en sval doft av äpple och citrus, fin mineralitet och en lång, nyanserad och stram eftersmak. Vinet görs på druvan Pinot Noir från vingårdar i Bouzy och Ambonnay och tillverkas enligt den klassiska metoden. André Clouet Silver är en Brut Natur med helt torr och härligt stram smak tack vare en ytterst försiktig dosage. Cuvéen har inslag av äldre årgångar som ger fin komplexitet. Vinet passar utmärkt som en uppfriskande aperitif och till många typer av mat.

André Clouet Silver Brut Nature
Här hittar du vinet!
Ursprung: Frankrike, Champagne
Druva: Pinot Noir
Alkoholhalt: 12%
Artikelnummer: 7546
Pris: 369 kr

Bollo Sangiovese – perfekt pastavin

Trion Harald Wachtmeister, Jason Diakite och Joel Åhlin står för en helt ny kokbok om köttfärssås, den verkliga favoriträtten. Gänget har även tagit fram Bollo, det perfekta vinet till just denna klassiker och alla typer av pastarätter.  Druvan är Sangiovese som här kommer från Emilia-Romagna. Bollo är ett kryddigt och mustigt vin med matvänlig strävhet som mjukas upp på ett fint sätt av en fyllig rätt.

Bollo Sangiovese 2019
Här hittar du vinet!
Ursprung: Italien, Emilia-Romagna
Druva: Sangiovese
Alkoholhalt: 13%
Artikelnummer: 74128
Pris: 99 kr

Valpolicella – klassiskt från Veneto

Zenato har en tradition av vintillverkning i trakterna av Gardasjön sedan 1960. Den anrika firman står för ett vin som bjuder på varma körsbär, plommon, nyanser av choklad och kryddighet. Rikt och mjukt med bra struktur. Superiore betyder att druvorna skördats något senare och därmed uppnått mer mognad. Handskörd gäller och druvorna jäser med skalen i tio dagar. Därefter lagras vinet i 12 månader på ekfat innan det buteljeras. Valpolicella Classico passar fint till både italiensk och svensk husmanskost.

Valpolicella Classico Superiore 2018
Här hittar du vinet!
Ursprung: Italien, Venetien
Druva: Corvina, Rondinella, Sangiovese
Alkoholhalt: 13,5%
Artikelnummer: 12385
Pris: 139 kr

Amarone A Alpha Zeta – fyllighet från Valpolicella

Amarone är vinet som tillverkas av solmogna druvor som sedan har fått torka, för extra smakrikedom och koncentration. Vinet har en kryddig, utvecklad doft med fatkaraktär och inslag av körsbär, nougat, russin, mörk choklad och kanel. Smaken är nyanserad, tonerna från doften återkommer och här finns även torkade bär, kryddnejlika och vanilj. Vinet passar fint till lagrade hårdostar och till smakrika kötträtter på vilt och nöt.

Amarone A Alpha Zeta 2018
Här hittar du vinet!
Ursprung: Italien, Venetien
Druva: Corvina Veronese, Rondinella, Cabernet Sauvignon
Alkoholhalt: 15%
Artikelnummer: 12343
Pris: 199 kr


Möt Michel Jamais


Erfaren vinexpert, provningsledare, utbildare och författare av vinböcker. Michel Jamais har bred repertoar och verklig koll på vinvärldens alla hörn. Det är ett sant nöje att hälsa Michel välkommen som provningsledare vid Vinsmart Academy. Utifrån sin gedigna bakgrund kommer Michel att lyfta din vinupplevelse till nästa nivå, genom att rama in det du har i glaset med intressant och inspirerande fakta.


Glasen i provningen


Rätt vinglas är viktigt för att upplevelsen ska bli som allra bäst när viner ska provas. Vi väljer glas med omsorg och detta val är även ett riktigt bra tips till dig. Vi använder utmärkta glas från Spiegelau. Mer om vinglas och betydelsen av att välja glastyp utifrån aktuellt vin hittar du här.


Dela med dina vänner
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

André Clouet Silver Brut Nature

369 kr

Bollo Sangiovese 2019

99 kr

Zenato Valpolicella Classico Superiore 2018

139 kr

Amarone A Alpha Zeta 2018

199 kr

André Clouet Silver Brut Nature

369 kr

Bollo Sangiovese 2019

99 kr

Zenato Valpolicella Classico Superiore 2018

139 kr

Amarone A Alpha Zeta 2018

199 kr

Gratis vintips & vinprovningar

Vinsmarts nyhetsbrev med Nickes bästa mat & vintips