fbpx

Vinsmart Academy – hur funkar vitt vin till kräftor?

Vitt vin och skaldjur är ju inga konstigheter. Men hur kan du tänka kring vinvalet när det är dags för kräftskiva? Ja, det beror bland annat på vilka tillbehör som serveras i matväg. Dags för en lättsam sensommarlektion med Michel Jamais, där du får bästa tipsen. Välkommen den 18 augusti!


Dags för kräftor och vita viner – så här kan du tänka


VINSMART ACADEMY – VITT VIN TILL KRÄFTORNALIVESÄND VINPROVNING ONSDAG 18 AUGUSTI 19.00.
Klicka här för att komma till Facebook-eventet med mer information om provningen!

Följande viner ingår i provningen. Mer info om varje vin hittar du nedan.
• Gérard Bertrand Picpoul de Pinet – här hittar du vinet
• Clos Henri Petit Clos Sauvignon Blanc här hittar du vinet
• Soalheiro Alvarinho här hittar du vinet
• Mont-Redon Côtes du Rhône Blanc – här hittar du vinet


Sensommartid är skaldjurstid och nu står kräftorna på bordet. Men vad dricker du bäst till dessa om du önskar dricka vin? Nu har det alltså blivit dags att ta en närmare titt på vilka typer av vita viner som passar bäst till just kräftor och hur tillbehören i matväg påverkar vinvalet. Torrt och krispigt, smörigt och ekfatslagrat eller halvtorrt? Vi reder ut alla frågetecken och du får en lättsam, inspirerande lektion i det vita vinvalet till kräftskivan.


Allt om vinerna i provningen


Fyra viner, fyra stilar och fyra platser. Vi tar oss till två olika adresser i soliga södra Frankrike, till Portugal och till Nya Zeeland. Klimat och jordmån skiftar förstås, men skillnader finns även i vinifieringen och i den stil som vinmakaren vill uppnå. Och när det gäller kräftskivan och vinvalet är då frågan, vad har du för tillbehör på bordet?

Gérard Bertrand Picpoul de Pinet

Platsen är Languedoc-Roussillon, i västra hörnan av den franska Medelhavskusten. Här hittar vi druvan Picpoul och här tillverkas Picpoul de Pinet, en vinstil som är känd för att vara piggt och syrligt läskande. Med odlingar en bit in i landet på högre höjd får druvorna den härliga syran. Vinet är fruktigt, ungdomligt och friskt. Här finns nyanser av lime, citrus, melon och örter.

• Här hittar eller beställer du vinet
Info: Picpoul de Pinet från Gérard Bertrand i Languedoc-Roussillon
Vinstil: Friskt och fruktigt vitt vin
Artikelnummer: 79175
Pris: 109 kr


Clos Henri Petit Clos Sauvignon Blanc

Nu till Nya Zeeland och distriktet Marlborough, känt framför allt för sina vita viner på Sauvignon Blanc. Här är man riktiga experter på druvan sedan ett femtiotal år. Sauvignon Blanc levererar en speciell aromatik, ofta med gröna drag av vinbärsblad och fläder. I vinet Petit Clos från Clos Henri hittar vi även gröna äpplen, vita vinbär, melon och örter. Smaken är frisk och det finns en viss ton av rökig mineral i vinet.

• Här hittar eller beställer du vinet
Info: Clos Henri Petit Clos Sauvignon Blanc från Marlborough, Nya Zeeland
Vinstil: Friskt och fruktigt vitt vin
Artikelnummer: 72241
Pris: 129 kr


Soalheiro Alvarinho

Det här är en druva som vi ser allt mer av i intressanta viner. Alvarinho i Portugal och Albariño i Spanien. Soalheiro är ett vin från norra Portugal och distriktet, tillika appellationen, Vinho Verde. Ordagrant betyder det grönt vin och ibland sägs förklaringen vara att vinet är ungt, men egentligen är det den regnrika platsens grönskande frodighet som namnet syftar på. Vinerna från Vinho Verde görs både i vitt, rött och rosé. Druvan Alvarinho kan ha tolkningar som drar åt det mer krispigt syrliga eller det mer gulfruktiga. Soalheiros vin har fruktiga toner av vit persika, honungsmelon, gula päron och citron.

• Här hittar eller beställer du vinet
Info: Soalheiro Alvarinho från Vinho Verde, Portugal
Vinstil: Friskt och fruktigt vitt vin
Artikelnummer: 74935
Pris: 129 kr


Mont-Redon

Nu till Rhônedalen och en druvblandning på Grenache Blanc och Viognier. Mont-Redon är vinet som kommer med blommighet i doften, apelsinblommor varvas med vita persikor och gula päron. I smaken finns även en kryddighet och nyanser av apelsinskal. Mont-Redon är relativt fylligt och smakrikt, servera det gärna till grillade eller gratinerade havskräftor.

• Här hittar eller beställer du vinet
Info: Mont-Redon Côtes du Rhône Réserve Blanc
Vinstil: Smakrikt, fylligt vitt vin
Artikelnummer: 2813
Pris: 109 kr



Möt Michel Jamais


Erfaren vinexpert, provningsledare, utbildare och författare av vinböcker. Michel Jamais har bred repertoar och verklig koll på vinvärldens alla hörn. Det är ett sant nöje att hälsa Michel välkommen som provningsledare vid Vinsmart Academy. Utifrån sin gedigna bakgrund kommer Michel att lyfta din vinupplevelse till nästa nivå, genom att rama in det du har i glaset med intressant och inspirerande fakta.


Glasen i provningen


Inför varje provning väljs glastyp med omsorg. I denna provning används:
• Willsberger Anniversary

Mer information om glasen hittar du här!

Den uppskattade munblåsta glasserien Willsberger Collection är designad av Johann Willsberger och har tillverkats i över 40 år av Spiegelau. Sedan 17 år tillbaka har Spiegelau lyckats framställa den komplexa formen i maskin. Genom Willsberger Anniversary presenterar Spiegelau den ursprungliga serien av Willsberger, men istället maskinblåst och därmed mycket mer funktionell.


Dela med dina vänner
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Gérard Bertrand Picpoul de Pinet

109 kr

Clos Henri Petit Clos Sauvignon Blanc

129 kr

Soalheiro Alvarinho

129 kr

Mont-Redon Côtes du Rhône Réserve Blanc

109 kr

Gérard Bertrand Picpoul de Pinet

109 kr

Clos Henri Petit Clos Sauvignon Blanc

129 kr

Soalheiro Alvarinho

129 kr

Mont-Redon Côtes du Rhône Réserve Blanc

109 kr

Gratis vintips & vinprovningar

Vinsmarts nyhetsbrev med Nickes bästa mat & vintips