fbpx

Vinopizza – Bästa hemmapizzan med månadens goda topping till Grande Alberone

Vinopizza presenterar Grande Alberone, vinet som verkligen gillar pizza som följeslagare. Och visst blir det lite extra gott med en egenhändigt bakad pizza? Här får du recept i tre nivåer som passar alla hemmakockar, beroende på ambitionsnivå och tid. Alltid med månadens goda topping förstås – nu på rödbetor!

BÄSTA KOMBON – DIN PERFEKTA HEMMAPIZZA OCH GRANDE ALBERONE

Grande Alberone är ett mustigt, kryddigt och smakrikt vin, relativt fylligt men inte med alltför hög strävhet. Det gör kombinationen med mat flexibel och bra. Det finns viss sötma i vinet och den möts upp av rödbetan, som också adderar sötma. Den rostade fatkaraktären i vinet trivs gott i sällskap av osten och nötterna som ingår i receptet. Olja, salt och pressad citron knyter ihop allting lite extra.

GRANDE ALBERONE OCH PIZZA MED RÖDBETSTOPPING

Du väljer typ av botten och därefter topping, båda delarna i valfri nivå. Månadens läckra topping är rödbeta.
Lätt: Köp ett färdigt pizza-kit.
Medel: Köp halvfärdiga bottnar från en pizzeria och gör din egen sås.
Svår: Gör allt från grunden, deg + sås.

Nickes pizzadeg
0,5 tsk jäst
4,5 dl fingervarmt vatten
10 dl mjöl, tipo 00 eller vetemjöl special
4 tsk salt
1 tsk olivolja
Finfördela jästen i en bunke eller i skålen till en köksmaskin. Lös upp den med lite av vattnet och tillsätt sedan resten. Häll ner mjölet, lite i taget, och arbeta samman till en smidig deg. Arbeta degen i cirka 20 minuter i en köksmaskin, eller med degkrokar på en elvisp. Tillsätt saltet ett par minuter innan degen är färdigknådad. Strö över några nypor mjöl och täck med en fuktig handduk. Låt degen jäsa i 2 timmar i rumstemperatur. Dela degen i bitar om cirka 200 gram. Tillsätt lite mjöl om degen känns kladdig. Rulla degbitarna till runda bullar och lägg dem på en mjölad plåt. Täck med plastfolie och låt jäsa i 7 timmar i rumstemperatur eller 20 timmar i kyl. TIPS! Baka alltid pizzorna med rumstempererad deg, gäller även färdigköpt deg. Sätt ugnen på 275 grader och använd pizzasten eller bakstål för bästa resultat.

MÅNADENS TOPPING – RÖDBETA

Lätt: Bred på färskost på din pizzabotten. Skiva rödbetor (färdigkokta i vacpåse) och lägg på. Garnera med getost och lagrad ost och grädda pizzan. Vid servering, ringla lite olivolja och honung över pizzan och krydda med salt och peppar.
Medel: Välj det lätta alternativet, men koka färska rödbetor själv och lägg på lite rostade valnötter. Rosta dessa separat och lägg på dem på den färdiggräddade pizzan.
Svår: I grunden som den lätta varianten, men du kokar dina egna rödbetor och klickar på en rödbetspesto och friterad persilja efter att du gräddat pizzan. Det tar den här pizzan till en annan nivå smakmässigt.

Rödbetspesto
150 g kokta, skalade rödbetor
150 g valnötter
1 hackad vitlöksklyfta
1 1/2 dl riven prästost
1 msk pressad citron
1 dl kallpressad rapsolja
Salt och peppar
Mixa rödbetor, valnötter och vitlök. Tillsätt ost och citron och mixa till sist i oljan. Smaka av med salt och peppar.

Friterad persilja
1 kruka bladpersilja
Olja till fritering
Värm oljan till cirka 160 grader och fritera persiljan snabbt. Låt rinna av på papper och salta direkt.

VINOPIZZA: GRANDE ALBERONE

………………..
Du hittar eller beställer vinet här
………………..
Grande Alberone Vino Rosso Organic
Ursprung: Italien
Alkoholhalt: 14%
Druvor: Primitivo, cabernet sauvignon, merlot och teroldego.
Förpackning: Glasflaska 750 ml
Stil: Kryddigt och mustigt
Karaktär: Rostad fatkaraktär med liten sötma, inslag av plommon, choklad, körsbär och kaffe
Övrigt: Ekologiskt
Pris: 95 kr
………………….



Dela med dina vänner
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Vinsmart Academy: Kalifornien-special!

Grande Alberone

95 kr

Gratis vintips & vinprovningar

Vinsmarts nyhetsbrev med Nickes bästa mat & vintips