fbpx

Vinglas – Vi guidar dig till rätt vin och glas!

I den här artikeln går vi igenom allt från varför man ska ha vinglas över huvud taget, men vi dyker också djupare på varför formen på glaset är viktigt, hur mycket vin man ska fylla på i glaset samt hur man bäst håller i ett vinglas när man dricker vin.

Med andra ord – välkommen till vår vinglasguide!

Spiegelau Vinglas

Varför ska man ha vinglas?

Det är godare att dricka vin ur vinglas än ur andra sorters glas. Smaken på vinet påverkas av glasets form, främst eftersom alkoholen i vinet påverkar vinets naturliga arom. Ett vinglas gör att vinets ”riktiga” smak kommer fram bättre.

Visste du förresten att det finns forskning kring just hur vinglasets form påverkar vinet?

Forskning om vinglasets form och påverkan

I en studie från Tokyo Medical and Dental University tittade Kohji Mitsubayashi och hans forskarkollegor på hur formen på ett glas påverkar vinets beståndsdelar.

Särskilt under lupp satte man hur alkoholen påverkades av glasformen, vilket är intressant eftersom det är just samspelet mellan alkoholen och vinets arom som skapar det vi upplever som vinets ”smak”.

Vi ska inte gå in på hela studien, men i korthet kan man säga att Mitsusbayashi och hans team kunde sätta fingret på varför vinglasets kupade form är att föredra framför ett glas med raka väggar). Det visade sig nämligen att alkoholmolekylerna tenderade att ånga utåt, mot glasets väggar.

Vinglasets påverkan på alkohol.
”The effect of wine glass shape”, TMDU.

Att alkoholen drog sig utåt mot väggarna fick i sin tur effekten att glas med en kupad form bättre släppte fram vinets arom ”uppåt” i glaset – jämfört med vanliga dricksglas och Martiniglas (som har raka väggar).

Det finns med andra ord en viss logik och vetenskap bakom varför man bör dricka vin ur just vinglas. Men sedan är det förstås en fråga om tycke och smak också!

Hur många olika sorters vinglas ska man ha?

En vanlig fråga vi på Vinsmart får är vad man ska ha för sorts vinglas. Det korta svaret är att en bra uppsättning glas bör innehålla åtminstone fyra olika typer av glas:

  • Vinglas för rött vin
  • Vitvinsglas
  • Glas för mousserande vin eller champagne
  • Vinglas för dessertvin eller aperitif/mingel

Den som vill ta sitt vinintresse ytterligare en nivå kan ha olika uppsättningar av rödvinsglas, flera sorters champagneglas och liknande. Lite längre ner i den här artikeln ska vi berätta mer om varför just sådana uppsättningar kan vara en god idé.

Vinglas Spiegelau

Vad skiljer ett rödvinsglas från ett vitvinsglas?

Eftersom rött vin i regel har en kraftigare kropp och mer intensiva smaker än vitt vin så är rödvinsglas oftast större än vitvinsglas.

  • Tumregel: Ju fylligare vin, desto större vinglas.

Välj större vinglas för rött vin

 Rött vin ska drickas från glas med en stor kupa och vid öppning, så att vinet kan andas och avge sina aromer ordentligt.

När kupan blir större är det naturligt att foten blir större och stadigare. Och för att då få rätt proportioner på glaset blir inte sällan glasets ben längre. Det är därför som rödvinsglas i regel är större än vitvinsglas.

Några vintyper som gör sig bra i större vinglas är bourgogne-viner, pinot noir och piedmont.

Välj något mindre vinglas för vitt vin

Vita viner ska drickas från glas som är något mindre än vad rödvinsglas är. Skälen till det är flera, men i korthet handlar det om att glaset ska hjälpa vinet att komma fram så bra som möjligt.

Ett ”litet” vinglas koncentrerar smakerna mer än vad ett stort glas gör, vilket är bra eftersom vita viner generellt sett inte har en lika stark arom som röda viner. Mindre glas hjälper dessutom vinet att hålla en lägre temperatur, vilket kan vara viktigt för en del vita viner.

En annan aspekt som gör att vitvinsglas är mindre än rödvinsglas är mer praktisk, nämligen avståndet som glasets öppning skapar mellan vinet och näsan.

Eftersom vitvinsglas inte är lika stora som rödvinsglas är också glasets öppning mindre, vilket gör att avståndet mellan vinet och näsan blir kortare när man dricker. Och som du säkert listat ut gör även det här att smakupplevelsen blir starkare, vilket alltså generellt sett inte är en hjälp som röda och mer fylligare viner behöver, jämfört med vita viner.

Kan man då inte dricka både rött och vitt vin ur vitvinsglas, kanske du undrar?

Jo, visst kan man det. Faktum är att om du bara har en (1) uppsättning ”vanliga” vinglas hemma så är det sannolikt ett mellanting mellan ”riktig” rödvinsglas och vitvinsglas.

Fördelen är att det passar hyggligt till fler typer av viner, men nackdelen är förstås att glasen kanske egentligen inte gör något vin rättvisa. Det är en kompromiss, helt enkelt.

Vill du ta ditt vinintresse till en ny nivå så rekommenderar vi verkligen att du testar olika glas till olika viner för att känna hur smaken påverkas av vinglaset. Vi på Vinsmart tycker det är viktigare att ha olika vinglas, snarare än många vinglas när man är på sin vinresa!

Avslutningsvis vill vi poängtera att eftersom spektret av viner numera är så brett så finns det vita viner som gör sig bäst i glas med stor kupa. Och det är just därför som vinkännare ofta har flera olika typer av röd- och vitvinsglas.

Vanliga frågor om glas och hur man dricker ur vinglas

Här har vi samlat några vanliga frågor och svar om vinglas.

Hur håller man ett vinglas?

När man dricker ur ett vinglas till måltiden kan man hålla var man vill på glaset. Vid mingel eller andra tillfällen då man håller i glaset under en längre tid bör man hålla i glasets ben eller fot, det vill säga undvika att hålla i kupan. Håller man för länge i kupan finns en risk att man värmer upp vinet och att vinets smak påverkas negativt.

Hur mycket vin ska man fylla i ett vinglas?

I ett vinglas ska man fylla ungefär en och en halv deciliter vin (15 cl). Det motsvarar fem glas för en vinflaska på 750 milliliter. Tänk alltså på att inte fylla upp vinglaset allt för mycket.

Hur mycket rymmer ett vinglas?

Det finns vinglas i många olika storlekar. Exempel på hur mycket ett vanligt vinglas kan rymma är 42, 48 eller 58 centiliter, men det finns också så kallade Burgundy-glas som rymmer 73 cl.

Vinglas för röda viner är i regel större än vinglas för vita viner.

Varför fyller man inte hela vinglaset?

För att smaken från vinet ska komma fram så bra som möjligt så fyller man inte upp hela vinglaset. Det ska finnas utrymme för att snurra vinet i glaset innan man dricker det, vilket görs för att syresätta vinet och få fram fler smak- och doftämnen.

Hur diskar man vinglas?

Vinglas diskar man för hand eller i en diskmaskin. När man köper en uppsättning vinglas ska man vara noga med att se om de är gjorda för maskindisk.

Att diska vinglas för hand görs bäst med ljummet vatten, disksåpa och en mindre diskborste. Tänk på att skölja och torka vinglaset noga efter det att det har diskats (även efter disk i diskmaskin kan det vara en bra idé att skölja och torka glasen).

Spiegelau glas

Vilka vinglas är bäst?

Vi på Vinsmart gör regelbundet livesändningar där vi provar vin, kombinerar vin och mat samt gräver djupare i allt som har med vin och druvor att göra. I alla sändningar och provningar har vi valt att ha glas från den tyska tillverkaren Spiegelau.

Här hos Bagaren & Kocken kan du se ett stort utbud av vinglas från Spiegelau »

Tips på bra glas för rödvin

Tips på bra glas för vitt vin

Tips på bra glas för mousserande vin och champagne

Tips på bra glas för dessertvin eller grappa

Vill du botanisera bland hela utbudet av vinglas från Spiegelau kan du gå direkt till Bagaren & Kocken här.

Vill du ha fler vinsmarta tips? Missa inte att prenumerera på vårt populära nyhetsbrev. Ta också en titt på våra guider med Nickes stektips, knepet för att välja rätt stekpanna och hur man hittar rätt köksknivar.

Dela med dina vänner
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Vinglas från Spiegelau

Från 240 kr

Vinglas från Spiegelau

Från 240 kr