fbpx

Vinerna som matchar Sveriges längsta buffébord

Land och rike runt är det dags att duka upp försommarens buffé, det är vi rätt säkra på. Lika säkra är vi på att det finns massor av bra tips att dela kring hur bästa buffén ordnas, från maten till arrangemanget. Och så viner, såklart. De tipsen tänker vi stå för i form av en vit mousserande nyhet och rött vin med bjussig bärighet. Välkomna till en personlig, kul och interaktiv liveprovning där vi delar buffétips från norr till söder. Vi ger dig Sveriges längsta buffébord den 18 juni!


Ge oss dina bästa buffétips – och vi tipsar om vinerna som funkar från norr till söder


LIVESÄND VINPROVNING FREDAG 18 JUNI KL 18.30: SVERIGES LÄNGSTA BUFFÉBORD!
• Klicka här för att komma till eventet med provningen!

Vinerna i provning är följande:
• Mulderbosch Sparkling Chenin Blanc 2020 – här hittar du vinet!
• Gosa Monastrell
2020 – ekologiskt rödvin från Spanien – här hittar du vinet!

Nu efterlyser vi dina bästa buffétips – var med i hela avlånga landet och kom med tipsen som gör buffén till en succé. Tillsammans presenterar vi Sveriges längsta buffébord och kollar menyläget i olika landskap. Bordet kommer säkert att bli digert och innehållsrikt vad gäller rätter, tilltugg och smaker. Inga problem, vi har nämligen laddat upp med två helt perfekta viner som funkar längs hela kartbilden och det långa bordet.

Sprillans ny är denna flaska – Mulderbosch Sparkling Chenin Blanc. Ett sprudlande alternativ på den vita sidan och riktigt bra buffévin, som inledning eller hela vägen. På den röda sidan presenterar vi Gosa på druvan Monastrell, ett rött vin som är fruktigt, inbjudande och flexibelt. Enkelt att matcha till närapå allting, men står lax eller skaldjur på bordet väljer du istället det vita vinet.

Nu är vi väldigt nyfikna på hur just din bästa buffé ser ut – kolla eventet på Facebook och hör av dig direkt. Vi plockar upp tips plockas i sändningen den 18 juni när vi träffas för liveprovning där vi ställt glasen på Sveriges absolut längsta buffébord. Hur långt kommer det att bli? Kvällen ger svaret, vi ses!


Rött, bärigt och ekologiskt från Spanien – Gosa Monastrell

Från Murcia i södra Spanien kommer ett solvarmt, generöst och smakrikt vin på druvan Monastrell, samma druva som i Frankrike heter Mourvèdre. Namnet Gosa? Jo, verbet ”gozar” på spanska betyder njuta och det kan du göra av Gosa till buffémat såklart, och även till en picknick, grillat eller tapas.

Gosa Monastrell 2020 – här hittar du vinet!
Ursprung: Spanien
Druvor: Monastrell
Alkohol: 14%
Förpackning: Bag-in-box 3000 ml
Vinstil: Rött, mjukt och bärigt
Karaktär: Bärig smak med inslag av fat, mörka körsbär, örter, blåbär och lakrits
Artikelnummer: 6297
Pris: 219 kronor
Passar till: Buffé, kallskuret, ljust kött, vegetariska rätter


Nytt, sprudlande bubbel från Sydafrika – Mulderbosch Sparkling Chenin Blanc

Nu lanserar Mulderbosch sitt första mousserande vin på Chenin Blanc, Sydafrikas gröna signaturdruva. Friskt, fruktigt och somrigt med tydlig druvkaraktär. Lättare buffémat är perfekt till vinet som även passar förträffligt som aperitif.

Mulderbosch Sparkling Chenin Blanc 2020 – här hittar du vinet!
Ursprung: Sydafrika, Western Cape
Druva: Chenin Blanc
Alkohol: 13,5%
Förpackning: Flaska 750 ml
Vinstil: Vitt, torrt mousserande vin
Karaktär: Fruktig smak med inslag av gula äpplen, ananas, citrusskal, päron och persika
Artikelnummer: 7591
Pris: 99 kr
Passar till: Buffé, aperitif, fisk, vegetariska rätter, ljust kött



Buffé, som sagt


Får vi föreslå att du har båda vinerna på lut när buffébordet dukas upp? Kombinationen är perfekt. Inled med ett glas mousserande som även passar till allt i form av fisk och skaldjur. Den som vill fortsätter i det vita spåret, men finns även grillat kött på bordet är det trevligt att kunna växla över till det smakrika röda vinet.

Här kommer Nicke Tuomelas egen lista med godsaker till buffén!
• Tomat- och oreganobullar
• Carpaccio på rökt lax med olivolja och citron
• Grillat kycklingbröst med vitlökspanko
• Sallad på färskpotatis och fänkål med vinägrett
• Citron- och honungscrème


Tomat- och oreganobullar

Det här behöver du:
25 g jäst
1 1/4 dl ljummen mjölk
1 1/4 dl ljummet vatten
2 msk olivolja
6-7 dl vetemjöl
½ burk San Marzano-tomater
1 kruka oregano
Salt och svartpeppar
2 dl riven parmesan
Till pensling
1 ägg
Grovt salt

Gör så här:
Lös jästen i den fingervarma blandningen av mjölk och vatten. Tillsätt olivolja, vetemjöl och salt. Arbeta ihop degen. Låt degen jäsa 30 minuter. Kavla ut degen och bred över tomatsåsen samt oregano, strössla parmesan över och krydda rikligt. Rulla ihop degen som när du bakar kanelbullar och skär i bitar. Pensla med ägg och strö över salt. Grädda 5-10 min i 250 grader.


Carpaccio på rökt lax med olivolja och citron

Det här behöver du:
8 skivor rökt lax
1 citron
Olivolja
Svartpeppar
½ kruka dill

Så här gör du:
Lägg ut laxen på ett fat, ringla olja över, riv över zest och pressa saft från ½ citron. Riv små dillvippor över hela carpaccion.


Grillat kycklingbröst med vitlökspanko

Det här behöver du:
4 kycklingbröst
1 dl pankströbröd
1 vitlöksklyfta
½ dl rapsolja
Salt och peppar

Så här gör du:
Dela vitlöken i 6 delar, värm upp olja och låt vitlöken ge smak till oljan. Stek sedan ströbrödet tills det är gyllenbrunt. Krydda kycklingen och grilla den tills den når 67-68 grader och låt sedan vila i 10-15 min. Skiva upp brösten och strössla ströbrödet över.


Sallad på färskpotatis och fänkål med vinägrett

Det här behöver du:
600 gr tvättad färskpotatis
1 fänkål
1 silverlök

Vinägrett:
½ dl olivolja
1 tsk dijonsenap
2 msk finhackad dill
1 cl citronsaft
1 cl vitvinsvinäger
1 tsk honung

Så här gör du:
Blanda alla ingredienser till vinägretten. Koka potatisen och låt svalna. Skär fänkål och silverlök riktigt tunt, gärna med mandolin. Blanda ihop med dressingen.


Citron- och honungscrème

Det här behöver du:
2 dl crème fraiche
2 msk honung
1 citron, zesten och saft från halva
Salt och peppar

Så här gör du:
Blanda alla ingredienser och krydda efter smak, låt krämen stå ca 10 min innan servering.


Glasen vi plockar fram

Rätt vinglas är viktigt för att upplevelsen ska bli som allra bäst när viner ska provas. Vi väljer glas med omsorg och detta val är även ett superbra tips till dig. Vi använder utmärkta glas från Spiegelau, mer om glasserien hittar du här.

Provningen hålls i samarbete med Wine Affair och Briscapo/Spiegelau.


Dela med dina vänner
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Mulderbosch Sparkling Chenin Blanc

99 kr

Gosa Monastrell

219 kr

Vinsmart Academy: Kalifornien-special!

Mulderbosch Sparkling Chenin Blanc

99 kr

Gosa Monastrell

219 kr