fbpx

VIN TILL JULMATEN | KUNSKAP

Vilka julviner ska man välja? Den fråga ställde vi till ingen mindre än Kent Hammarsten, som i den här artikeln delar med sig av sina vinsmarta tips på just temat julmat och vin.

Kent Hammarsten driver Gastrovin och vår Studio Nian. Han har arbetat i branschen sedan 1996, är kock och konditor i grunden och har tävlat i matlagning. Kent innehar även ett flertal Masters inom vin och en Master-examen in Wine Chemistry & Contexture. Här kommer hans bästa jultips!

Julviner – till det kalla

Friskt och fruktigt är temat när Kent tipsar om två viner som passar julbordets kalla rätter.

2020 Kloster Eberbach Riesling Trocken, 119 kr
”Ett utmärkt val till de sista bitarna av sillen och när det är tid för att ge sig på den gravade laxen och de handpillade räkorna. Avluta den goda julölen och sippa klart på den svala snapsen så kommer denna mineraldrivna och trivsamt fruktiga Riesling perfekt till pass.”

2013 Trimbach Riesling Cuvée Frédéric Emile, 475 kr
”Vinet för den mest kräsne, Trimbach stil på detta är vin är med superb stilfullhets när det kommer till rikligt med frukt och mineraler. Detta vin få matjessillen och dess brynta smör att sjunga. Serveras lite för kallt omkring 10 grader så kommer ni få ett vin som är unikt.”

Julviner – till det varma

Till julbordets varma avdelning blir det mjukt och bärigt.

2019 Bourgogne Vieilles Vignes de Pinot Noir Albert Bichot, 139 kr
”Familjen Bichot gör en klassisk mjuk och bärig röd bourgogne, stockar med ålder gör vinet mer smakrikt. Detta vin är inkörsporten till det kallskurna köttet på julbordet, ett måste är att ha med äppelmoset och rödbetssalladen som vinet mer än gillar.”
 
2019 Beaune 1er Cru Boucherottes, 419 kr
”Domaine de Héritieres Louis Jadot, ett av de äldsta och största vinhusen i Bourgogne, med det sagt en domaine med otroliga möjligheter till att skapa fantastiska viner. Ett vin med storhet och kropp, dess kropp är fullkomligt proppad med röd frukt och med stor bärighet.”

”Låt vinet dekanteras en timme innan dropparna skall avnjutas för att vinet skall komma till sin fulla rätt. Vinet kommer att fullkomligt älska det röka köttet som så den klassiska patéer och såklart pressyltan.”

”Tro mig, vinet kommer att få den mest smakrika julmaten så som revbenen, Janzon och köttbullarna att smaka ännu mer. Glöm inte rödbetssalladen heller inte Cumberlandsåsen.”

Julviner – till det söta

Till julbordet söta tilltugg matchar Kent bland annat med ett portvin.

2015 Château Grillon, 129 kr
”Saffransnektar med en drös av torkad exotisk frukt. Tydlig sötma men med så fin syra och friska som behövs för att lätta upp de söta tingen på gottebordet.”

Taylor’s, 20 Year Old Tawny Port, 499 kr
”Julens perfekta dryck. Portvin fungerar till lunchens skinksmörgås, om man tar den lite sötare senapen och ett måste på vörtbrödet. Eftermiddagen med ’Kalle’, då i sällskap med den bakade chokladtårtan med bären. Låt sen flaskan bli kall och invänta osten efter kvällen julbord, och då är det ett måste ha obegränsat med färska fikon. De sista dropparna inhyses precis innan läggdags och då med ett sött kex och med en skiva mognad blåmögelost.”

Tack, Kent!

Vi tackar Kent för tipsen och tipsar vidare om de här två intervjuerna för dig som vill lära känna honom lite mer:

Vill du ha fler vinsmarta tips? Missa inte att prenumerera på vårt populära nyhetsbrev. Ta också en titt på våra guider med Nickes stektips, knepet för att välja rätt stekpanna och hur man hittar rätt köksknivar.

Dela med dina vänner
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email