fbpx

Vi provar elegant bubbel från ett av världens främsta vitvinsländer – välkommen Tyskland

Vad sägs om Tyskland och mousserande vitt vin? Gärna ett glas sekt, säger vi och bjuder in dig till att vara med på vår livesända vinprovning. Vi korkar nämligen upp en fint mousserande tysk sekt – R Imperial Riesling Sekt Extra Trocken. Och vi pratar mat, hela vårens mat. Missade du datumet? Inga problem! Du kan se programmet i efterhand på vår Facebook-sida eller direkt i spelaren här nedan.


Eleganta bubblor från bästa vitvinslandet


LIVESÄND VINPROVNING FREDAG 9 APRIL – SOM DU NU KAN SE I EFTERHAND!
Klicka här för att komma till Facebook-eventet med mer information om provningen >

R Imperial Riesling Sekt Extra Trocken
Här beställer du vinet!

Välkommen till en smått elegant provning av mousserande vitt från landet som verkligen levererar i den vita kategorin – här kommer R Imperial Riesling Sekt Extra Trocken. ”Sekt” är alltså Tysklands variant på mousserande vin och det ska bli riktigt spännande att ses på ett glas bubbel med denna adress i glaset. R Imperial Riesling, en nyhet sedan i höstas, lovar en guldkant till kvällen.

Provar och presenterar i programmet gör som vanligt Nicke Tuomela och den här kvällen var Karin Almström Nickes gäst. Karin känner vi nog främst igen från Lotto och Keno, men till vardags jobbar hon på Ulriksdals slottsträdgård.

Fina tips kring kryddland och grönska på uteplats och balkong utlovas – perfekta platser för att inta ett glas bubbel.

Vinet som provas passar ypperligt till det mesta som står på bordet under vårens alla middagar. Ta en titt på sändningen här, där Nicke bjuder på matchande mattips och Karin står för härlig grönska.

Tips! I sändningen använder vi champagneglas från Spiegelau »


Allt om R Imperial


R Imperial Riesling Sekt Extra Trocken
Här hittar eller beställer du vinet
Ursprung: Tyskland
Druva: Riesling
Alkohol: 11,5%
Sockerhalt: 16 g/l
Förpackning: Glasflaska 750 ml
Vinstil: VItt, torrt, mousserande
Karaktär: Fruktig och frisk, toner av gröna äpplen, melon, persika och citrus
Artikelnummer: 76091
Pris: 99 kronor
Passar till: Aperitif, buffémat, skaldjur

Vinet har en fruktig smak med fin mousse. Du serverar det bäst vid 8 till 10 grader och du kan dricka det som en aperitif eller servera det till skaldjur, fisk eller vegetariska rätter. Druvorna till vinet har pressats varsamt och först fått jäsa på rostfria tankar för att bevara den fräscha fruktigheten. Därefter jäste vinet en andra gång på ståltank under ett par månader, de fina bubblorna är resultatet.


Mattips – goda laxmackan

Fyra personer – det här behöver du:
200 gram skivad kallrökt lax
1 liten rödlök
50 gram gurka
1 kruka dill
1 msk riven pepparrot
1 dl majonnäs
1 citron
Rågbröd, skivat
Gör så här:
Finhacka dillen men spara lite till garnering. Tärna alla ingredienser ganska fint (gurkan kan du krama ut vattnet ur, i ett kökspapper, så du blir av med lite vätska). Blanda allt med majonnäsen och smaka av med svartpeppar och citron. Lägg en klick röra på brödet och garnera med dillkvist. Grönt alternativ – byt ut laxen mot något vegetariskt med rökt smak.

Det här är sekt

R Imperial Riesling Sekt Extra Trocken. är alltså en så kallad sekt, ett tyskt mousserande vin. Även i Österrike kallas ofta mousserande vin för sekt. Mousserande vin kan tillverkas enligt olika metoder och regelverken ser lite olika ut. För just sekt gäller exempelvis att vinet ska hålla en alkoholnivå på minst 10 procent och att allt som är i flaskan måste komma från samma vinregion. I Tyskland är det framför allt druvan riesling som används och i Österrike är det grüner veltliner.

En champagne och andra viner tillverkade på den så kallade klassiska metoden kräver en andra jäsning på flaska, men det är inget krav för en sekt. Här kan vinet istället jäsa en andra gång på en trycksatt tank, om producenten väljer det, och vinet får en fruktigare och mer generös stil.

Det finns ett antal olika kvalitetsnivåer för sekt, med olika ursprungsbeteckning. År 2018 kom en ny klassificering som syftar till att höja nivån, prata regionspecifika viner och till och med enskilda vingårdslägen. Sekt är alltså ett vin som har framtiden för sig och utvecklingen är spännande. Det betyder även att du kan fynda och ofta få mycket vin för pengarna.


Ruppertsberger Weinkeller

Ruppertsberger Weinkeller Hoheburg är ett kooperativ som i dag består av 200 odlare som är spridda från byarna Königsbach, Mussbach och Meckenheim i söder till Deidesheim i norr.

Majoriteten av produktionen är vita viner, men de röda vinner allt större popularitet. Sverige är den viktigaste exportmarknaden viktigaste exportmarknaden.


Glasen i provningen

Att använda rätt typ av vinglas är oerhört viktigt för vinupplevelsen. Ett kvalitetsglas som är anpassat för typen av vin är A och O för att upplevelsen ska bli bästa möjliga. Spiegelau är en ledande glastillverkare som har passande specialglas för alla vintyper, bland annat i den funktionella serien Willsberger.

Inför varje provning väljer Nicke Tuomela glastyp med omsorg. I denna provning kommer vi att använda:
• Willsberger Anniversary champagneglas

Mer information om glasen hittar du här!

Den uppskattade munblåsta glasserien Willsberger Collection är designad av Johann Willsberger och har tillverkats i över 40 år av Spiegelau. Sedan 17 år tillbaka har Spiegelau lyckats framställa den komplexa formen i maskin.

Genom Willsberger Anniversary presenterar Spiegelau den ursprungliga serien av Willsberger, men istället maskinblåst och därmed mycket mer funktionell.

Willsberger champagneglas är kanske det champagneglas som är mest unikt av alla. Även det är designat i mitten av 1970-talet, men känns fortfarande som ett av de mest moderna glasen på marknaden genom sin tidlösa och klassiska form – glaset är en ren fröjd att servera och dricka champagne ur.

Läs mer här om champagneglas från Spiegelau »

Provningen hålls i samarbete med Giertz Vinimport och Briscapo/Spiegelau.


Dela med dina vänner
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

R Imperial Riesling Sekt Extra Trocken

99 kr

R Imperial Riesling Sekt Extra Trocken

99 kr