fbpx

Vi trollar till vårhelgernas smaker för matchning med läckert krispigt vin

Dags att testa en härlig nyhet från Nya Zeeland? Vi tipsar om Misty Cove Estate Series Sauvignon Blanc och utlovar krispighet med fräscht gröna toner. Det här programmet visades live den 1 april, men kan ses i efterhand på vår Facebook-sida eller i spelaren här nedan. Välkommen!


April, april – funkar vitt vin till sill?


LIVESÄND VINPROVNING TORSDAG 1 APRIL – ELLER NU EFTERÅT, NÄR DU VILL!
Klicka här för att komma till Facebook-eventet med mer information om provningen > eller här för att gå direkt till programmet på Facebook.

Misty Cove Estate Series Sauvignon Blanc – nyhet våren 2021.
Här beställer du vinet!
Vinet är en nyhet som precis har lanserats och finns som beställningsvara. Inför påsk har Systembolaget extra mycket att göra. Tänk därför att beställa vinet i god tid, gärna under vecka 11-12 men allra senast den 25 mars för att hinna hämta ut vinet före livesändningen.

Det var ett spännande uppdrag för Nicke Tuomela, vår mästerkock, och hans gäst John Houdi, en annan mästare på att trolla till det. Tillsammans fixade de bästa mötet mellan allt på menyn under vårens helger och druvan Sauvignon Blanc i form av Misty Cove.

Hur kan du på ett väldigt enkelt sätt fixa till det så att Misty Cove Estate Series Sauvignon Blanc blir den perfekta följeslagaren till det du vill äta i vår? Nicke och John har alla knep på lut och du kan se programmet här i efterhand.

Klicka här för att komma till Facebook-eventet med mer information om provningen >

Tips! I sändningen använder vi vitvinsglas från Spiegelau »


Allt om Misty Cove Estate Series Sauvignon Blanc


Misty Cove Estate Series Sauvignon Blanc 2020 – NYHET!
Här hittar eller beställer du vinet
Ursprung: Nya Zeeland, Marlborough
Druva: Sauvignon Blanc
Alkohol: 13%
Förpackning: Glasflaska 750 ml, skruvkapsyl
Vinstil: Frisk och fruktig
Karaktär: Fruktig med toner av svarta vinbär, lime, krusbär och mango
Artikelnummer: 51063
Pris: 99 kronor
Passar till: Vegetariskt, snittar, räkor, vit fisk, sallad med getost och sill (!)


Uttrycksfull Sauvignon Blanc i glaset i vår


Misty Cove Estate Series Sauvignon Blanc – nyhet våren 2021. Nu pratar vi druvan Sauvignon Blanc till hundra procent, som nu kommer med friska och aromatiska toner i denna fräscha nyhet från Nya Zeeland – landet som är en verklig specialist på druvan. Stilen är klassisk, precis som den ska vara, och i vinet finns alla de rätta tonerna av svartvinbärsblad, lime, krusbär och mango tillsammans med en härligt läskande syra. Riktigt kul att sätta detta krispiga vin till alla smaker som finns på tallriken i vår – från påskbuffén till vårmiddagen med primörer och det första från grillen. Får vi föreslå grillad vit fisk med citron och örtiga primörer eller en getostsallad med grön sparris och örtiga primörer? Och visst funkar Misty Cove även toppenbra till sill, vi lovar att vi inte luras!

Nedan bjuder Nicke Tuomela på mattips och recept som du med fördel kan sätta till vinet Misty Cove.


Nickes specialrecept

Entré på sill
8 skivor crostini
8 skivor inlagd sill
8 skivor stekt zuchini
Parmesan
Citron
Olivolja
Svartpeppar
Lägg en skiva zucchini på varje crostini, lägg därefter på en skiva sill. Pressa två droppar citron och tre droppar olja på varje sillbit och riv lite parmesan över, avsluta med ett varv på svartpepparkvarnen.

Nickes sill à la Sauvignon Blanc
1 paket urvattnad inläggningssill
1/2 dl ättikssprit (12%)
1 dl vatten
½ dl Sauvignon Blanc
1 ½ dl socker
½ tsk krossad vitpeppar
2 tsk krossade kryddpepparkorn
1 lagerblad
1 tsk fänkålsfrön
2 salladslökar
1 lime

Inlagd sill går att göra på två sätt. Välj först om du vill använda urvattnad inläggningssill och koka egen 1-2-3-lag eller om du vill använda Abbas 5-minuterssill. Urvattnad sill i lag behöver stå 1-2 dagar för att bli ”inlagd”, 5-minuterssillen är klar att äta.

Skölj filéerna i kallt vatten och skär dem i bitar. Koka en lag av ättikssprit, vatten, vin, socker, krossad vitpeppar, krossad kryddpeppar och lgerblad. Låt lagen svalna till kylskåpskall temeratur. Varva sillen med skivad salladslök och limeskivor.

Vill du göra en krämig variant köper du färdig inlagd sill, häller bort allt spad och blandar sedan med denna kräm:

1 ½  dl crème fraiche
½ dl majonnäs
1 st lime (zesten)
1 msk citronmeliss
1 msk dill
2 salladslökar
Salt och peppar

Finhacka örterna, riv zesten av lime, skiva salladslöken och blanda med majonnäs och crème fraiche. Smaka av med lite saft från lime, salt och peppar. Blanda smeten med sillen och lägg den i en fin burk. Den är god att äta direkt, men blir bättre om den få stå ett dygn.

Sill som tilltugg
Sill funkar utmärkt som tilltugg till ett gott vin. Här kommer ett gott exempel: Dela färskpotatis på mitten, lägg en sillbit ovanpå och toppa med lite skivad lök och tunt skivat äpple. Du får du en nordisk ”sill sushi”.

Vinet Misty Cove Sauvignon Blanc har en karaktär med tydligt gröna toner av örter, gräs, lime och krispiga äpplen som möter denna munsbit perfekt.


Druvor från rätt adress

Druvorna till Misty Cove Estate Series Sauvignon Blanc kommer från fantastiskt vackra och idylliskt belägna vingårdar i Marlborough på Nya Zeelands södra ö. Här är man sedan ett fyrtiotal år tillbaka experter på druvan Sauvignon Blanc och regionen står för otaliga exempel på superpopulär viner på druvan. För Misty Cove gäller handskörd under dygnets svalaste timmar och tidig buteljering, det bidrar till att vinet känns riktigt fruktigt, ungt och fräscht.

93 Points, 5 Stars: ”It’s fabulously fruited and instantly appealing on the nose, showing mango, lime peel and crunchy apple characters. The palate displays excellent weight and fruit itensity brilliantly supported by juicy acidity, finishing impressively long and delicious. At it’s best: now to 2023. Sam Kim, Wine Orbit

92 Points, 4 Stars: ”Rich grape and tangy sauvignon blanc with passionfruit, crunchy green capsicum and gooseberry flavours. A backbone of fruity acidity gives the wine a mouth-watering freshness”. Bom Campbell, The Reel Interview


Glasen i provningen

Att använda rätt typ av vinglas är oerhört viktigt för vinupplevelsen. Ett kvalitetsglas som är anpassat för typen av vin är A och O för att upplevelsen ska bli bästa möjliga. Spiegelau är en ledande glastillverkare som har passande specialglas för alla vintyper, bland annat i den funktionella serien Willsberger.

Inför varje provning väljer Nicke Tuomlea glastyp med omsorg. I denna provning kommer vi att använda:
• Willsberger Anniversary vitvinsglas
Mer information om glasen hittar du här!

Den uppskattade munblåsta glasserien Willsberger Collection är designad av Johann Willsberger och har tillverkats i över 40 år av Spiegelau. Sedan 17 år tillbaka har Spiegelau lyckats framställa den komplexa formen i maskin.

Genom Willsberger Anniversary presenterar Spiegelau den ursprungliga serien av Willsberger, men nu istället i maskinblåst form som därmed är mycket mer funktionell. Willsberger vitvinglas designades redan på 1970-talet, men är tack före sin tidlösa och väl fungerande form ett ytterst aktuellt och populärt glas än i dag.

Läs mer här om vitvinsglas från Spiegelau »


Dela med dina vänner
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Vinsmart Academy: Kalifornien-special!

Misty Cove Estate Series Sauvignon Blanc

99 kr