Pizza med getost och passande rött i glaset

Riktigt bra pizzaviner finns det gott om, självfallet många på italienska druvor. Från stramt och nyanserat till lite fruktigare. Vinvalet beror på pizzans karaktär, vi tipsar om några alternativ.

För att kombinera vin och mat på bästa sätt handlar det om att matcha grundsmakerna med egenskaper hos vinet, exempelvis att möta upp syran i ett vin med syran i en maträtt. Strama och tanninrika viner behöver mötas av mat med lite fett. Ska du däremot äta kryddstark mat eller en rätt med lite sötma bör vinet istället vara av det mjukare och fruktigare slaget.

Pizza med getost är en rätt som är fyllig och fet i stilen, passar utmärkt till lite stramare viner. Ett vin med hög syra möter dessutom getostens syrlighet perfekt. Getostpizzan funkar lika fint på det dukade bordet som att avnjuta under en härlig skogspromenad – vik ihop pizzan till en wrap som kan tas med.

Sangiovese är ett klassiskt val av druva till pizza, liksom Nebbiolo. Vill du ha ett lite mer generöst och fruktigt vin kan du testa druvorna Barbera och Dolcetto. Italienskt både på tallrik och i glas, alltså, men självklart finns det många andra druvor som passar till pizza, beroende på karaktären.

10-minuterspizza med getost, svartkål och trattkantareller
Ingredienser 1 pizza

1 libabröd
3 msk färskost
150 g getost
100 g trattkantareller
1/2 dl hackade hasselnötter
2 bitar svartkål
olivolja

Gör så här
• Sätt ugnen på övervärme/grill 225 grader.
• Stek trattkantarellerna i smör och ringla olivolja över svartkålen.
• Bred färskosten på libabrödet, toppa med getosten, svartkålen, nötter och den stekta svampen.
• Grädda i ugn i cirka fem minuter tills pizzan fått fin färg och osten börjat smälta.
• Glöm inte att gilla vår Facebook-sida för fler recept och mycket mer!