fbpx

Vårmiddag med italienska nyanser

Vitt, rosa och rött. Tre nyanser av Piemonte till en italiensk lättsam meny blir den perfekta middagen under säsongens alla helger. Enkelt fixat och riktigt vårfräscht.

Det närmar sig, snart är det vår på riktigt och tid för lättsamma vårmenyer och gott i glaset som matchar maten. Vad är väl fräschare och godare än italienska smaker på tallriken? Vinvalet är enkelt, italienskt från Piemonte. Bästa vintipset är Enzo Bartoli och tre nyanser som möter upp vårmaten helt perfekt. Vitt och lätt på druvan Cortese, ett sprillans nytt rosébubbel som dessutom är ekologiskt och rött med rätta, körsbärsvarma känslan. Bästa kombon mellan vinerna och de rena, fina smakerna i matväg hittar du nedan. Ätbar njutning som är rätt enkel att få till, men som verkligen ger något extra tillsammans med rätta vinet.

Alla rätterna nedan kan göras både som förrätter och varmrätter. Goda tillbehör hela vägen är grillat surdegsbröd, olivolja smaksatt med timjan, salt, citronzest och burrata. Mums. Härlig, god vår!


Enzo Bartoli Cortese, nr 76377, 99 kr.

Fram med grillen, det är hög tid. Fågel, fisk och grönt mittemellan. Citronen ska hänga med, i alla röror och droppad på spetten, syran fångar upp vinet på bästa sätt. Citroncrèmen tar bara någon minut att göra, riv skalet av en ekologisk tvättad citron i en burk crème fraiche och krydda med svartpeppar och salt. Parmesancrèmen gör du på motsvarande sätt, men tillsätter istället 50 finriven parmesan, en tesked Dijonsenap och lite vitpeppar. Senapscrèmen görs också på samma bas av crème fraiche, men här tillsätter du två matskedar Dijonsenap, lite honung, salt och svartpeppar plus lite frysta örter.
• Grillat scampispett med citroncrème
• Grillat grönsaksspett med ört- och senapscrème
• Grillat kycklingspett med citron- och parmesancrème


Enzo Bartoli Rosato Organic Extra Brut, nr77951, 99 kr
. GULDMEDALJ I WINENORDIC WINE CHALLANGE 2020!

Nu bubblar det minsann, i vårens rosa och ekologiska nyhet från Enzo. En läcker aperitif som även blir utmärkt till följande rätter.

• Carpaccio på lime- och basilikamarinerad lax med ruccola: Välj Salmalax och skiva den riktigt tunt, bred ut skivorna på ett fat och ringla olivolja över laxen och strö på finstrimlad basilika.
• Carpaccio på lime- och basilikamarinerad zucchini med friterad persilja: Skär zucchini i skivor och grilla dessa först, sedan på med samma marinad som ovan. Friterad persilja fixar du genom att plocka av bladen och fritera lite åt gången i olja, när det tystnar i kastrullen är persiljan klar, låt den droppa av på lite hushållspapper.
• Klassisk carpaccio på fint nötkött: Välj bra oxfilé och rulla in den i plastfolie så att den får en rund form, lägg in den i frysen. Oxfilén blir enklare att skiva riktigt tunt om den är lätt fryst.


Enzo Bartoli Dolcetto, nr 76513, 99 kr
.

Vin med klassiska mjuka körsbärstoner, italienskt så det förslår, och en härlig följeslagare till grönt, chark och kött i italiensk tappning. 

• Chévregratinerade rödbetor med salamichips och ruccola: Lägg skivad salami på en plåt, sätt ugnen på 180 grader och torka korven i 6-7 minuter eller till den rullar ihop sig, låt svalna. Servera med bakade rödbetor täckta med chévre och lite ruccola vid sidan av.
• Grillad och bakad spetskål med vitlöksstekt svamp, citron och olivolja: Dela spetskålen i fyra klyftor och gnid in med olivolja, grilla klyftorna på de båda snittytorna först, salta och peppra, baka sedan klart i ugn cirka 10-15 minuter på 200 grader.
• Grillad fläskkotlett med rödvinssmör, vårprimörer och parmesan: Fräs en finhackad chalottenlök, häll i 0,5 dl rött vin och 1 tesked socker, koka ned till hälften och mixa med 250 gram rumstempererat smör. Lägg smöret på ugnsfolie, rulla som en smällkaramell och lägg in i kylen, sedan är det lätt att skiva portionsbitar.

Dela med dina vänner
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Gratis vintips & vinprovningar

Vinsmarts nyhetsbrev med Nickes bästa mat & vintips