Hela programmet finns att se på Vinsmart Youtube-kanal
Nicke guidar oss i en djupdykning av Sicilien
I programmet kommer vi att reda ut hemligheterna bakom den allra bästa tomatsåsen. Nicke är inte så pjåkig i köket, det vet vi, men nu har han tagit hjälp av en riktig expert för att djupdyka ner i tomatsåsen – nämligen en riktig Italiensk kock på restaurangen Italiana i Stockholm.
I glasen har vi en spännande nyhet från Sicilien, ett rött vin , som genom Nickes smarta vin-och tomattips, kommer passa perfekt till receptet.
Vinet vi provar – ekologisk nyhet från Sicilien
I programmet provar vi vinet “Inycon”, en spännande ekologisk och hållbar nyhet från Sicilien.
”Ett fruktigt och generöst vin tillverkat av druvor som fått torka enligt ”appassimento-metoden”. Vinet har stor doft av solmogna björnbär och svarta körsbär, en fruktig smak med inslag av färska kryddor, körsbär och saltlakrits med ett mjukt silkeslent avslut.”
Inycon Appassimento Organic
Pris: 200 kr
Artikelnummer: 55048
Land/Region: Italien, Sicilien
Produkttyp: Rött vin
Druva: Perricone och Aglianico
Alkoholhalt: 13,5%
Förpackning: 2L Bag-in-Box
Övrigt: Eko, veganvänligt, hållbart certifierat
Passar till: Vinet passar utmärkt till pastarätter med fylliga smaker, mustig grytor, pizza och är dessutom ett mycket bra grillvin
Vinet finns i Systembolagets beställningssortiment. Du kan enkelt beställa drycken till valfri systembolagsbutik.
Recept
Nickes bästa pasta med tomatsås, basilika och burrata
Receptet avser 4 personer
Ingredienser
- 400 g pasta
- 2 burk hela tomater, gärna San-Marzano
- 1 kruka basilika
- 1 gul lök, finhackad
- 1 finhackad vitlöksklyfta
- 1/2 dl olivolja
- 1 dl parmesan
- 25 g smör
- 2-4 st burrata
- salt och svartpeppar
- ev. lite vit balsamvinäger
Så gör du
- Värm upp olivolja i en kastrull och häll i både vitlök och lök, de ska ej få färg men ge smak till oljan.
- Klipp sönder tomaterna i burkarna och häll i kastrullen, låt koka ihop minst 20 min.
- Koka upp 3 liter vatten i en stor kastrull med ½ dl salt. Lägg i pastan och koka den tills den är riktigt al dente (2 min kortare än vad det står på förpackningen).
- När tomatsåsen börjar bli klar: lägg i smöret och krydda upp såsen ordentligt med salt, peppar och vinäger.
- Lyft över pastan i tomatsåsen och koka ihop ca 1-2 min.
Vinet och maten
Om du använder bra ingredienser så behövs inget socker i tomatsåsen, vilket skapar problem med kombinationen, smöret hjälper till att skapa en fylligare sås tillsammans med burrata som har en krämig konsistens så kan du servera ett lite kraftigare vin.
Grillad gödkalvschnitzel med ört-och tomatsmör och grillad citron
Ingredienser
- 4 skivor gödkalvinnanlår á 160 g
- 5 cocktailtomater, finhackade
- 2 msk tomatpuré
- 1 tsk färsk basilika, finhackad
- 1 tsk färsk oregano, finhackad
- ½ tsk färsk timjan, finhackad
- ½ klyfta vitlök
- 100 g smör, rumstempererat
- 1 påse ruccolasallad
- 2 citroner
- olivolja
- salt och peppar
Så gör du
- Häll i olivolja i en liten kastrull, lägg i vitlöken och tomatpurén och stek tills oljan färgas röd. Lägg i tomaterna och stek tomaterna tills nästan all vätska försvunnit.
- Lägg smöret i en bunke och vispa ca 5 min. Tillsätt sedan tomaterna, örterna och några droppar citron. Vispa sedan ihop smöret ordentligt.
- Dela citronerna och grilla dem på snittytan.
- Olja in, salta och peppra gödkalvschnitzlarna och grilla på hög värme (ca 1 min på varje sida). Låt dem sedan vila i en minut.
- Lägg upp schnitzel, grillad citron och en liten hög med ruccola på varje tallrik. Värm en sked i varmt vatten och forma ett ägg av smöret och lägg det ovanpå ruccolan.
- Glöm inte salta och peppra en sista gång samt ringla lite olivolja över
Mer om vinet –och producenten
Inycon Appassimento Organic BiB
En spännande ekologisk och hållbar nyhet!
Ett rött välsmakande vin med generös karaktär av torkade druvor, stor doft av solmogna björnbär och svarta körsbär, fruktig smak med inslag av färska kryddor, körsbär och saltlakrits med ett mjukt silkeslent avslut.
“Appassimento-metoden”
Appassimento-metoden innebär att druvorna torkas innan man jäser dem till vin. Druvorna tappar vid torkningen därmed en del av sin vikt. ”Uve appassite” betyder ungefär ”torkad druva” på italienska. Resultatet blir ett vin med större djup och smakregister samt något högre alkoholhalt. Efter druvorna fått torka pressas druvorna och jäser till vin. I detta vin sker jäsningen på ståltank. Därefter lagras vinet sex månader på ekfat.
Inycon
Vingårdar i orörda territorium vid medelhavet
Inycons vingårdar växer i den sydvästra kusten av Sicilien, ett idag ännu orört territorium som omfamnas av det vackra medelhavet. Här har generationer av vinodlarfamiljer arbetat tillsammans för att producera distinkta viner, fyllda med smaker, färger och värme från ön.
Viner som funnits på svenska marknaden i över 20 år
Inycon kommer från vinkooperativet Cantine Settesoli på Siciliens sydvästkust. Vinerna från Inycon har funnits på den svenska marknaden i över 20 år. Det är ett bevis på den långa och trogna kärleksrelation som svenskarna har till Inycon och vinkooperativet Cantine Settesoli.
Vinkooperativet Cantine Settesoli
Föregångare för modern vinindustri
Cantine Settesoli anses i dag vara en föregångare för modern vinindustri, både när det gäller modern vinifiering och ekologisk vinproduktion. Kooperativet grundades 1958 av lokala vinbönder som gick samman för att hjälpa varandra genom en tid av svår lågkonjunktur och omfattande utvandring från efterkrigstidens Italien
Producerar några av Siciliens bästa viner
Cantine Settesoli är baserat i Menfi på Siciliens västkust. Här produceras några av Siciliens bästa viner med hjälp av en hypermodern vinanläggning, minimalt användande av bekämpningsmedel och stor vikt på hållbarhet. Cantine Settesoli är ett av Europas största vinkooperativ och förfogar mer än 6 000 hektar vingårdar på Sicilien.
Ekologiskt, veganskt och certifierat hållbart
Kooperativet Cantine Settesoli är känt för sin ekologiska vinproduktion och höga krav på hållbarhet. Vintillverkningen sker dessutom utan några som helst animaliska produkter. Därför är Cantine Settesoli även certifierat veganskt. Cantine Settesoli blev 2020 certifierat med VIVA för hållbarhet inom vitikultur av det italienska miljödepartementet.
Presidenten för Cantine Settesoli, Giuseppe Bursi, säger;
”VIVA hjälper oss att kommunicera till våra konsumenter och medborgare i Menfi vårt dagliga engagemang för att bevara våra vinproducerande områden, främja vin & mat och kulturarv”
Glas och utrustning till vinet
Rätt vinglas är viktigt för att upplevelsen ska bli som allra bäst när viner ska provas. Vi väljer glas med omsorg och detta val är även ett riktigt bra tips till dig. Vi använder utmärkta glas från Spiegelau. Mer om vinglas och betydelsen av att välja glastyp utifrån aktuellt vin hittar du här.
I samarbete med och Spring Wine and Spirits och Spiegelau.