Vad sägs om att välkoman våren med en smarrig linguinepasta? Här följer Nickes receptförslag!
Ingredienser
- 350 g pasta, gärna linguine
- 400 g färska blåmusslor
- 1 gul lök, finhackad
- 2 klyftor vitlök, finhackad
- 1 morot liten, finhackad
- 3 dl vitt vin
- 100 g strimlade sockerärtor
- 1 dl fiskbuljong
- 1 dl crème double (nedkokt grädde)
- 1/2 kruka färsk strimlad persilja
- 1 citron
- 2 msk olivolja
- salt
- vitpeppar
Så gör du
Tvätta musslorna och sortera bort de som ej stänger sig.
Hetta upp en stor kastrull med olivolja och stek löken någon minut, häll sedan i musslorna och stäng igen med ett kastrullock, ånga musslorna i ca 2-3 minuter eller tills de öppnat sig.
Tag ur musslorna med en hålslev och låt svalna i en bunke
Häll i buljong, vin och grädde, koka ihop ca 5-10 minuter. Red av med lite maizena till önskad tjocklek.
Koka pastan tills det är 2 minuter kvar, lyft sedan över pastan och sockerärtorna till musselsåsen, krydda med salt och peppar, pressa eventuellt några droppar citron om det behövs mer syra.
Låt koka ihop 1-2 minuter, blanda sedan i de kokta musslorna och persilja och servera direkt.
Det kan vara trevligt att servera med lite pressad citron för extra fräschör. Smaklig måltid!
Passande vin
Till denna rätt behöver vi ett friskt, fruktigt vin som ej lagrats på fat. Vinerna från Portugal, Vinho Verde, Minho är just ett perfekt exempel på denna stil av vin som med sin lilla sälta i smaken är ett utmärkt val till denna rätt.
Pastarätten innehåller nästan bara vinvänliga smaker, men milda sådana, så det är viktigt att vinet ej tar överhand.
Förslag: 2021 Aveleda Alvarinho, Portugal, 109 kr, artnr: 73576