fbpx

Varför har flaskor en vinkork av kork?

En vinkork ska självklart vara tillverkad av kork, eller? I flera hundra år har kork varit det främsta materialet för att tillverka vinkorkar. Materialets egenskaper har gjort det till ett självklart val för att försluta vinflaskor. Sedan slutet av 80-talet har dock kork varit ett omdiskuterat ämne i vinvärlden och vinkorkar i andra material har dykt upp.

Här kan du läsa mer om korkens historia, andra material samt för- och nackdelar med de olika sorters materialen för vinkorkarna.

Historien om vinkorken

I århundraden har vinflaskor haft korkar tillverkade av kork. Vin är en uråldrig dryck och redan flera år före Kristus skrevs det texter som beskriver vikten av att kunna stänga vinkärl ordentligt utan att drycken oxideras.

Under 1600-talet började glasflaskan användas brett i samhället och i samma veva blev vinkorken av korkeksbark populär. Än idag är naturkork det självklara materialvalet för de flesta vintillverkare världen över.

De bästa delarna från korkekens bark går till de finaste vin- och champagnehusen. Korkarna är cylindriska, med undantag för champagnekorken som ofta har en annan form.

Visste du att Portugal är världens största korktillverkare? Drygt 95 procent av landets korkproduktion används till att tillverka vin- och champagnekorkar.

Lufta vin vinkaraff

Andra material som kan användas

Kork dominerar fortfarande som material i vinkorkar, men sedan 80-talet har allt fler vinproducenter börjar använda andra material. Syntetisk kork av plast samt skruvkork av metall är exempel på utmanare till den klassiska vinkorken av kork.

Fördelar med vinkork av kork

Kork är det material som dominerat vinvärlden i århundraden, men de senaste årtiondena har det blivit ifrågasatt. Materialet har både för- och nackdelar.

 • Kork är ett material med unika egenskaper som gör att det kan expandera och lätt att försluta flaskor.
 • Kork har använts i flera hundra år och det är bevisat att materialet passar för lagring under lång tid.
 • Det är en anrik industri med lång erfarenhet vilket även innebär att aktörerna är bra på att utesluta defekta korkar från produktionen.
 • Många konsumenter föredrar känslan att öppna ett vin med en kork av kork eftersom det ger en traditionell känsla. Dessutom ger korken ifrån sig ett ”plopp”-ljud som många associerar med fest och firande.
 • Många vinkännare anser att kork ger en känsla av kvalitet, vilket kan motivera ett högre pris.
 • Enligt Världsnaturfonden, WWF, är vin med äkta naturkork viktigt för att bevara korkekskogarna i Portugal och Spanien. Skogarna som funnits i flera hundra år är mycket viktiga för ekosystemet och måste bevaras för framtiden. Med andra ord är kork av kork ett miljövänligt val.

Den främst nackdelen med naturkorken är att vinet kan bli korkskadat.

Se upp för korkskadat vin

Några enstaka procent av viner är korkskadade, vilket gör att vinet kan smaka unket. Det gäller framför allt viner som lagrats under längre tid.

Om ett vin är korkskadat går det inte att dricka utan måste slängas. Skadan beror på ett kemiskt ämne som kallas 2,4,6-trikloranisol, TCA. Viktigt att veta är dock att ett korkskadat vin inte är samma sak som korkbitar i vinet.

Om du köpt ett korkskadat vin på Systembolaget kan du lämna tillbaka vinet, men det ska sägas att det är ytterst ovanligt att ett korkskadat vin ens lämnar vingården och produktionen. Skadade flaskor kasseras så fort som möjligt.

För- och nackdelar med vinkork av andra material

Det är framför allt risken för korkskadat vin som gjort att branschen börjat utveckla andra sorters korkar, varav de vanligaste är syntetisk kork i plast och skruvkork.

Fördelar med andra material

 • Ger en jämn och bra förslutning.
 • Mindre risk för korkskadat vin.
 • Lätt att ta med sig viner med skruvkork, exempelvis på picknick.
 • Lätt att öppna och återförsluta viner med skruvkork.
 • Billigare för vinproducenter vilket kan leda till billigare viner även för konsumenter.

Nackdelar med andra material

 • Inga bevis ännu på att det är möjligt att lagra viner med plastkork eller skruvkork under lång tid.
 • Kan vara svårt att dra ur en plastkork om vinet lagrats.
 • Inte miljövänliga.
 • Plastkorken saknar korkens unika förmåga att expandera och dra ihop sig. Det kan leda till att det uppstår en glipa mellan flaska och kork vilket släpper in för mycket syre. Det kan i sin tur ändra smaken på vinet.
 • Skruvkork kan leda till en reduktiv stil.
 • Billig känsla.

Det finns inget konsensus i vinvärlden om vilken typ av vinkork som är bäst, även om kork är det vanligaste. Välj den kork som du gillar mest helt enkelt!

Vill du veta mer om vin? Läs vår kunskapsartiklar här om vin eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Dela med dina vänner
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email