Champagne är en närmast mytomspunnen mousserande dryck, men vad är det egentligen som är så speciellt? Låt oss ta en titt på vad som karaktäriserar det här exklusiva vinet.
Det finns nog få drycker som är så förknippade med fest och firande som champagne. Vinet har länge varit synonymt med exklusiva tillställningar och på Systembolaget kan du se svart på vitt vad prisskillnaden är.
Champagne är nästan alltid dyrare än andra mousserande viner.
Ja, faktum är att priset på champagneflaskorna kan vara skyhögt. Har du närmare två miljoner kronor över? Då kan du slå till på en flaska Goût Américain från 1907 Heidsieck & Co Monopole, även kallat världens dyraste champagne.
Champagne måste komma från Champagne
Kravet för att ett mousserande vin ska få kallas ”champagne” är att det är framställt i den franska vinregionen som heter just Champagne.
Den största staden i området är Reims med drygt 185 000 invånare. Staden ligger ungefär 16 mil nordöst om Paris och kan ses som en av fem delregioner i vindistriktet Champagne. Totalt finns här drygt 300 vinbyar med olika klassificering.
Generellt sett är området Champagne faktiskt inte helt idealiskt för druvodling, eftersom det är lite svalare än i många andra delar av Frankrike. Kanske kan just det vara en bidragande orsak till att vinerna härifrån blivit så omtalade?
Vad finns det för krav på champagne?
Förutom att champagne måste härstamma från just den här regionen, vad mer finns det för krav för att en dryck ska få kallas ”champagne”, kan man undra?
Finns det något hemligt recept på champagne? Är det lagringstiden som är grejen? Särskilda bestämmelser för hur gårdarna ska sköta produktionen? Eller är det kanske i druvorna som magin ligger?
Nej, den som hoppades på ett långt regelverk blir besviken.
Det enda kravet för att ett mousserande vin ska få kallas ”champagne” är att det kommer från just Champagne.
På frågan varför champagne är så speciellt är svaret helt enkelt för att vinet alltid är tillverkat i en specifik region. Dryckens varumärke har byggts under många, många år och vem vet – kanske påverkar just det hur vi uppfattar smaken?
Vanliga druvor i champagne
Vill du bli vinsmartare och briljera med ”onödig” fakta under nästa middag?
Lägg då på minnet att de tre vanligaste druvorna vid champagnetillverkning är Chardonnay (grön), Pinot Noir (blå) och Pinot Meunier (blå).
Missa förresten inte att du kan se vår nyårssändning med champagneprovning i efterhand här på vår Facebook-sida.
Läs mer om vin och hitta fler kunskapsartiklar på sidan Bli vinsmartare.