Ljumma vindar från Italien – dags att prova härliga vårviner
LIVESÄND VINPROVNING FREDAG 26 MARS – ELLER NÄR DU VILL NU I EFTERHAND!
Klicka här för att komma till Facebook-eventet med mer information om provningen >
Slutspurt på sista vintermånaden och dags för vårdagjämning, då blickade vi framåt!
Det är dags för ett sprudlande vintips, bubblande vårkänslor från Venetien i en pigg prosecco och att inleda rosésäsongen med fruktighet från Abruzzerna. Vårvindarna kommer alltså från Italien denna gång och tar med sig druvorna som är speciella för de båda landskapen – Glera och Montepulciano.
Kvällen till ära gästades vi av Anitha Clemance – entreprenör, influencer, mediaprofil och digital kreatör. Anitha är även en värdinna av rang och hon delar med sig av sina bästa tips på hur du får dina gäster att ha roligt och trivas. Hon är som sagt en fena på digitala miljöer, så tipsen är mycket välkomna och användbara i dessa tider.
Häng med i programmet nu i efterhand när Nicke och Anitha guidar dig igenom sändningen.
Allt om vinerna
Ca’ Montini Prosecco Extra Dry
Här hittar eller beställer du vinet
Ursprung: Italien, Venetien
Druva: Glera
Alkohol: 11%
Förpackning: Glasflaska 750 ml
Vinstil: Mousserande vitt vin
Karaktär: Fruktig med lite söta drag av gråpäron, honungsmelon och vingummi
Artikelnummer: 77377
Pris: 99 kronor
Colle Reale Cerasuolo Rosé 2020
Här hittar eller beställer du vinet
Nu är det årgång 2020 som gäller i de flesta butikerna.
Ursprung: Italien, Abruzzerna
Druva: Montepulciano
Alkohol: 12,5%
Förpackning: Glasflaska 750 ml
Vinstil: Fruktigt och smakrikt
Karaktär: Fruktig smak med toner av jordgubbar, nektarin, granatäpple, röda vinbär och blodapelsin.
Artikelnummer: 2242
Pris: 95 kronor
Två italienska personligheter i glasen
Ca’ Montini Prosecco Extra Dry. Veneto, eller Venetien på svenska, är regionen i nordöstra Italien som är hemvist för prosecco – mousserande viner på druvan Glera. Hur populära, välkända och uppskattade som helst. Genomslaget för prosecco är enormt, inte minst i Sverige. Ett passande tillfälle för ett glas av denna vinstil är inte svårt att finna, speciellt inte när vårsolen börjar skina. Värt att veta är att prosecco tillverkas med vad som kallas tankmetoden, vinet jäser en andra gång på ståltank istället för på flaska, om vi jämför med viner på den så kallade traditionella metoden. Resultatet blir att en prosecco behåller sin fräscha fruktighet och fyller glaset med pigga, unga toner.
Colle Reale Cerasuolo Rosé. Vidare till Abruzzo, regionen vi benämner som Abruzzerna. Nu är namnet på druvan Montepulciano, inte att förväxla med en italiensk stad med samma namn. Montepluciano odlas främst i Abruzzerna, men finns även i exempelvis Marche och Apulien. Det är spännande att testa rosévin på denna druva, med egen tydlig personlighet. Toner av jordgubbar känner vi igen. Här finns även drag av röda vinbär, granatäpple och blodapelsin, vilket ger lite extra stuns och gör Colle Reale till ett bra matvin, när siktet är inställt på lättare rätter. Tänk vårens sallader av olika slag.
Gott på tallriken
Nickes vårsallad med halloumi, lax, räkor och pestovinägrette
Våren går i rosa, som du märker, så även i denna läckra vårsallad för fyra personer. Ett vegetariskt alternativ är att byta ut laxen mot två paket halloumi.
Det här behöver du:
400 g varmrökt lax
200 g skalade räkor
1 pkt halloumi
1 påse spenat
1 påse ruccola
1 gurka
1 fänkålshuvud
2 skivor levainbröd
Parmesan att riva
Så här gör du:
Stek halloumi i små tärningar på svag värme, ta bort från pannan och låt svalna. Stek krutonger av levainbrödet i olivolja, salta och peppra. Skiva fänkålen tunt med mandolin, blanda med lite av pestovinägretten, se recept nedan. Skär gurkan i ganska grova bitar och blanda ihop allt med resten av vinägretten. Toppa salladen med riven parmesan och krutonger. Servera direkt!
Pestovinägrette
Det här behöver du:
1 citron
4 cl olivolja
1 msk vatten
2 msk pesto
Så här gör du:
Pressa saften ur citronen och riv zesten av skalet. Blanda med resten av ingredienserna.
Ca’ Montini
Enoitalia är ett av Italiens tio största vinföretag och det allra största i privat ägo. Sedan starten 1986 har familjen Pizzolos satsning stadigt vuxit och framgångarna har kommit slag i slag. En av de stora succérna är Ca´Montini med populära och prisvärda viner som passar till många olika tillfällen. Vill man vara noggrann ligger ursprunget till Enoitalia mycket längre tillbaka i tiden. Alltsammans startade när bonden Giovanni Alberto Pizzolo efter första världskriget slog sig på odling av grönsaker och tobak. Kommande generationer la till vinodling, och i dag leder brödrakvartetten Giogio, Giuliano, Augusto och Floriano bolaget.
Valle Reale
Valle Reale ligger i Abruzzerna vid Adriatiska kusten en timmes bilkörning österut från Rom. Det är en av Europas grönaste regioner där nästan 40 procent av ytan upptas av nationalparker eller naturreservat. Här uppe i bergen är naturen orörd, vattnet i bäckarna drickbart och apenninska vargar strövar fritt. Valle Reale är sannolikt den enda vinegendom i världen som ligger i en nationalpark. Det är närmast en självklarhet att Valle Reale därför arbetar i samklang med naturen och satsar på hållbarhet. Bolaget grundades 1998 när Leonardo Pizzolo bestämde sig för att blåsa nytt liv i gamla vingårdar på familjens ägor och satsa på naturnära vinodling.
Glasen i provningen
Att använda rätt typ av vinglas är oerhört viktigt för vinupplevelsen. Ett kvalitetsglas som är anpassat för typen av vin är A och O för att upplevelsen ska bli bästa möjliga. Spiegelau är en ledande glastillverkare som har passande specialglas för alla vintyper, bland annat i den funktionella serien Willsberger.
Inför varje provning väljer Nicke Tuomlea glastyp med omsorg. I denna provning kommer vi att använda:
• Willsberger Anniversary vitvinsglas
• Willsberger Anniversary champagneglas
Mer information om glasen hittar du här!
Den uppskattade munblåsta glasserien Willsberger Collection är designad av Johann Willsberger och har tillverkats i över 40 år av Spiegelau. Sedan 17 år tillbaka har Spiegelau lyckats framställa den komplexa formen i maskin. Genom Willsberger Anniversary presenterar Spiegelau den ursprungliga serien av Willsberger, men istället maskinblåst och därmed mycket mer funktionell. Willsberger vitvinsglas, designat i mitten av 1970-talet, är ett glas för druvorna Riesling och Grüner Veltliner men fungerar mycket väl även till exempelvis Sauvignon Blanc. Designen är modern och tidlös. Willsberger champagneglas är kanske det champagneglas som är mest unikt av alla. Även det är designat i mitten av 1970-talet, men känns fortfarande som ett av de mest moderna glasen på marknaden genom sin tidlösa och klassiska form – glaset är en ren fröjd att servera och dricka champagne ur.