fbpx

Valpolicella Classico – vin med italienska nyanser matchas fint av parmesan

Nu står italienska vibbar åter på menyn, inte dumt. Från Veneto väljer vi ett smakrikt, mustigt rödvin och vi sätter gärna rätter med parmesan till vinet, för allra smakfullaste matchningen. Låt oss presentera... 1909 Righetti Valpolicella Classico av modell 2019!


Smarta tips kring vin och mat – presenteras av Righetti och Nicke Tuomela


I Sverige älskar vi verkligen det italienska köket – och vinet. Inte undra på det, smakerna är fantastiska och goda matchningar mellan viner på Italiens egna druvor och landets underbara delikatesser tar aldrig slut.

Nu väljer vi ett vin på druvan Corvina Veronese från trakterna av Veneto – Valpolicella Ripasso från Luigi Righetti. Ett karaktärsfullt, smakrikt vin som gör sig extra bra till rätter där parmesan får agera ingrediens eller tillbehör. Nedan hittar du ett läckert recept signerat Nicke Tuomela. Nicke bjuder dessutom på två riktigt smarta tips – hur du får till finaste parmesantoppingen och hur du håller snyggaste duken fri från rödvinsfläckar – salute!


1909 Righetti Valpolicella Classico


Valpolicella ligger nordväst om Verona i norra Italien. Classico syftar på de högre belägna, kulligare delarna av området. I dessa trakter tillverkas Amarone och Ripasso, populära vinstilar på karaktärsfulla druvor. En av dessa är Corvina Veronese. En Ripasso tillverkas först som ett vanligt rött vin, därefter tillsätts druvskal från produktion av Amarone och vinet får jäsa på nytt. Det ger lite högre alkoholhalt och vinet får större djup och smakrikedom. I karaktären på dessa viner finns bland annat drag av mörka körsbär och russin.

1909 Righetti Valpolicella Classico 2019
• Här hittar du vinet!
Land/region: Italien, Venetien, Valpolicella
Producent: Luigi Righetti
Druvor: Corvina Veronese
Alkoholhalt: 14%
Vinstil: Kryddig och mustig
Karaktär: Kryddig smak med fatkaraktär, toner av mörka körsbär, kanel, choklad, russin och nougat
Nr: 76308
Pris: 129 kr

Vinet finns i många av Systembolagets butiker, du hittar dem via produktens sida här, under Handla i butik. Om vinet inte finns i din närmaste butik, kan du be personalen ta hem det eller beställa det via Systembolagets sajt.


Parmesan matchar vinet

Parmesan blir en ”perfect match” till ett smakrikt, mustigt rödvin. Osten står för både sälta och fett, det mjukar upp vinet och låter fruktigheten blomma ut. Serverar du pasta eller en sallad river du helt enkelt parmesan på toppen så är saken klar. Och har du ett zestjärn till hands kan du fixa fluffig ”parmesansnö” a la Nicke!


Olivolja står för bästa knepet

När du har snygga duken på bordet och serverar ett rött vin vill du självfallet undvika fläckar. Bästa tipset? Nicke penslar på olivolja på flaskhalsens öppning. På så sätt kommer vinet inte att droppa från flaskan. Riktigt vinsmart!

Kryddstekt kyckling med broccoli och krämig risoni

Ett specialkomponerat recept av Nicke Tuomela, som matchar Righetti Valpolicella Classico.

Det här behöver du:
4 st kycklingbröst
1 msk fänkålsfrön
1 tsk vitpeppar
1 msk honung
2 st schalottenlökar, finhackad
4 dl risoni (pasta)
7 dl hönsbuljong
½ dl grädde                                                                                                                             
250 g broccoli
100 g parmesanost, riven
Olivolja

Gör så här: Bryn kycklingbrösten i olivolja, pensla på honung och strössla på fänkålsfrön, vitpeppar och salt. Baka klart i ugnen på cirka 110 grader tills kycklingen når en innertemperatur på 68 grader.

Dela broccolin i små fina buketter, stek kort tid på hög värme i cirka 2 min. Efter halva tiden, tillsätt hälften av löken, lite olivolja och stek klart. Fräs resten av löken i en kastrull, tillsätt risoni och slå på buljongen. Koka i cirka 8 minuter, tillsätt grädde och ost, koka ihop ytterligare en minut, krydda ordentligt.

Risonin ska rinna sakta ut på tallriken, behöver den späs, tillsätt lite mjölk. Lägg broccoli ovanpå och sedan kycklingbröstet, garnera med riven parmesan.

Vinet till maten: Parmesan har en hög sälta och fetthalt, vilket gör att ett kraftigare rött vin kan serveras till denna annars milda rätt.




Righetti – med hjärtat i Valpolicella

Luigi Righetti grundades 1909 av Angelo Righetti och ligger i byn Valgatara di Marano i hjärtat av Valpolicella. Företaget har alltid varit hela familjens angelägenhet och flera generationer deltar i arbetet. Luigi själv är i dag närmare 80 år och arbetar fortfarande varje dag i verksamheten. Sonen Gianni Righetti driver den supermoderna vinanläggningen där hög teknikgrad går hand i hand med platsens vintradition.

På Systembolaget hittar du en rad viner från Righetti, tillverkade på de metoder som är speciella för Veneto och Valpolicella. Righettis Ripasso flankeras av Recioto med sötma och fyllig, smakrik Amarone.

Dela med dina vänner
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

1909 Righetti Ripasso 2019

129 kr

Gratis vintips & vinprovningar

Vinsmarts nyhetsbrev med Nickes bästa mat & vintips