Visste du att de små symbolerna som liknar klockor faktiskt är ett sätt att beskriva hur ett vin smakar? Med hjälp av dessa kan du ta reda på om ett vin är strävt, lättdrucket eller har en mer fruktig eller kryddig smak.
Ett vanligt misstag som novisen gör är att man väljer ett vin utifrån hur fin flaska den har eller att man enbart tittar på priset. ”Ett dyrare vin är väl godare än ett billigt”, är det lätt att tänka.
Men nej, riktigt så är det inte alltid. Genom att ha koll på vad smaksymbolerna betyder kommer det att bli mycket lättare för dig att välja rätt.
Det finns många olika sorters viner att välja mellan (och då menar vi alltså inte bara när det kommer till färg). Druvorna som vinerna är producerade av finns i olika sorter och kan också vara producerade i olika regioner. Även tillverkningsmetoden kan variera kraftigt.
Med hjälp av Systembolagets smakklockor blir det enklare att välja ett passande vin, men vad betyder symbolerna egentligen och hur ska man använda sig av dem? Låt oss reda ut hur det ligger till.

Smakklockor för rött vin
Innan vi går djupare in på hur smakklockorna för viner fungerar är det viktigt att vara medveten om att klockorna har olika betydelse beroende på om det är ett vitt eller ett rött vin som du ska köpa.
När det kommer till röda viner är det främst strävheten som är den avgörande faktorn och det som får vinet att sticka ut lite extra.
Här kan man säga att ju högre ”klockvärde” ett rött vin har, desto strävare kommer det också att vara. Det betyder dock inte att vinet kommer att fasta på läpparna, utan genom att se till att fylligheten ligger på en likvärdig nivå kan vinet upplevas som mindre strävt.
Strävheten är något som mäts genom att man använder sig av hela smakklockan, vilket innebär en skala från 1 till 12. Det betyder att mjuka och bäriga viner kategoriseras 2-6 på smakklockan, medan kryddigt och mustigt ligger på 5-10 och stramt och nyanserat ligger på 9-11.
Som tidigare nämnt är fylligheten också något som du kan få reda på genom att använda dig av smakklockorna. Om ett vin ligger på 9 på ”fyllighetsklockan” kan man räkna det som ett fylligt vin. Ligger det däremot på en låg siffra är det betydligt lättare och kan nästan liknas vid ”utspädd saft”.
Smakklockor för vitt vin
Hur fungerar då smakklockorna om man istället vill köpa ett vitt vin? I grund och botten kan man säga att smakklockorna fyller samma funktion även här. Smakklockorna för ett vitt vin beskriver samma saker som för ett rött, med några enstaka skillnader.
Istället för att beskriva strävhet som man gör med ett rött vin, beskriver smakklockorna istället sötma hos det vita vinet. Fyllighet och fruktsyra är dock fortfarande viktiga kategorier.
Hos vita viner är det sötman som kommer att vara den egenskap som skiljer de olika typerna av viner från varandra. Graden av sötman kan variera väldigt kraftigt och vara så låg som 1, men också så hög som 11. Ett vin med sötmagrad 1 har ingen sötma alls, medan de som ligger på 9 och uppåt oftast har en mycket kraftfull söt smak.
Observera dock att klockvärdet beskriver hur sötman upplevs, och inte hur mycket socker som finns i produkten. Det kan med andra ord vara ganska liten upplevd skillnad mellan viner som ligger nära varandra på skalan, helt enkelt för att de smakar ungefär lika sött.
Det är rekommenderat att välja ett vin där fruktsyran och sötman balanserar varandra. Har du en högre fruktsyra kommer vinet att kännas mindre sött och mer friskt. En fruktsyra med värde 8-9 är druvigt och blommigt, medan ett på 5-8 beskrivs som lätt och avrundat.

Vad beskriver smakklockorna?
Som tidigare nämnt kommer smakklockorna att beskriva tre olika egenskaper som är viktiga när du ska välja ut ett vin. Två av egenskaperna är detsamma oavsett om du väljer ett vitt eller ett rött vin, medan den sistnämnda är mer specifik utifrån de olika vintyperna.
För rött vin gäller strävhet, fyllighet och fruktsyra och för ett vitt vin gäller sötma, fyllighet och fruktsyra.
Här tittar vi närmare på smakklockorna för röda viner.
Strävhet
Är det någon egenskap hos röda viner som sticker ut är det strävheten och det är tanninerna från druvskalen som ligger bakom detta.
Strävheten har en uttorkande effekt på vinet och beror på hur tjockt skal som druvorna har. Strävheten kan dock vägas upp av fylligheten.
Fyllighet
Fyllighet är det som beskriver hur vinet kommer att kännas i munnen och kan jämföras med vinets ”konsistens”. Ett vin kan kännas tyngre, likt koncentrerad saft, men det kan också kännas lätt, som vatten eller saft som är utspädd.
Fruktsyra
På sidorna av gommen och tungan kommer du att känna av vinets fruktsyra. Om ett vin har en högre fruktsyra kommer det att ”dra” mer på sidorna. Man kan jämföra detta med samma känsla som uppstår om du biter i en skiva med citron.

Fem olika smaktyper
Utöver strävhet, fyllighet och fruktsyra så delas röda viner också in i fem olika kategorier. Kategorierna beskriver vad det är för dominerande egenskaper som vinet har.
1. Mjukt & bärigt
Beskriver viner som är friska, mjuka och lätta i smaken. Dessa viner är vanligtvis inte lagrade på fat.
2. Stramt & nyanserat
Med denna kategori kan du få reda på hur torrt och strävt ett vin kommer kännas mot tunga och tandkött. Vinerna är oftast friska.
3. Kryddigt & mustigt
Denna kategori beskriver viner som har mognadstoner eller som är fatlagrade med en kryddig nyans. Hur kryddigt ett vin är beror på utvecklingen av vinet, men också på druvans egen karaktär.
4. Fruktigt & smakrikt
Dessa viner har en tydlig smak av frukt och känns ungdomliga i smaken. Vinerna kan vara både lätta, fylliga eller sträva.
5. Sött
Tittar man på kategorin sötma kan denna liknas med de smakklockor som anges för vita viner. Här är det sötma, fyllighet och fruktsyra som står i fokus. Sockerhalten kan dock variera mycket kraftigt.
Mer på det här temat: Vad innebär det att ett vin är ”torrt”, ”mjukt” eller ”fruktigt”?
Fördelar med Systembolagets smakklockor
Hela syftet med smakklockorna är att göra det lättare för dig att välja ett vin som du verkligen kommer att vara nöjd med. Genom att ha ett hum om hur klockorna fungerar och vilken kategori som balanserar en annan kan du bli en riktig vinexpert inom nolltid.
Systembolagets smakklockorna ger kort och gott en bra indikation på vad det är för typ av smak som du har att vänta dig och på så vis kommer du att hitta det bästa vinet för middagen, festen eller desserten.
Vill du veta mer om vin, smaker och allt som hör till?
Ta gärna en titt på sidan Bli vinsmartare där vi samlar kunskapsartiklar om vin. På sidan Vinomat hittar du rekommenderade viner med tillhörande recept.
Missa inte våra populära livesändningar och nyhetsbrevet om vin.