fbpx

Vad är ett prädikatsvin?

Prädikatsviner är den högsta kvalitetsklassen av vin i Tyskland. Alla druvor i ett prädikatsvin måste komma från ett och samma vindistrikt. Vinerna är indelade i olika segment utifrån druvornas söthet.

Tyska viner har historiskt sett delats in i olika nivåer beroende på hur mogna druvorna var vid skörden. Klassificeringen skapades under en period då de flesta ansåg att en sötare druvmust gav ett bättre vin – och de sötaste druvorna benämndes då prädikatsvin (NE).

Numera anses druvornas söthetsgrad (även kallat ”mustvikt”) inte per automatik vara synonymt med ett bra vin, men beteckningen lever kvar.

Söthetsgrad för prädikatsvin

Prädikatvinernas söthet mäts i en enhet som anger hur många gram över 1000 som en liter must väger. Enheten kallas Öschsle eller Oechsle.

Låter det krångligt? Låt oss ta viner i kategorin Spätlese som exempel.

Spätlese-viner har mustvikten 76-90 Öchsle, vilket betyder att en (1) liter must vägde 1076-1090 gram vid skörd. Ju sötare viner, desto högre vikt.

Sötast av prädikatsvinerna är Eiswein-viner och Trockenbeerenauslese-viner. 

Kategorier av prädikatsvin:

  • Trockenbeerenauslese (150-154 Oechsle) räknas som den högsta klassen av prädikatviner. Druvorna skördas riktigt sent, så sent att de nästan torkat till russin.
  • Beerenauslese (”Torkat bärurval”) (110-128 Oechsle) kan översattas till ”torkat bärurval” en av de sötaste tyska vinerna. kategorierna prädikatvinerna.
  • Eiswein (110-128 Oechsle) betyder rakt översatt ”isvin”, vilket du kan läsa mer om här: Vad är egentligen isvin?
  • Auslese (83-110 Oechsle) är viner som görs på utvalda druvor med något tydligare sötma jämför med Spätlese-viner. Det förekommer dock även torra Auslese-viner.
  • Spätlese (76-90 Oechsle) står för ”sen skörd” och vinerna kan vara allt från söta till torra.
  • Kabinett (110-128 Oechsle) är viner inom prädikatviner som har en lättare karaktär. De är halvtorra till torra och har en lägre alkoholgrad.

I tillägg till att ha en hög söthetsgrad så måste alla druvor i ett vin komma från ett och samma vindistrikt för att vinet ska få klassas som prädikatsvin.

Prädikatsvin sorteras inom EU-beteckningen PDO (Protected Designation of Origin).

Vill du lära dig mer om vin? Besök vår sida Bli vinsmartare.

Dela med dina vänner
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email