fbpx

Upptäck södra Italiens dolda druvpärla

Italien är vinlandet med en verklig mångfald av druvor, en veritabel skattkammare av inhemska sorter. En av dessa är Nero d'Avola, uppskattad för sin generösa stil. Vinsmart tipsar om Zensa Nero d'Avola – ett ekologiskt vin tillverkat enligt metoden appassimento, där druvorna torkas för att ge hög smakkoncentration. Du får även godaste, enklaste receptet på en syditaliensk middag. Häng med på Vinsmarts livesända provning av Zensa Nero d'Avola och lär dig mer om druvan. Vi ses på Vinsmart Facebook, torsdag den 30 juli!

Populärt vin från Sicilien

Sicilien är ett hett vindistrikt, i dubbel bemärkelse. I den solvarma södern odlas druvor som gillar värme och Nero d’Avola är öns allra största. Traditionellt sett har druvan blandats med andra druvor, för att ge färg och stuns till viner, men den har helt klart potential att stå på egna ben i mörkfruktiga, rätt fylliga viner. Nero d’Avola är en tuffing som kan ge viner med hög strävhet, vilka vinner på lagring, men den bjuder även på varm fruktighet i flexibla viner som funkar till mycket.

Klassiskt är förstås att kombinera Nero d’Avola med kötträtter på nöt, men Vinsmart tipsar om ett vin i just den flexibla stilen som funkar till riktigt mycket. Druvans strävhet gör att du med fördel använder fett och salt i maten du serverar, det ger en bästa kombon.

Nedan hittar du ett smarrigt recept på gnocchi med salviasmör och bacon, hur gott som helst till Zensa Nero d’Avola – ett ekologiskt vin från Sicilien.

Zensa Nero d’Avola 2019 | 750 ml | 13,5% | Nr 71786 | 89 kr
DU HITTAR VINET HÄR

Zensa Nero d’Avola är ett generöst, fruktigt vin med medelfyllig smak och med druvtypiska toner av solmogna blåbär och björnbär. Vinet har lite kryddiga drag och strävheten är fint balanserad. Vinet är tillverkat enligt appassimento-metoden, vilken innebär att druvorna torkas för att ge extra hög smakkoncentration.

Zensa Nero d’Avola är ett utmärkt allroundvin som passar lika bra till ostar och charkuterier som till pasta och rätter på fågel, kött och vegetariskt, exempelvis ugnsrostade rotfrukter. Servera Zensa Nero d’Avola vid 16 till 18 grader och lufta gärna vinet en stund i karaff först.

Gnocchi med salviasmör, bacon, kapris och tomat

Med det här receptet fixar du snabbt och enkelt en italiensk middag där du kan lägga tiden vid matbordet istället för vid spisen.

1 kg gnocchi, kokt
1/2 kruka färsk salvia
1 paket torrsaltat bacon
1/2 burk kapris
50 gram smör
2 finhackade tomater
1 vitlöksklyfta
Olivolja, svartpeppar

Börja med såsen. Stek bacon med tomat och vitlök, tillsätt övriga ingredienser, låt puttra i cirka tio minuter. Stek sedan gnocchin tills den fått fin färg och blanda med såsen. Riv lite parmesan över och servera direkt, gärna med ett gott bröd till.

Dela med dina vänner
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Zensa

89 kr