fbpx

Upptäck italiensk druvpärla – häng med till Sicilien och testa Nero d’Avola

Boka plats direkt, registrera dig för vår livesända vinprovning på Facebook via knappen nedan. Nu drar vi nämligen till Sicilien! Det kommer att bli en inspirerande tripp till solens, vinets och matens ö där vi gör en intressant upptäckt – druvan Nero d'Avola. Det blir en provning med extra allt om druvan, vinet, passande gott på tallriken och Siciliens underbara miljö. Res med oss den 30 juli!


Fantastiska Sicilien och en pärla till druva


LIVESÄND VINPROVNING FREDAG 30 JULI KL 18.30: UPPTÄCK ITALIENS DOLDA DRUVPÄRLA!
• Klicka här för att komma till eventet med provningen
eller se den här i efterhand!

Vinet i provningen:
• Zensa Nero d’Avola Appassimento 2020 – här hittar du vinet!

Vinet finns i många av Systembolagets butiker och kan annars beställas till din närmaste butik.

Italien är landet med en verklig druvskatt, här finns ofantligt många spännande sorter att upptäcka. Nero d’Avola, exempelvis. Nu ska vi ställa till med vinresa och ta oss till fantastiska Sicilien, som är en av druvans adresser. I vår livesända vinprovning presenterar vi Nero d’Avola genom vinet Zensa – fruktigt, smakrikt och välkomnande.

Välkommen ska du också vara, till att följa med på resan och upptäcka såväl druvan och vinet Zensa Nero d’Avola som vad soliga Sicilien har att erbjuda som inramning till fina mat- och vinupplevelser. Gör dig redo för avresa 18.30 den 30 juli!


Allt om Zensa Nero d’Avola


Zensa är ett ungdomligt, mörkt vin med generös frukt och druvtypiska toner av solmogna björnbär och blåbär och en lätt kryddig nyans, det soliga klimatet på Sicilien ger fin druvmognad. Appassimento betyder att vinet tillverkas av druvor som får torka efter skörden. Att vattnet dunstar av innebär högre smakkoncentration i druvorna och det färdiga vinet, som är medelfylligt med en balanserad strävhet. En viss del av vinet får vila på två år gamla amerikanska ekfat för struktur, resten mognar på ståltank för att bevara fruktigheten.

Zensa är ett perfekt allroundvin som passar till allt från buffé, charkbricka och ostar till pastarätter och vegetariska rätter, gärna med bönor, rostade rotsaker och stekt svamp. Du kan även servera Zensa till smakrika rätter på stekt eller grillad vit fisk. Zensa Nero d’Avola är både ekologiskt och veganvänligt.

Zensa Nero d’Avola Appassimento 2020 | 750 ml | 13,5% | Nr 71786 | 89 kr
DU HITTAR VINET HÄR
…………………………………..
Land/region:
Italien, Sicilien
Druva: Nero d’Avola
Alkoholhalt: 13,5%
Förpackning: Glasflaska 750 ml
Vinstil: Fruktig och smakrik
Karaktär: Fruktig smak med inslag av fat, blå och mörka bär, hallon och vanilj
Passar till: Rätter på lamm och nöt, smakrikt vegetariskt
Nr: 71786
Pris: 89 kr
Övrigt: Ekologiskt och veganvänligt vin
…………………………………..



Passande mat till vinet

Nicke Tuomela bjuder på ett eget recept på tomatgryta som matchar Zensa Nero d’Avola. En förträfflig rätt till ett lite fylligare rött vin. Och det vanliga sättet att äta den, där grytan placeras mitt på bordet och alla doppar brödet, bidrar verkligen till den rätta italienska känslan.

ITALIENSK TOMATGRYTA A LA NICKE
Det här behöver du:
1 st squash, medelstor
5 st tomater
1 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
½  st kruka oregano
½ st spansk peppar
Salt och peppar
½ dl rött vin
1 dl olivolja
1 msk honung
1 dl riven parmesan
Surdegsbröd

Så här gör du:
Skär tomat, lök och squash i centimeterstora tärningar. Häll olivoljan i en stekpanna eller gryta, hacka upp peppar och vitlök och fräs dem i oljan. Tillsätt resten av grönsakerna, honung och vin och låt puttra i 15 minuter, salta och peppra. I slutet tillsätter du oregano och parmesan. Skiva upp brödet och grilla det så att det får en fin färg. Servera med det grillade brödet!


Dekantera gärna vinet

Många viner vinner på att luftas och få chansen att öppna upp innan de serveras. Slå upp vinet i en karaff och låt det stå minst en halvtimme, gärna mer om det är sträva, lite tuffa viner. Men tänk samtidigt på att inte servera vinet för varmt. Zensa Nero d’Avola och viner fylliga viner i denna stil serveras bäst vid max 18 grader. I vår livesända vinprovning berättar Nicke Tuomela mer om varför viner vinner på dekantering och hur du kan tänka.


Glasen vi plockar fram


Rätt vinglas är viktigt för att upplevelsen ska bli som allra bäst när viner ska provas. Vi väljer glas med omsorg och detta val är även ett superbra tips till dig. Vi använder utmärkta glas från Spiegelau, mer om glasserien hittar du här.

Provningen hålls i samarbete med Briscapo/Spiegelau.


Dela med dina vänner
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Zensa Nero d'Avola

89 kr

Zensa Nero d'Avola

89 kr