fbpx

Två etiketter av cava och bästa glasen – vi provar live!

Cava som cava, stämmer det? Och modellen på glas, spelar den någon roll? Du kommer garanterat att hitta svaren på dessa frågor i vår provning där vi lät två bubblande flaskor mötas i utvalda glas från Spiegelau. Det blev en sprudlande, spännande upplevelse som du kan se i efterhand på vår Facebook-sida eller i spelaren här nedan!

Vi lät El Miracle Cava Brut och Celebrandum Reserva Seco mötas i en spännande provning där vi jämförde de två bubblande spanjorernas uttryck och även fångade upp glasmodellens betydelse för upplevelsen av drycken.

Vi tittade även på hur sötma och hetta påverkar mötet mellan vin och mat. Hittar du nyanserna? Upplever du skillnaderna? Hur spännande som helst, häng med nu i efterhand via den här länken där du hittar programmet!

Här hittar eller beställer du El Miracle Cava Brut och Celebrandum Reserva Seco


EL MIRACLE CAVA BRUT
Ursprung: Spanien, Cava
Druvor: Macabeo, Chardonnay
Alkoholhalt: 11,5%
Förpackning: Flaska 750 ml
Restsocker: 7,9 g/L
Stil: Mousserande vitt vin, torrt och friskt
Karaktär: Toner av gröna äpplen, päron, citrusskal och gummi
Övrigt: Ekologiskt vin
Pris: 89 kr
Här hittar eller beställer du vinet


CELEBRANDUM RESERVA SECO
Ursprung: Spanien, Cava
Druvor: Xarel-lo, Parellada, Macabeo
Alkoholhalt: 11,5%
Förpackning: Flaska 750 ml
Sockerhalt: 18 g/L
Stil: Mousserande vitt vin, fruktigt, viss sötma
Karaktär: Toner av gröna äpplen, kex, mineral, krusbär och citrus
Nr: 7574
Pris: 97 kr
Här hittar eller beställer du vinet

TAPAS PÅ TVÅ SÄTT TILL VINER I TVÅ STILAR

Mångfald i vinsammanhang gör att du alltid kan hitta rätta vinet för varje tillfälle och varje tilltugg – här blir det tapas. Vinerna vi provar har två olika stilar och vi ser till att matcha vinets grad av sötma med matens grad av hetta och eventuella sötma på finurligt sätt. Inte alls krångligt, vi ger dig användbara ledtrådar.

Till El Miracle Cava Brut – Grillad inlagd paprika med serranoskinka
1 burk grillad inlagd paprika
4 skivor serranoskinka
8 skivor stekt baguette eller färdig crostini
Olivolja, salt och peppar
Skär ut skivor av paprikan så att de täcker en skiva baguette. Dela varje skinkskiva i halvor och lägg ovanpå paprikan, ringla lite olivolja över och krydda med salt och peppar.

Till Celebrandum Reserva Seco – Soya- och chilimarinerad lax på rispapper
Rispapper
2 cl japansk soya
1 msk sesamolja
1 msk flytande honung
Torkad chili efter smak
1 st lime, saft och zest
1 st salladslök, tunt skivad
Sesamfrön
Rapsolja till fritering
Bryt rispappret i 5×5 cm stora bitar och fritera i en stekpanna. Skär laxen i 1×1 cm stora kuber och marinera med soya, sesamolja, honung, chili och lime. Lägg upp laxen på rispappret och strö sesamfrön och salladslök över plus ett varv på svartpepparkvarnen. Servera direkt. Tips! Lägg laxen i en skål och rispappret vid sidan om så håller det sig krispigt längre.


TVÅ UTTRYCK AV BUBBLOR
Cava är spanska mousserande viner som är framställda enligt traditionell metod med en andra jäsning på flaska, vilken ger bubblorna. Vinerna ligger på sin jästfällning i minst nio månader, vilket bidrar till lite ”brödighet” i olika stor utsträckning. Cava passar perfekt som aperitif och till plockmat, bufféer och sallader.

Graden av sötma i vinet avgör vad du bäst serverar till. El Miracle Cava Brut är ett vin som med cirka 8 gram restsocker per liter upplevs torrt och har en frisk och fruktig smak med inslag av grapefrukt, gröna äpplen, nektarin och örter.

Celebrandum Reserva Sec har mer sötma och restsocker på 20 gram per liter. Här ger de tre klassiska cava-druvorna ett vin med nyanser av solmogen persika, citrus, vita blommor och brioche.

GLAS FRÅN SPIEGELAU
Vi provar cava i samverkan med Spiegelau, testar glastillverkarens modell för mousserande vin och upptäcker vad glaset kan ha för betydelse i vinsammanhang och för bubbel i synnerhet. Olika modeller av vinglas för olika vintyper och druvor – överkurs eller något som bidrar starkt till en bättre upplevelse? Prova med oss och prova dig fram!

Dela med dina vänner
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

El Miracle Cava Brut

89 kr

Celebrandum Reserva Seco

97 kr

El Miracle Cava Brut

89 kr

Celebrandum Reserva Seco

97 kr

El Miracle Cava Brut

89 kr