fbpx

Tre schyssta viner från Nya Zeelands mest hållbara vingård

Schyssta viner, minsann. Det var riktigt roligt att rada upp tre hållbara viner i en livesänd vinprovning – och nu kan du se programmet i efterhand! Villa Maria Estate är ett prisvinnande vinhus med en intressant historia, läs mer nedan om denna pionjär i hållbarhetens tecken och streama provningen när det passar dig. Välkommen!

Sann pionjär inom hållbarhet

Bakom vinerna från Villa Maria Estate, i dag ett av Nya Zeelands mest kända och prisvinnande vinhus, finns historien om George Fistonich. År 1961 lyckades den då 20-årige George övertala sina föräldrar att ge honom några hektar mark. Redan året därpå släppte han sitt första vin och på den vägen är det. Firman är fortfarande familjeägd och har numer vingårdar i fyra distrikt – Auckland, Gisbourne, Hawkes Bay och Marlborough – samt tre vinerier i Hawke’s Bay.

George Fistonich är en sann pionjär i hållbar bemärkelse. Redan 1999 började han konvertera till ekologisk odling, och Villa Maria fick sin första certifiering 2007. Bakom beslutet att ersätta all kork med skruvkapsyl fanns en kvalitetstanke, som med dagens hållbarhetsfokus känns extra aktuell. I dag är merparten av Nya Zeelands viner förslutna med skruvkapsyl – Villa Marias framgång har fått många andra vinmakare att våga vägra kork. 2009 adlades George Fistonich för sina insatser för landets vinindustri.

LIVESÄND VINPROVNING FREDAG 26 FEBRUARI – ELLER NÄR DU VILL I EFTERHAND!
Klicka här för att komma till Facebookeventet med mer information om provningen >

Villa Maria Private Bin Organic Sauvignon Blanc 2020
Nya Zeeland, Marlborough, nr 6262, flaska 750 ml, alkohol 13,5%, skruvkapsyl, 120 kronor
Här hittar eller beställer du vinet
Vi inledde med en frisk fläkt av Sauvignon Blanc, ett ekologiskt vin på Nya Zeelands stora druva. I glaset har du en aromatisk doft av krusbär, krispiga och örtiga nyanser, solmogen lime, kiwi och krusbär. Läckert till fisk, skaldjur och sushi.

Villa Maria Hawke’s Bay Chardonnay Reserve 2017
Nya Zeeland, Hawke’s Bay, nr 75587, flaska 750 ml, alkohol 13,5%, skruvkapsyl, 199 kronor
Här beställer du vinet
Över till Chardonnay och en annan stil, ett fylligt vin med stor kropp och hög syra. Äpplen, smör, hasselnötter och citronskal avlöser varandra. Den mer smakrika fiskrätten, tillagade skaldjur, hårda ostar, fågel och ljust kött blir helt perfekt.

Villa Maria Cellar Selection Organic Pinot Noir 2018
Nya Zeeland, Marlborough, nr 88393, flaska 750 ml, alkohol 13%, skruvkapsyl, 199 kronor
Här beställer du vinet
Ett ekologiskt vin på Pinot Noir med bärig doft och fruktig karaktär. Här finns jordgubbar, hallon, örter och vanilj. Smaken är elegant med nyanser av hallon, sötlakrits och rostade fat. Kraftiga fiskrätter, anka, gås och lättare kötträtter är toppenbra val till detta vin.

Gott på tallriken till Sauvignon Blanc

Med Villa Maria Organic Sauvignon Blanc i glaset blir smakupplevelsen perfekt med en matchning där syrlig lime sätter avtryck i mat eller tilltugg. Vi bjussar på två enkla förslag som gärna får ackompanjera vinet.

Quesadillas med avokado och tonfisk (4 personer)
Det här behöver du:
8 st medelstora tortillabröd
2 st avokado
1 påse riven lagrad ost, 200 gram
1 liten rödlök, fint hackad
1 lime, zest och saft
1 kruka koriander
1 burk tonfisk i vatten
6 droppar tabasco
Salt och peppar
Olivolja
Gör så här: Blanda alla ingredienser i en bunke till en röra och fördela över halva tortillabrödet. Vik sedan över den andra sidan av brödet så att det blir en halvmåne och stek i panna på medelvärme i lite olivolja. Dela bröden i bitar och servera som tilltugg till det krispiga vinet.

Potatischips med limedipp
Det här behöver du:
1 påse lättsaltade potatischips
2 dl crème fraiche
1 lime
3 droppar tabasco
Salt och svartpeppar
Gör så här: Blanda zesten av en lime med övriga ingredienser och låt stå att dra i fem minuter. Servera med chipsen.

Schyssta viner på egen pallplats

Hållbarhet är ledordet för dagens moderna vinindustri och vi ser glädjande nog allt fler ekologiska viner och flaskor med skruvkork. Villa Maria är ett utmärkt exempel på en producent som genomfört flera viktiga och trendsättande satsningar och som även fått stor uppskattning för sitt arbete. Villa Marias viner kvalar helt klart in på listan med riktigt schyssta viner. Den listan är så pass viktig att en särskild plats finns till hands – Schysst vin.

Dela med dina vänner
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Villa Maria Sauvignon Blanc 2020

120 kr

Villa Maria Hawke's Bay Chardonnay Reserve 2017

199 kr

Villa Maria Cellar Selection Pinot Noir 2018

199 kr

Villa Maria Sauvignon Blanc 2020

120 kr

Villa Maria Hawke's Bay Chardonnay Reserve 2017

199 kr

Villa Maria Cellar Selection Pinot Noir 2018

199 kr

Villa Maria Sauvignon Blanc 2020

120 kr