fbpx

Vad innebär det att ett vin är ”torrt”, ”mjukt” eller ”fruktigt”?

Vinvärlden är full av egna uttryck och konstiga termer. Beskrivningar som ”torrt”, ”sträva tanniner” och ”fruktigt” kan till exempel vara svåra att förstå.

Vinbegrepp kan vara en djungel, framför allt för nybörjare, men det är som tur är inte så svårt som man kan tro. I den här artikeln går vi igenom vanliga uttryck för att beskriva hur vin smakar och berättar mer om vad beskrivningarna innebär rent konkret.

Torrt, halvsött eller sött vin

Att beskriva ett vin som ”torrt” är väldigt vanligt, men vad betyder det egentligen? Och vad är motsatsen till just ett torrt vin?

  • Torrt vin – Som du säkert anat så handlar de här beskrivningarna av vin om sötman i vinet. Ett torrt vin är helt enkelt ett vin som inte är sött.
  • Sött vin – Motsatsen till ett torrt vin är ett sött vin, men däremellan finns det olika nivåer av sötma. Det vanligaste är att kategorisera vinerna som torra, halvtorra och söta.

Sötman i vinet beror på bland annat på druva, produktionssätt och tillsatt socker. Blanda inte ihop sötma med fruktighet. Många torra viner kan vara fruktiga trots att de knappt innehåller något socker.

Fruktigt vin

Ett fruktigt vin är ofta ett fräscht, ungt vin. När man talar om fruktiga röda viner syftar man ofta på aromer som jordgubb, körsbär, björnbär och andra bär. I vita viner finns det alltifrån citrusfrukt och äpplen till tropiska frukter som ananas, mango och passionsfrukt.

Frukt och sötma är inte samma sak i vinvärlden. Frukt är en smak och därför kan ett torrt vin vara mycket fruktigt.

Alla viner är dock inte fruktiga. Druvsort och produktionssätt avgör vilka inslag som är mer framträdande i vinet. Ett vitt vin som lagrats i ståltank är ofta fruktigare än vin som lagrats på ekfat. Ekfatslagringen gör nämligen att andra karaktärer, exempelvis smak av vanilj och nötter, blir mer framträdande. Druvans sort och mognad är självklart avgörande för om vinet är fruktigt eller inte.

Ett fruktigt vin är för det mesta lätt att dricka. Ofta handlar det om ett ungt vin där andra aromer inte har tagit över. Med åren kan nämligen fruktens fräschör försvinna och bytas ut mot inslag av örter, jord, nötter eller honung. Återigen beror det på vilken druva som vinet är tillverkat av samt andra faktorer.

Mjukt eller strävt vin

Ett vin, framför allt rödvin, beskrivs ofta som mjuka eller sträva. Det är ytterligare exempel på vinvärldens finurliga uttryck. Beskrivningarna syftar till vinets tanniner som avgör hur drycken känns i munnen.

Det kan låta lite märkligt, men testa själv nästa gång du dricker ett rött vin. Om vinet känns strävt på tungan och i gommen så är det förmodligen från tanninerna som kommer från druvornas skal, stjälkar och kärnor.

Strävheten kan även komma från fatlagring. Det ger en torr känsla i munnen, men även en struktur till vinet. Ett mjukt vin däremot är ofta lättare, mindre strävt och friskt. Mjuka viner är i regel inte fatlagrade.

Även druvsorten spelar stor roll för huruvida vinet upplevs som mjukt eller strävt. Röda viner på pinot noir och gamay är i regel mjuka, medan viner på exempelvis cabernet sauvignon och syrah är sträva.

Vill du veta mer om olika druvsorter? Läs vår artikel om 14 vanliga druvor eller gå till startsidan för våra kunskapsartiklar om vin.

Champagne har en egen skala

Det finns en del undantag till den övergripande indelningen av söta och torra viner.

I franska Champagne, där världens mest berömda mousserande vin produceras, använder producenterna många olika nivåer av sötma; Brut Nature, Extra Brut, Brut, Extra Sec, Sec, Demi-Sec och Doux är skalan som beskriver sötman.

  • Brut är här en vanligt förekommande torr variant som enligt lag måste innehålla mindre än 12 gram socker per liter.
  • Sec, som ironiskt nog betyder ”torr”, innehåller 17-32 gram socker per liter vilket gör den sötare än brut.
  • Demi-Sec är en halvtorr champagne som innehåller 32-50 gram socker.
  • Doux är den sötaste varianten med mer än 50 gram socker.

Läs mer om champagne här: Varför är champagne så speciellt?

Dela med dina vänner
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email