Läckraste toasten till en klassisk rioja

Vad serverar du bäst till en spansk rioja av klassiskt snitt om du vill göra något enkelt och gott? Jo, en superhärlig toast med kyckling, camembert, rödkål och grov senap.

Det finns några klassiska vindistrikt det är riktigt roligt att återkomma till mellan varven. Rioja är ett sådant. Ofta tänker vi på lamm som ”rätta rätten” när en rioja hälls upp, men vinerna passar till långt mycket mer. Det behöver inte vara någon krånglig meny, en snabbfixad toast blir perfekt till vinet Navajas, en rioja från La Rioja Alta i norra Spanien. Navajas är ett vin med fin frukt av mörka bär, inslag av tobak och kaffe och en smula vanilj från faten. Och en viss touch av dill, den där tonen som ofta finns i en klassisk rioja.

Till vinet testar du förstås den läckra toasten i receptet nedan, men om du vill servera en middagsrätt är lamm eller nötkött ett bra val, eller vegetariskt med ost som inslag. Servera vinet 16-18 grader, det är heller ingen dum idé att slå upp vinet på karaff en stund i förväg. Navajas Crianza är lagrad 14 månader på amerikanska ekfat och 14 månader på flaska.

Navajas Crianza 2015 | SB Nr 22652 | 750 ml | 14% | 95 kr

HÄR HITTAR DU VINET!

Toast med kyckling, camembert, rödkål och grov senap
4 Portioner
8 skivor bröd, gärna surdegsbröd
2 kycklingfiléer
4 msk senap
8 msk smör
1 camembert eller brieost
1 burk rödkål
Salt/svartpeppar

Gör så här:
• Stek kycklingbrösten med salt och peppar och skiva i skivor.
• Bred smör på toasten, toppa med senap, två skivor camembert, rödkål, kycklingen plus lite salt och peppar.
• Lägg på en brödskiva till och smöra utsidan av bröden.
• Stek i en stekpanna eller rosta i ugnen till osten börjar smälta.