fbpx

Tittarnas favoriter – våra följare tipsar och vi testar!

Nu har vi bjudit in våra tittare att tipsa om favoritflaskorna och gissa färg... Det blev rött gånger tre! Nu ska här provas vin på rekommendation av Vinsmarts publik. Amanda Wiger och Nicke Tuomela, våra smaksäkra kockar, finns vid glasen och vi tar oss till Kroatien, Portugal och USA. Hur tänker Amanda och Nicke kring vinerna och bästa kombon med mat? Kika förbi fredag 3 september!


Vinsmarts tittare tipsar om tre röda favoritviner


LIVESÄND VINPROVNING FREDAG 3 SEPTEMBER KL 18.30:
TITTARNAS FAVORITER – MED NICKE & AMANDA!
• Klicka här för att komma till eventet på Facebook där livesändningen strömmas!
Avsnittet kan även ses här på hemsidan när sändningen har startat.

Favoritvinerna vi provar
• Casa Ferreirinha
Vinha Grande 2018 – här hittar du vinet!
• The Dalmatian Dog 2018 – här hittar du vinet!
• Three Finger Jack Cabernet Sauvignon 2018 – här hittar du vinet!

Amanda Wiger och Nicke Tuomela får minsann inte välja fredagsvinerna… Nej, det har våra tittare och följare gjort! Favoritviner är utsedda, flaskorna finns på lut och vi ska kolla hur våra smakmästare tänker. Kring vinerna såklart, men kanske framför allt hur tankarna går när det gäller att kombinera vin och mat. Utgångsläget är tittarfavoriterna, men du kommer att få riktigt smarta, generella tips för att hitta kombinationer som ger bästa smakvaluta.

Vill du också prova favoritvinerna? Köp dem på studs och prova med oss när vi sänder live fredag 3 september. Vinerna finns i riktigt många butiker, förhoppningsvis i din närmaste. Annars går det hur bra som helst att titta på sändningen i efterhand och prova vinerna vid ett annat tillfälle eller bara fånga upp de Amandas och Nickes bästa råd. Vi ses!


Amandas tips: Bearnaise

Här kommer den riktigt vinvänliga såsen som funkar hela vägen, i Amandas goda version. Amanda tipsar om att du kan använda esdragon, som är en blandning av dragon och vinäger. Men för enkelhetens skull bygger receptet nedan på dragon + vinäger, som kanske redan finns hemma.

Amandas bearnaise
Reduktion
2 dl vatten
2 hackade schalottenlökar
2 msk torkad dragon
3 msk vitvins- eller rödvinsvinäger
Ev. några persiljestjälkar

Övrigt
275 g smör
3 äggulor
2 msk torkad dragon eller färsk hackad
Finhackad färsk persilja
Salt
Peppar
En skvätt tabasco

Gör så här: Blanda alla ingredienser till reduktionen. Låt sjuda ned tills ca 1/2 dl av mängden vätska återstår. Smält under tiden smöret på låg värme, då smöret inte får vara för varmt, då spricker såsen.

Sila av reduktionen och blanda i en kastrull tillsammans med äggulorna. Vispa samman på låg värme tills blandningen tjocknar och du är nöjd med konsistensen. Blanda i smöret lite i taget under kraftig vispning. Smaka av med dragon (och eventuellt hackad persilja), salt och peppar. Justera eventuellt syran med vinäger.


Nickes tips: Ryggbiff med sallad och Amandas bearnaise

Nicke serverar en stekt ryggbiff tillsammans med en matig sallad och självklart Amandas smarriga bearnaise. Nicke hälsar att rätten – med både syra, salt och fett – är extra bra till lite kraftigare viner och att inslaget av bacon matchar fatlagringen i vinerna.

Stekt ryggbiff med matig sallad och bea
4 skivor ryggbiff
2 vitlöksklyftor
2 kvistar timjan
Smör att steka i
Rapsolja
Salt och peppar
400 gr färskpotatis, kokt
1 påse ruccola
1 ask körsbärstomater
1 citron
Olivolja
1 pkt bacon
1 dl riven parmesan
1 silverlök

Gör så här: Finstrimla och knaperstek bacon. Skala och skiva löken fint på mandolin, dela tomaterna i halvor. Sätt på en stekpanna (gärna gjutjärn) på hög värme. Pensla köttet med lite rapsolja, salta och peppra, stek direkt ca 2 minuter, vänd sedan köttet och tillsätt smör, timjan och vitlök. Ös köttet, tag sedan av det och låt vila i ca 5 minuter. 

Blanda potatis, ruccola, tomater och lök med olivolja, pressa citron över och krydda upp salladen, toppa med bacon och eventuellt riven parmesan. Servera med köttet och god bearnaise.

The Dalmatian Dog


Testament Winery är en svenskägd vingård i Kroatien, här produceras Dalmatian Dog på ekologiska druvor av den inhemska sorten Babic. Platsen har lång vintradition och här finns förutsättningar att göra kvalitetsvin. Vingården ligger på karga kalkstenssluttningar ner mot Adriatiska havet i den ursprungsskyddade regionen Norra Dalmatien.

The Dalmatian Dog 2018
HÄR HITTAR DU VINET!
…………………………………..
Land/region:
Kroatien, Primorska
Druva: Babic
Alkoholhalt: 14,5%
Förpackning: Flaska 750 ml
Vinstil: Kryddig och mustig
Karaktär: Kryddig, fruktig smak med fatkaraktär, inslag av körsbär, svartpeppar, skogshallon, timjan, blåbär och lakrits
Passar till: Lamm, nötkött
Nr: 2097
Pris: 120 kr

Casa Ferreirinha Vinha Grande

Mångsidigt rödvin från på Duorodalens klassiska druvor som växer på vackra, branta sluttningar. Det ger bra solexponering och dränering, vilket i sin tur ger druvor och vin med fin koncentration. Vinet har lagrats på franska ekfat i tolv månader och fått en finstämd fatkaraktär.

Casa Ferreirinha Vinha Grande 2018
HÄR HITTAR DU VINET!
…………………………………..
Land/region:
Portugal Douro
Druva: Touriga Franca, Touriga Nacional, Tinta Roriz, Tinta Barocca
Alkoholhalt: 14%
Förpackning: Flaska 750 ml
Vinstil: Fruktig och smakrik
Karaktär: Nyanserad, fruktig smak med fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, plommon, kakao, kryddor, viol och örter
Passar till: Lamm, nötkött, vilt
Nr: 2752
Pris: 139 kr

Three Finger Jack Cabernet Sauvignon

En generös och smakrik Cabernet Sauvignon från prisvinnande producenten Delicato Family Wines i soliga Kalifornien. Smaken bjuder på mörka bär, fat och choklad. Perfekt till smakrika grillrätter av nöt eller vegetariskt.

Three Finger Jack Cabernet Sauvignon
HÄR HITTAR DU VINET!
…………………………………..
Land/region:
USA, Kalifornien, Lodi
Druva: 76% cabernet sauvignon, 9% petite sirah, 8% malbec och 7% merlot
Alkoholhalt: 15%
Förpackning: Flaska 750 ml
Vinstil: Fruktig och smakrik
Karaktär: Mycket fruktigt, smakrikt vin med rostad fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, plommon, mörk choklad, blåbär, mynta, kaffe och vanilj
Passar till: Lamm, nötkött
Nr: 3528
Pris: 149 kr


Glas och utrustning i provningen

Rätt vinglas är viktigt för att upplevelsen ska bli som allra bäst när viner ska provas. Vi väljer glas med omsorg och detta val är även ett superbra tips till dig. Vi använder utmärkta glas från Spiegelau och till denna provning väljer vi Willsberger rödvinsglas. Mer om vinglas och betydelsen av att välja glastyp utifrån aktuellt vin hittar du här.

Vid matlagning är kvalitetsredskap nyckeln till bra resultat. Vi väljer gärna knivar, kokkärl och stekpannor från erkända kvalitetsmärket Fiskars, som står för moderna produkter av högsta kvalitet. Mer om Fiskars hittar du här.

Provningen hålls i samarbete Briscapo/Spiegelau.


Dela med dina vänner
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

The Dalmatian Dog

120 kr

Casa Ferreirinha Vinha Grande

139 kr

Three Finger Jack

149 kr

Vinsmart Academy: Kalifornien-special!

The Dalmatian Dog

120 kr

Casa Ferreirinha Vinha Grande

139 kr

Three Finger Jack

149 kr