fbpx

The Hidden Sea – rosé i samarbetsprojekt för ett renare världshav

The Hidden Sea gör entré – rosévin med hjärtat på rätta stället. Limestone Coast Winery i South Australia har tagit fram vinet till ett samarbetsprojekt där ett renare världshav, fritt från platsflaskor, står i fokus. Varje såld box ger ett bidrag till detta viktiga projekt med höga mål – i sommar bidrar vi genom att skåla i The Hidden Sea Rosé. Det gör vi tillsammans med bästa gänget matinspiratörer som bjuder på passande recept och tilltugg. Skål för världshaven, trevlig sommar!


Rosé med ett viktigt uppdrag – i glaset hos bästa gänget matinspiratörer


The Hidden Sea Rosé har nått Systembolagets fasta sortiment – ett rosévin med ett extra mervärde och ett viktigt uppdrag. Genom ett samarbete mellan producenten Limestone Coast Winery, den svenska vinimportören och ReSea Project bidrar varje såld box till arbetet med att rensa världshaven från plast. Värdet från en såld box ger rensning av plast motsvarande 30 plastflaskor och ReSea har ett spårbart system där resultatet kan följas. Projektets ambitiösa mål är att rensa världshavet på 1 miljard flaskor fram till år 2030 – hittills har cirka 3 miljoner flaskor tagits omhand! Du kan följa projektet här.

Det är klart att vi vill hälla The Hidden Sea Rosé i glasen i sommar och bidra inom ett viktigt projekt. Det gör vi tillsammans med ett gäng duktiga matinspiratörer som alla har lagat specialkomponerade sommarrätter som matchar vinet på ett utmärkt sätt. Nu skålar vi för ett renare världshav och önskar trevlig, smakrik sommar!


Allt om The Hidden Sea Rosé


The Hidden Sea är ett fruktigt, somrigt och lättdrucket rosévin med många användningsområden. I smaken finns röda, mogna bär som balanseras av fräscha toner av blodapelsin. Vinet funkar fint till hela buffén och till många sommarrätter – nedan hittar du läckra förslag från våra matinspiratörer.

The Hidden Sea Rosé 2020 – här hittar du vinet!
Ursprung: Australien, South Australia
Druvor: Chardonnay, Pinot Gris, Sauvignon Blanc, Grenache
Alkohol: 12%
Förpackning: Bag-in-box 3000 ml
Vinstil: Fruktig och smakrik rosé
Karaktär: Fruktig, ungdomlig smak med jordgubbar, persika, granatäpple och blodapelsin.
Artikelnummer: 6051
Pris: 219 kr
Passar till: Sällskapsdryck, buffé, gratinerade skaldjur, fisk, fågel, ljus kött, vegetariska rätter



Hanna Sjögren fixar goda sommarsalladen


Hanna Sjögren @hannas_kitchenandhome
Hanna är matinspiratören som älskar att bjuda familj och vänner på mat och dryck hemma i Umeå. Mottot är att njuta vid varje möjligt tillfälle och det gör Hanna gärna med ett glas Hidden Sea Rosé och en smakrik sommarsallad.

SOMMARSALLAD 3-4 PORTIONER
Det här behöver du:
1 svensk grillost
200 gram prosciutto
1 påse mangoldsallad
1/2 förpackning körsbär
1/2 minivattenmelon
1/2 liter jordgubbar
2 portioner kokad quinoamix
1/2 citron
Olivolja
Balsamico
Grillad baguette

Så här gör du:
Koka quinoamixen enligt förpackningen och låt den svalna lite. Lägg salladen på ett stort fat. Strö över quinoan. Ringla över lite olivolja och pressa över lite av citronen. Dela körsbären mitt i och ta ur kärnorna. Dela jordgubbarna i ca fyra delar. Dela vattenmelonen i små centimeter kuber. Strö ut körsbär, vattenmelon och jordgubbar på fatet. Rör inte runt, men lyft upp lite salladsblad och quinoa på lite av bären och vattenmelonen. Pressa på lite mer av citronen. Lägg ut prosciutto i rosor runt om på salladen. Stek grillosten i skivor till fin yta. Eller grilla hel på grillen och skär sedan i skivor. Lägg ut grillosten på salladen. Ringla över balsamico. Toppa gärna med några ätbara blommor som penséer. Servera med grillad baguette.



Anders Gustavsson väljer grillad burgare på ost


Anders Gustavsson @ikoketmedanders
Anders tar med oss till sitt kök och bjuder på inspiration. Han älskar det mesta som går att äta och dricka och står gärna vid grillen med något gott i glaset. I sommar blir det rosé och bästa burgaren skapas förstås utifrån vinet.

GRILLOSTBURGARE
Grund:
1 paket svensk grillost
1 stor tomat
2 hamburgerbröd

Syrlig rödlök:
1 rödlök, 1 citron (saften), 1 nypa salt.
Skiva löken, lägg i en skål och pressa över citronen, salta och blanda om, ställ i kylen minst en timme, men gärna längre.

Äppelslaw:
200 g färsk vitkål
1 stort svenskt, syrligt äpple
1 dl majonnäs
1 dl crème fraiche
2 msk vitvinsvinäger
1 msk dijonsenap
Salt och svartpeppar
Strimla vitkålen och skär tunna klyftor av äpplet. Blanda med övriga ingredienser
och smaka av med salt och peppar och eventuellt mer vinäger för mer syra.

Srirashamajonnäs:
1 dl majonnäs, Srirasha efter smak. Blanda och smaka av till önskad styrka.

Grilla och montera:
Dela grillosten så det blir två bitar. Skär skivor av tomaten. Grilla grillosten och tomaten tills du får snygg yta. Grilla viss yta på hamburgerbrödet. Montera ihop allt, börja med srirashamajonnäs, sen grillad tomat, grillost, äppelslaw och sist rödlöken. Kom ihåg att dricka måttfullt!




Emma Gregorsson bjuder på spännande tilltugg


Emma Gregorsson @tastebyemma
Emmas matintresse väcktes tidigt, hon brinner för allt som har med mat och dryck att göra och inspirationen flödar. Här delar Emma med sig av en personlig favorit i tilltuggsväg, toppen till rosévin.

FRITERADE GYOZASKAL MED KRABBRÖRA OCH LÖJROM
Det här behöver du till 4 portioner:
8 gyozablad (färdiga runda ark som man har till dumplings)
Rapsolja till fritering
Krabbkött från 8 krabbklor
O,5 dl majonnäs
2 msk creme fraiche
Några droppar tabasco
Några droppar citron
1/2 äpple
1/2 liten rödlök
Salt, peppar
150 g löjrom
1 salladslök, det gröna
Ett par strån gräslök

Så här gör du:
Hetta upp olja i en panna med hög kant (jag använder en traktörpanna). När oljan uppnått rätt temperatur (155-160 grader) lägger du i ett blad i taget. Var försiktig så att oljan inte stänker upp. Fritera några sekunder på varje sida och böj sedan till bladet så att det får formen av ett tacoskal. Fritera alla åtta blad på samma sätt. Gör gärna ett par extra så
att du kan välja de bästa till servering. Låt rinna av på hushållspapper och salta lätt. Ställ åt
sidan.

Lägg löjrommen i en finmaskig sil och låt den rinna av för fastare konsistens. Ta ur krabbköttet ur klorna och lägg i en bunke. Tillsätt fint hackad rödlök och fint hackat äpple. Tillsätt tabasco och citron. Därefter vänder du ner majonnäs och crème fraîche och blandar runt försiktigt. Salta och peppra. Ställ kallt till servering. Strimla det gröna på salladslöken tunt i sneda strimlor. Hacka gräslöken. Fördela krabbröran i skalen och toppa med löjrom, salladslök och hackad gräslök. Servera genast.



Sofie Björkman grillar smakrika havskräftor


Sophie Björkman @sophiiebjorkman
Sophie har, med egna ord, varit helt insnöad på mat och matfotografering i många år. Med ett nyväckt vinintresse tycker Sophie det är extra roligt att välja recept till The Hidden Sea Rosé och det blir minsann havskräftor.

GRILLADE GRATINERADE HAVSKRÄFTOR
Det här behöver du:
500 g havskräftor
150 g rumsvarmt smör
Persilja
Gräslök
2 vitlöksklyftor

Så här gör du:
Blanda ihop rumsvarmt smör tillsammans med gräslök, persilja och pressade vitlöksklyftor. Dela alla havskräftor på mitten och fördela örtsmöret så att alla får en lagom stor mängd. Tänd grillen och grilla kräftorna i några minuter så att smöret smälter, men inte så länge så att kräftorna blir torra. Servera tillsammans med vinet som förrätt eller tilltugg.



Madeleine serverar smarriga tilltugg


Madeleine Jönestam @mat.verkstan
God mat, foto och spännande äventyr, det är Madeleines modell. Skapandet sker gärna i naturen där färska råvaror tillagas med inspiration från hav, skog och berg. Nu blir det hemgjorda chips och annat gott.

MANDELPOTATISCHIPS
750 g mandelpotatis, 2 l frityrolja, flingsalt efter smak.
Skölj potatisen och skär den i riktigt tunna skivor. Använd mandolin om du har. Torka
potatisen med lite hushållspapper så att fukten försvinner. Värm upp oljan till 160° i
en gryta eller fritös. Lägg i några potatisskivor åt gången i oljan och fritera i ca 1–2 min, tills de har blivit gyllenbruna. Ta upp med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper. På med flingsalt, klart!

ÖRT & CITRONSMÖR
200 g smör, en knippe persilja, en knippe basilika, en knippe gräslök, zest från 1/2 citron, salt och peppar.
Blanda ner rumstempererat smör i en bunke. Hacka ner örterna och blanda ihop med smöret. Riv ner zest fint på ett rivjärn. Salta och peppra efter smak. Blanda ihop.

PARMESANDIPP
1 burk smetana, 1 dl finriven parmesan, 1 vårlök, 1 burk tångkaviar, god olivolja, salt och peppar.
Vispa ihop smetana med riven parmesan. Skär tunna skivor vårlök och blanda ner.
Spar lite att toppa med. Salta och peppra. Lägg på tångkaviar på parmesandippen och toppa med extra vårlök och några droppar av en god olivolja.



Nina skapar med skaldjur


Nina Hermansen @niinis.se
Nina är matkreatören och bakboksförfattaren med temat ”baka på 30 minuter”. Här lägger Nina en stund extra och trollar till två olika tilltugg som matchar sommarens godhjärtade rosévin.

VÄSTKUSTKRUSTADER
Det här behöver du till 12-16 krustader:
1 kartong krustader
100 g Philadelphiaost
1/2 dl crème fraiche
1 dl färska handskalade räkor
1 msk färsk pepparrot
1 tsk sötstark senap
1/2 citron
0,5 msk honung
Salt, peppar
Dekoration:
Räkor, stenbitsrom, granatäpple

Riv skalet på citronen, lägg i en bunke. Pressa i citronen. Ha i resten av ingredienserna och blanda ihop till en röra. Fyll krustaderna och toppa sedan med räka, stenbitsrom och granatäppelkärnor.


HET RÄKRÖRA I GEMBLAD
Det här behöver du:
0,5 gurka
2 salladslökar
2 dl handskalade räkor
1 msk olivolja
1 tsk chiliflakes
Salt & peppar
Gemsallad

Dipp:
50 g Philadelphiaost
2 msk crème fraiche
2 tsk färsk pepparrot
0,5 tsk sötstark senap
1/2 citron
0,5 msk honung
Salt, peppar

Så här gör du:
Skölj gurkan och dela den på längden. Gröp ur det vattniga med en sked
och hacka gurkan smått. Skölj salladslökarna och strimla tunt. Sila av spadet från räkorna och blanda med gurkan och salladslöken i en skål. Tillsätt olja, chiliflakes och salt efter smak. Ställ åt sidan.

Dipp: Riv skalet och lägg i en skål. Pressa i saften av citronen. Blanda i resten av ingredienserna och rör om. Dra loss 12 fina salladsblad och lägg på ett fat. Fyll bladen med räkblandningen och toppa med dipp och lite persilja.



Ann och Frida inspirerar med sommarens piroger


Ann Strömqvist och Frida Strömqvist @tastebys
Mor och dotter finns bakom detta Instagramkonto och platsen är Varberg. Här har det varit mat, dryck och recept för fulla muggar under senare år målet är att inspirera till att umgås mer i köket och mindre via telefon. Recept som är tillgängliga för alla är mottot – här kommer smördegspiroger.

SMÖRDEGSPIROGER MED FETAOST OCH SPENAT
Det här behöver du:
Små smördegsplattor
1 lök
150-200 g färsk bladspenat
150g fetaost
5 soltorkade tomater
Cirka 10 gröna oliver

Så här gör du:
Finhacka löken och hacka spenaten. Hetta upp olja och lite smör i en stekpanna och fräs
löken tills den blir mjuk. Fyll sedan på med spenaten och stek den hastigt, det räcker
med några minuter. Hacka soltorkade tomater och vänd i stekpannan. Låt fyllningen svalna
och smula sedan i fetaost och hackade oliver. Smaka av med salt och peppar.

Värm ugnen till 225°. Lägg cirka 2-3 msk fyllning i varje smördegsplatta och vik ihop till en
triangel. Tryck ihop kanterna ordentligt med en gaffel. Pensla med uppvispat ägg och strö på svarta sesamfrön. Ställ in pirogerna i ugnen på bakplåtspapper i cirka 15 minuter tills de är gyllenbruna.

Dippen gjorde vi på 3 dl grekisk yoghurt, 1 msk spad från de solrostorkade tomaterna, 2 msk pesto, salt, peppar och cirka 2 tsk chiliflakes. Smaka av ordentligt. Gott, enkelt och perfekt!


Glasen vi plockar fram

Rätt vinglas är viktigt för att upplevelsen ska bli som allra bäst när viner ska provas. Vi väljer glas med omsorg och detta val är även ett superbra tips till dig. Vi använder utmärkta glas från Spiegelau, mer om glasserien hittar du här. Till The Hidden Sea Rosé använder vi gärna:

• Willsberger Anniversary Vitvinsglas


Dela med dina vänner
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

The Hidden Sea Rosé

219 kr

Gratis vintips & vinprovningar

Vinsmarts nyhetsbrev med Nickes bästa mat & vintips