fbpx

Superläckert, krispigt vin och bästa tipsen från våra matkreatörer

Massor av matinspiration till krispigt, läckert vin kommer här. Du har väl koll på Misty Cove? Ett svalt, fräscht vitt vin från Nya Zeeland med nyanser som matchar lättsam mat helt perfekt. Här kommer en fyllig meny signerad en grupp matkreatörer som bjuder på enkla recept och smarta tips för godaste kombon i sommar!


Matispiration av bästa sort till svalt vin från Nya Zeeland

Misty Cove Estate Series Sauvignon Blanc – nyhet våren 2021.
Här beställer du vinet!

Du har väl koll på nyheten Misty Cove? Säsongens läckert krispiga och fräscha vita vin på druvan Sauvignon Blanc. På Nya Zeeland är vinmakarna experter på denna druva och gänget bakom Misty Cove har gjort en härlig tolkning med riktigt svala vibbar. Vi gillar Misty Cove till mycket av sommarens fräscha, lättsamma mat och tar dessutom gärna ett glas i trädgården, vid poolkanten eller på stranden. Och som vinmakargänget säger, vin ska inte tillverkas för att pratas om, det ska drickas. Det är ett ”wine for good times”, helt enkelt.

Med Misty Cove i glaset tänker vi nu massor av mat, hela fräscha sommarmenyn. Vi har bjudit in våra matkreatörer som alla bidrar med riktigt smakfulla, passande mumsigheter till Misty Cove – allt finns serverat nedan. Wishing you all good times!


Allt om Misty Cove Estate Series Sauvignon Blanc


Misty Cove Estate Series Sauvignon Blanc 2020
Här hittar eller beställer du vinet
Ursprung: Nya Zeeland, Marlborough
Druva: Sauvignon Blanc
Alkohol: 13%
Förpackning: Glasflaska 750 ml, skruvkapsyl
Vinstil: Frisk och fruktig
Karaktär: Fruktig med toner av svarta vinbär, lime, krusbär och mango
Artikelnummer: 51063
Pris: 99 kronor
Passar till: Fisk och skaldjur, vegetariskt, aperitif, buffé


Pasta Vongole – @1000smaratter

Klara Ingemyr @1000smaratter är den matgalna högstadieläraren i Malmö som inte kan vara ifrån köket i mer än några timmar. Lagar smått eller stort men planerar sällan. Klara älskar allt som är friterat och tycker syra är vansinnigt viktigt. Det ska vara fett, syra, sälta och mycket smak. Till Misty Cove sätter Klara en fantastisk Pasta Vongole med en grillad citron som därigenom fått lite sötma och som möter både syra och fruktighet i vinet.

Pasta Vongole med grillad citron
Det här behövs:
Valfri pasta för två personer, exempelvis linguine
500 g vongolemusslor eller hjärtmusslor
1 grön chili
4 klyftor vitlök
1 salladslök
3 msk olivolja
25 g smör
1 dl vitt vin
1 dl pastavatten
1 dl panko
Bladpersilja + 1 msk smör
Gräslök
Salt och svartpeppar

Gör så här:
Börja med att steka panko i lite smör tills det börjar få färg. Finhacka en vitlöksklyfta och en liten näve finhackad bladpersilja. Låt allt steka ihop tills pankon är ljusbrun. Lägg musslorna i kallt vatten. Då får man inga sandiga musslor. Finhacka lök, vitlök och chili och fräs i olivolja och smör en stund tills det börjar bli mjukt. Gå i med vinet och salta och peppra såsen. Koka ihop några minuter och tillsätt sedan musslorna. Kasta öppna och trasiga musslor! Låt musslorna ånga under lock några minuter tills de öppnat sig. Koka pasta i rejält saltat vatten. Spara lite av pastavattnet. När det återstår någon minut av koktiden på pastan så häller du i den i såsen. Späd med pastavatten och servera på ett stor fat. Servera med pangratato och finhackad gräslök.


Friterad burrata – @gottigheter

Jennifer Eriksson @gottigheter jobbar egentligen i fastighetsbranschen i Göteborg, men tänker på mat dygnet runt. Det blir matlagning utan pekpinnar, Jennifer är alltid på jakt efter något nytt att fritera hon backar sällan för extra parmesan. Till Misty Cove blir det en burrata som friteras och får ett läckert sällskap i form av bär och grönt.

Sallad med friterad burrata och picklade jordgubbar
Det här behöver du till salladen:
En halv påse machesallad
En näve goda tomater
En näve jordgubbar
1 burrata
0,5 dl mjöl
1 ägg
1 dl panko
Basilika
Grön chili
Olja till fritering

Det här behöver du till de picklade jordgubbarna:
1/4 liter jordgubbar
0,5 dl äppelcidervinäger
0,5 dl vatten
0,5 dl socker
En halv grön chili

Så här gör du:
Koka upp vatten, socker och äppelcidervinäger. Häll i glasburk över jordgubbar som du delat på fyra. Finhacka chili och släng ner. Låt svalna och förvara i kyl. Montera övrig sallad och panera burratan, torka av burratan med lite papper och trippelpanera den. Vänd i mjöl, sedan uppvispat ägg, panko, mjöl och panko. Fritera gyllene och lägg på sallad. Pimpa med en massa picklade jordgubbar och lite grön chili. Servera med ett glas kall Misty Cove.

Pasta med fänkål och citron – @mat_stockholm

De två bästa vännerna Maja Andersson och Clara Cane @mat_stockholm brinner för allt som har med mat att göra – att testa nya restauranger, provlaga spännande recept och bjuda in till mysiga middagar. Mottot är att mat ska vara enkelt och kul, inte kravfyllt och krångligt. Mat är livet, säger Maja och Clara, och ser till att fixa fram pasta med fänkål och citron till Misty Cove. Krämiga, syrliga smaker i maten matchar vinet i ett fint litet giftermål!

Pasta med fänkål och citron
Det här behövs till 4 personer:
2-3 st fänkål (stora ska de vara)
4 vitlöksklyftor
2 citroner
1 liten burk creme fraiche
Ca 3 msk Misty Cove Estate vin
1 påse ruccola eller spenat
Spagetti
Ca 3 dl riven parmesan
Ca 50 gram smör

Gör så här:
Finhacka vitlök och mandolina eller finhacka din fänkål. Stek vitlöken i lite olivolja och en redig klick smör, snåla inte! Addera sedan fänkålen och låt allt steka tills fänkålen blivit mjuk i konsistensen. Häll i en skvätt av vinet och låt detta steka i någon minut till. Koka upp din pasta i rikligt saltat vatten. Rör ihop en härlig kräm av creme fraîche, citronzest från en hel citron, 2 dl riven parmesan, salt, peppar och saft från en halvcitron. Smaka av.

Addera din kräm till fänkålen och rör om. Smaka av detta och ta eventuellt mer salt, peppar och citron. När pastan nästan blivit klar adderar du den till fänkålen. Rör om mycket i pastan och tillsätt hela tiden lite pastavatten och ”bygg” krämighet. Blanda sedan ner ruccola eller spenat och servera pastan på ett härligt fat. Toppa allt med det sista av din parmesan och några citronklyftor!

Potatissallad med rökt lax – @swedishfoodstories

Agnes Ros @swedishfoodstories är bosatt i Stockholm men har rötterna i Jämtland. Agnes lagar mat från världens alla hörn på främst svenska råvaror. Mycket grönt, mycket gott. Två ting som Agnes inte vill leva utan är pasta och vin. Men här ska det bli sallad, en somrig sådan på lax och färskpotatis. Krämig potatissallad, syrlig dressing och fet fisk passar finfint till Misty Cove och den höga syran i vinet.

Ljummen potatissallad med rökt lax
Det här behöver du till 2 portioner:
Färskpotatis, 400 g, kokt
Rökt lax, ca 250 g
Romansallad, 200 g, strimlad
1 liten rödlök, tunt skivad
2 stjälkar blekselleri, tunt skivad
2 msk kapris
1 dl svarta kalamataoliver
150 g fetaost, smulad
2 ägg, kokta och delade
Dressing:
0,5 citron, juice
1 msk vitvinsvinäger
1 msk dijonsenap
2 tsk kaprisspad
1 tsk honung eller agavesirap
1 msk crème fraîche
Salt
Peppar
Till garnering:
Gräslök

Gör så här:
Lägg hälften av den skivade rödlöken i en skål. Häll över citronjuice och vitvinsvinäger och låt stå under tiden du förbereder salladen. Halvera den kokta potatisen och lägg i en stor bunke. Tillsätt resten av rödlöken, romansallad, selleri, kapris, oliver och fetaost.

När rödlöken har fått dra ett tag lyfter du över den till salladsbunken. Låt citronjuicen och vinägern vara kvar. Tillsätt sedan de övriga ingredienserna till dressingen och vispa samman allt. Häll dressingen över potatisalladen och vänd runt allt. Servera toppat med rökt lax, ägg och finhackad gräslök!


Sobanudlar med kokosgrädde och lime – @matologik

Sofia Österlöf är tjejen bakom @matologik som driver kontot från en kokvrå i Stockholm och har en förkärlek till temamiddagar och bra köksmusik. Sofia menar att lat nudelmat hör sommaren till. ”Alla är lata på sommaren, resten ljuger”. Till alla härligt lata sommarkompisar har Sofia snott ihop kalla sobanudlar med kokosgrädde, lime och fisksås, en massa grönt och rostade jordnötter. Specialkomponerat för att passa Misty Cove, förstås.

Nudelsallad med kokossås, sparris och lime
Det här behöver du till 2 portioner:
1 burk kokosgrädde (ca 400 ml)
1 knippe sparris, skuren i bitar 2-3 cm
2 tsk fisksås
0,5-1 tsk salt (eller mer beroende på smak)
1 lime, zest och ev. saft
En näve strimlade sockerärtor
Gurka skurna i tunna stavar (juliennad)
Jordnötter, hela eller hackade
Koriander 
Sobanudlar

Så här gör du:
Koka försiktigt upp kokosgrädde med salt och fisksås – smaka av men var inte rädd om det smakar för mycket fisksås eller är lite för salt, det kommer bli lagom när det blandas ut. Riv ner skal från en lime och pressa eventuellt saft från halva limen om du  föredrar mer limesmak. Häll ner sparrisen, stäng sedan av plattan efter 10-20 sekunder – sparrisen kommer gå klart i såsen. Kyl såsen – då tjocknar den och blir mer vit igen.

Koka nudlar, låt svalna. Blanda den kalla såsen med nudlar och sockerärtor. Häll upp på fat, skål eller direkt på tallriken. Toppa med koriander, jordnötter och gurka. Servera!

Havscocktail – @pralinsystrarna

Bakom @pralinsystrarna finns Linda och Jenny, ett konto med massor av inspiration kring mat och vin. En salig blandning av rätter från hela världen men med hjärtat i det italienska köket, enligt tjejerna. Till Misty Cove väljer Linda och Jenny att servera en välsmakande komposition med havet som tema, en riktig cocktail!

Havscocktail
Det här behöver du till 4 portioner:
16 scampi
200 g lax
1 lime, pressad
1 mango
8 sockerärtor
2 salldslökar
4 rädisor
1 knippe färsk koriander

Sås:
2 cm färsk ingefära, riven
1 liten vitlöksklyfta, riven
1 liten chili, i tunna skivor
2 msk ljus sojasås
2 tsk fisksås
1 nypa socker
1 msk kallt vatten
1 msk pressad limejuice
2 tsk pressad citronjuice

Garnering:
1 msk sesamfrön
Färsk koriander

Gör så här:
Börja med såsen, blanda alla ingredienser, rör om och ställ åt sidan. Tina scampin, skär laxen i mindre kuber och låt den marinera ca 10 min i saften från en pressad lime. Skär mangon i kuber, sockerärtor och salladslök i tunna snedskurna skivor och rädisorna i skivor.

Hetta upp en stekpanna och torrosta sesamfröna tills de precis tar färg. Rör hela tiden. Ställ åt sidan. Lyft ur laxen ur marinaden, blanda ihop lax med scampi, mango, sockerärtor, salladslök, rädisor och hackad koriander. Tillsätt såsen och rör om lätt.

Lägg upp i portionsskålar och toppa med sesamfrön och korianderblad. Servera med ett glas Misty Cove Real Estate, blunda, sippa och njut av livet, hälsar Linda och Jenny.


Hetaste druvan är sval

Druvan Sauvignon Blanc är hur uppskattad som helst, gillad av de flesta och ständigt efterfrågad på vinlistorna. Misty Cove har sitt ursprung i Nya Zeeland – landet som alltså är en verklig specialist på druvan – och närmare bestämt i det kanske mest kända distriktet Marlborough. Stilen är fräsch och i vinet finns alla de rätta tonerna av svartvinbärsblad, lime, krusbär och mango tillsammans med en härligt läskande syra. Servera vinet kallt och du har allt från bästa välkomstdrinken till hela kvällens vin i sommar. Och som sagt, vinet är superenkelt att matcha till mat – testa matinspiratörernas recept!


Sauvignon Blanc från rätt adress

Druvorna till Misty Cove Estate Series Sauvignon Blanc kommer från en väldigt vacker plats i Marlborough på Nya Zeelands södra ö. Sedan ett fyrtiotal år tillbaka står regionen för otaliga exempel på populära viner på druvan. För Misty Cove gäller handskörd under dygnets svalaste timmar och tidig buteljering, det bidrar till att vinet känns fruktigt, ungt och fräscht.


Dela med dina vänner
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Misty Cove Estate Series Sauvignon Blanc

99 kr

Gratis vintips & vinprovningar

Vinsmarts nyhetsbrev med Nickes bästa mat & vintips