fbpx

SMAKTROLLERI MED JOHN HOUDI | VINSMART TV

Lär dig trolla med smaker som ett proffs!

Vi bjuds på en magisk show när Nicke öppnar trollerilådan och visar tricken för att trolla fram perfekta smakkombinationer.

I avsnittet gästas Vinsmart av trollkarlen och komikern John Haudi som utmanar Nicke att trolla fram de ”omöjligaste” av vin-och matkombinationerna. Med en trollerilåda full av olika tillbehör och smaksättare slår vi hål på myten om att rött vin inte kan serveras till fisk. Nicke trollar fram en perfekt kombination och bjuder John på torskrygg tillsammans med en kraftfull Zinfandel, ”Stranger Zins”.

Kraftfull ZINFANDEL – premiär för uppföljaren på succévinet

De noga utvalda Zinfandeldruvorna plockas sent på säsongen för maximal mognad och smakkoncentration. Vinet är karaktäristiskt fylligt av frukt med inslag av blåbär och björnbär samt choklad, kaffe och vanilj.

Stranger Zins, Zinfandel 2021

Vinet finns i Systembolagets beställningssortiment.
Du kan enkelt beställa drycken till valfri systembolagsbutik.

Pris: 249 kr
Artikelnummer: 73094-08
Land/Region: Italien, Apulien
Produkttyp: Rött vin
Druva:
100 % Primitivo/Zinfandel
Alkoholhalt: 13,5%
Förpackning: 3L  Bag-in-Box
Passar till: Perfekt att servera till grillad mat, pulled pork, men även till vårens alla rätter eller bara att avnjuta helt på egen hand!

Recept – Halstrad torskrygg, ragu på sidfläsk och bönor, smörkokt potatis och örtgrädde

”När vi ska matcha rött vin till fisk är det viktigt att rätten innehåller rikligt med salt och fett. Potatisen, sidfläsket och grädden hjälper alla till att tillföra fett till rätten och samtidigt bygger detta smakbryggan till det röda vinet” – Nicke, sommelier på Vinsmart

Ingredienser:

Receptet avser 4 personer.

 • 4 bitar torskrygg
 • 100 g haricots verts 
 • 150 g sojabönor
 • 100 g smör
 • 1 dl rapsolja
 • 100 gr sidfläsk, tärnat
 • 12 champinjoner 
 • 8 kokta potatisar
 • 1 kvist timjan (bladen)
 • ½ citron, zest och saft
 • Salt och svartpeppar
 • Olivolja, att ringla över
Gör såhär
 • Rimma torsken i ca 20 min i rikligt med salt
 • Koka upp vatten, när vattnet kokat upp, häll i haricots verts och låt de förvälla i ca 2 minuter, häll sedan i sojabönorna och låt de förvälla tillsammans i ytterligare 30 sekunder. Därefter, lägg dem i iskallt vatten
 • Lägg i 80 g av smöret tillsammans med 1 dl rapsolja i en stekpanna, stek potatisskivorna på medelvärme i ca 10 min på respektive sida tills att potatisskivorna är mjuka rakt igenom (sänk temperaturen vid behov)
 • Stek torsken tills den når en innertemperaturen på 48 c (du kan behöva köra klart den i ugnen på 120 c)
 • Stek sidfläsket, svampen och tillsätt bönorna, olivolja och lite citronsaft
 • Nu är det dags att lägga upp allt och njuta!

Mer om vinet

Torrevento – producenten bakom Stranger Zins

Bakom vinet står producenten Torrevento. En välrenommerad producent i södra italien med en lång tradition av att skapa hantverksmässiga kvalitetsviner. Torrevento har flera gånger vunnit italienska vinvärldens ”Oscars” för viner med bästa kvalitet till ett relativt pris av vinguiden Gambero Rosso.

Vinmakaren Leonardo har här fått fram ett vin fullt av generös frukt och smak som är perfekt att servera till vårens alla rätter eller att avnjuta helt på egen hand.  

Apulien

Vinregionen Apulien ligger i den sydligaste delen av Italien, mer bekant som “Italiens klack”. Det är en avlång region med typiskt medelhavsklimat som präglas av många soltimmar och fuktiga havsinfluenser från både det Adriatiska havet i norr och det Joniska havet i söder. Dessa faktorer gör klimatet idealiskt för att odla röda druvor som ger viner med kraft och frukt. En stor del av Italiens vinproduktion kommer från Apulien, men här odlas även andra råvaror som frukt, grönsaker och de välkända San-Marzano tomaterna. 

Primitivo/Zinfandel

Druvan Primitivo, som även går under namnet Zinfandel (i Kalifornien) är en blå druva. Druvan härstammar från Italien och odlas främst i de södra delarna av Italien och har gjort det i över 2000 år, ända sedan antiken. Primitivo ger mycket fruktiga viner som kännetecknas av smaker som körsbär, plommon, björnbär och kryddor. Primitivo är en druva som mognar tidigt, därav har den fått sitt namn från italienskans “primi” som betyder ”först”.

Vinerna

Viner gjorda på druvan Primitivo är i princip alltid generösa. En bidragande faktor till detta är att druvorna på vinklasarna mognar något ojämnt, detta gör att man väntar med skörden till hela vinklasarna har mognat. Detta gör i sin tur att vissa druvor är mognare än andra och tillför mer fyllighet, frukt, och generositet till vinet. Vinet ligger i skalkontakt under en lång tid vilket bland annat tillför vinet dess typiskt mörklila färg. Smakprofilen beskrivs ofta som sötfruktig och kraftfull vilket har gjort dom till en traditionell matchning ihop med en BBQ.

Glas och utrustning till vinet

Rätt vinglas är viktigt för att upplevelsen ska bli som allra bäst när viner ska provas. Vi väljer glas med omsorg och detta val är även ett riktigt bra tips till dig. Vi använder utmärkta glas från Spiegelau. Mer om vinglas och betydelsen av att välja glastyp utifrån aktuellt vin hittar du här.

I samarbete med och Fields Wine Company och Spiegelau.

Dela med dina vänner
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Stranger Zins Zinfandel, 2021

249 kr

Stranger Zins Zinfandel, 2021

249 kr