En bra stekpanna är ett måste i köket. Eller ska man ha två? Och i vilka material? Det, och mycket mer, reder vi ut i den här guiden. Häng med!
För den som vill ta sin matlagning till en ny nivå kan utbudet av köksutrustning uppfattas som lite av en djungel. Därför har vi tagit Vinsmarts egen sommelier, programledare och mästerkock, Niclas ”Nicke” Tuomela, till hjälp för att hitta rätt.
Nicke, vilken typ av stekpanna tycker du man behöver ha i köket?
– Jag skulle säga att man i regel bör ha två sorters stekpannor i sitt kök. En traditionell, minst 24 centimeter stor, och sedan en panna med lite högre kant.
– En gjutjärnspanna och en vanlig stekpanna, och sedan en ugnsgryta (till exempel Norden gjutjärn). Lägg till några kastruller efter behov och du är så gott som hemma!
Hur ska man tänka kring val av material?
– Som nybörjare tycker jag att man kan köpa en stekpanna med beläggning, istället för en i rostfritt stål. Men sen i takt med att man blir mer van och säker så kan man gå över till stålpanna.
Med de orden tar vi och dyker in i stekpanneguiden.
Olika typer av stekpannor
Vi börjar med en titt på vilka olika sorters pannor som är de vanligaste.
”Vanlig” stekpanna
Den panna de flesta förknippar med att steka vid spisen har i regel ganska låga kanter och en plan botten. Stekpannan kan vara gjord i olika material – vilket vi kommer in på lite senare – och passar för att steka de flesta råvaror.
Traktörpanna
En traktörpanna är som en vanlig stekpanna fast med högre kanter. Den fungerar därför bra till att både steka och koka saker i, till exempel om man vill koka upp en sås tillsammans med stekt kött eller fisk.
Wokpanna
Om du någon gång sett en panna som är mer formad som en skål än som en traditionell stekpanna så är det med stor sannolikhet en wokpanna. Wokpannan är gjord för att klara höga temperaturer och den runda formen gör att råvarorna är enkla att blanda runt med ett ”knyck”.
Grillpanna
Tycker du om grillad mat, men tycker att den svenska sommaren är för kort? Då kan en grillpanna vara något för dig. Köttbitar, kycklingfiléer och andra fasta råvaror får fina grillränder av pannans räfflade botten.
Nu när vi har lite koll på vilka olika typer av stekpannor som är vanligast är det dags att ta en titt på de olika material som pannorna görs av. Just materialvalet kan nämligen göra att två stekpannor kan få helt olika egenskaper, trots att de är av samma ”modell”.
Stekpannor i olika material
Låt oss höra med Nicke vad han har att säga om de vanligaste materialen som stekpannor är gjorda av.
Gjutjärn
Stekpannor i gjutjärn är en riktig klassiker. De ger en jämn värmefördelning och fungerar på i stort sett alla typer av värmekällor.
– En gjutjärnspanna kan du stoppa direkt över eld, den tål extremt hög temperatur. Du kan använda den i en vanlig ugn, likväl som i en pizzaugn, berättar Nicke.
– Tittar man miljömässigt skulle jag säga att gjutjärnspannan är den bästa stekpannan. Den håller mer eller mindre en evighet och man använder inget diskmedel eller liknande vid rengöring. Varmt vatten och sen torka av.
Finns det några nackdelar med gjutjärn?
– Inte egentligen, mer än att gjutjärnspannan förstås är tyngre och lite mer otymplig än andra stekpannor. Därför kan det vara en bra idé att ha en till stekpanna i sitt kök, men i ett annat material.
Eftersom gjutjärn håller värmen väldigt bra är de utmärkta i till exempel ett utekök.
– En grej att tänka på när man köper gjutjärnspanna är handtaget. Jag gillar de pannor som har trähandtag som är avtagbara. Då är det smidigt att ställa pannan i ugnen eller på grillen.
Rostfritt stål
Många professionella kockar tycker om att steka mat i pannor gjorda av rostfritt stål. Materialet är tåligt, ger en snabb uppvärmning och är enkelt att göra rent.
– Stekpannor i rostfritt stål är bra för att de värms upp så snabbt till en hög temperatur, förklarar Nicke.
– En del kan tycka att det är lite knepigt med stålpannor, till exempel när man ska steka kött. Det beror i regel på att man har för bråttom, det gäller ha lite is i magen. När köttbiten fått en stekyta så släpper den lika bra som en panna med beläggning.
Läs också:
Belagd aluminium (kallas även non stick-belagda stekpannor)
En lätt stekpanna med beläggning passar bra för stekning på lägre temperatur, till exempel fisk och grönsaker. Tack vare beläggningen behövs mindre fett i pannan och maten bränner inte fast lika lätt som i till exempel en stålpanna.
– Belagda stekpannor passar bra för sådant som man steker på medelvärme, till exempel om man vill göra en stuvning, fräsa grönsaker, koka en sås eller råsteka potatis, berättar Nicke.
– Jämfört med andra material så tål de här pannorna inte lika höga temperaturer, vilket gör att de inte är perfekt lämpade för att steka kött, även om det såklart fungerar.
– Något man ska tänka på när det kommer till pannor med beläggning är att använda redskap av trä eller plast.
Andra material
Koppar – Kopparpannor är snygga och leder värmen bra, men kan lätt bli missfärgade av snabba temperaturförändringar.
Emaljerat gjutjärn – De här pannorna ger en bra värmefördelning och är enkla att göra rent. Kan vara ett alternativ till en ”klassisk” gjutjärnspanna.
Kolstål – Stekpannor av kolstål tål det mesta, men kom ihåg att bränna in dem före användning.
Nicke, har du något avslutande råd när det gäller köp av stekpanna?
– Satsa på en lite bättre stekpanna så att du slipper byta ut den en gång om året. Vill du ta din matlagning till en ny nivå är det dumt att snåla på något så viktigt som stekpannan.
– Man ska generellt titta på stekpannans botten, hur tjock den är. Ju tjockare botten, desto jämnare fördelas värmen. Det är därför gjutjärn är så bra, en gjutjärnspanna är så massiv.
– Sedan tycker jag som jag nämnde i inledningen. Man bör ha mer än en stekpanna i sitt kök för att ge sig själv möjlighet att steka olika råvaror samtidigt. Det är mitt viktigaste tips!
Artikeltips: Belagda eller obelagda pannor – vad är skillnaden?
En bra uppsättning – Nickes tips
Belagd stekpanna: Hard Face stekpanna 30 cm
Gryta, gjutjärn: Norden gjutjärnsgryta 6 L
Traktörpanna: Norden steel traktörpanna/ugnspanna 28 cm
Grillpanna: Norden grillpanna gjutjärn