fbpx

Spansk fiesta i skaldjurstider – med vitt från Rueda

Skaldjurstider, hej, hej... Äntligen dags att lägga havets läckerheter på faten. Räkor gillar vi förstås under alla säsonger, men nu är det dags att njuta av hela platån. Vi ställer till med en kräftskiva, eller kanske snarare en skaldjursfiesta, av bästa slag och vänder oss till Marqués de Riscal som står för det härligt friska och fruktiga vinet som tar skivan till den smakfullaste nivån. Häng med på vår spanska sensommarafton och titta via hemsidan direkt eller via eventet på Facebook!


Kräftor, räkor, hummer… och vinet som ger allra bästa fiestan!


LIVESÄND VINPROVNING FREDAG 27 AUGUSTI KL 18.30:
KRÄFTSKIVOR OCH SKALDJURSKVÄLLAR MED SPANSK TWIST
• Klicka här för att komma till eventet på Facebook där livesändningen strömmas
Avsnittet kan även ses här på hemsidan när sändningen har startat.

Vinet vi provar:
• Marqués de Riscal Organic – här hittar du vinet!

Vinet ingår i Systembolagets fasta sortiment och finns i ett stort antal butiker, vilka ser du på Systembolagets hemsida. Hittar du inte vinet i din närmaste butik kan du beställa det dit.


Sensommar, tidiga höstkvällar och dags för mysigaste tänkbara middagarna i säsongen som handlar om skaldjur i alla dess former. Vi har minsann längtat efter hela platån och nu tänker vi göra en personlig tolkning med spansk twist. En skaldjursfiesta! Från spanska distriktet Rueda hämtar vi vinet, här är man specialister på druvan Verdejo och viner som matchar havets läckerheter. Marqués de Riscal står för flaskan med friska och fruktiga nyanser som förgyller vår fiesta när vi ses i en livesänd provning fredagen den 27 augusti – bienvenido!

Allt om Marqués de Riscal Organic

Till skaldjuren sätter vi gärna ett friskt, fruktigt och ungt vin med härliga, aromatiska nyanser av fläder, lindblom och kamomill – ekologiska Marqués de Riscal Organic. Gröna äpplen och päron fyller också glaset tillsammans med stråk av rabarber och krusbär. Här finns även ett angenämt bittert drag, typiskt för druvan Verdejo.

Marqués de Riscal Organic
HÄR HITTAR DU VINET!
…………………………………..
Land/region:
Spanien, Rueda
Druva: Verdejo
Alkoholhalt: 13%
Förpackning: Flaska 750 ml
Vinstil: Frisk och fruktig
Karaktär: Ung, aromatisk doft med inslag av päron och krusbär, aromatiskt och frisk smak med nyanser av päron, honungsmelon, krusbär och lime
Passar till: Skaldjur, fisk, vegetariskt
Övrigt: Ekologiskt vin
Nr: 6001
Pris: 89 kr


Verdejo till mat


Mat med fräscha och neutrala smaker – som räkor och andra skaldjur, vita fiskar och lätta grönsaksrätter – matchas bäst med ett friskt, fruktigt och fräscht vin. Gärna ungt i tonen, gärna aromatiskt. Druvan Verdejo är helt perfekt, med sina friska drag av grön frukt, lime och vita blommor.

Marqués de Riscal gör en klassisk tolkning av druvan i vinet som har ett tjugotal års erfarenhet av att förhöja våra måltider i Sverige, exempelvis i skaldjurstider. Självfallet passar vinet alldeles utmärkt till helt vegetariska rätter med neutrala smaker, gärna med färsk lime till det gröna.


Kräftor och andra skaldjur… på spanska!

RÄKOR PIL PIL
Det här behöver du:
1 dl rapsolja
3 cl olivolja
1 tsk chiliflingor el färsk chili
2 vitlöksklyftor, hackade
1 tsk paprikapulver
300 gr stora råa räkor
2 msk bladpersilja, hackad
4 skivor levainbröd

Så här gör du:
Skala räkorna. Hacka vitlöken. Skölj och grovhacka persiljan. Hetta upp rapsoljan i en stekpanna på medelvärme. Tillsätt salt, chiliflakes, rör sedan i hackad vitlök. Fräs snabbt. Pudra över lite paprikapulver. Fräs. Lägg i räkorna och tillaga dem tills de är rosa. Rör i persilja och olivolja. Servera genast tillsammans med brödet.


KRÄFTSKAGEN A LA NICKE
Det här behöver du:
300 gr kräftstjärtar, skalade
1 dl majonnäs
1 tsk dijonsenap
½ rödlök finhackad
1 msk finhackad gräslök
2 msk hackad dill
1 msk ketchup
½ citron, saft och zest
Svartpeppar

Så här gör du:
Blanda majonnäs med alla övriga ingredienser utom kräftorna. Det är lättare att göra smeten separat, smaka av så att den är balanserad och god. Krama ut vätskan lättsamt så att kräftstjärtarna är torra och blanda i majonnässmeten. Gör gärna det hela dagen innan du ska servera din Skagen. Servera med smörstekt bröd och en citronklyfta och dra ett par varv med svartpepparkvarnen över.


DILL, FÄNKÅL OCH VÄSTERBOTTENSBRÖD
Det här behöver du:
25 g jäst
3 dl vatten, ljummet
3 cl olivolja
2 msk honung
3 tsk salt
5 dl vetemjöl special
2 dl durummjöl
2 msk fänkålsfrön
4 msk dill finhackad
Flingsalt
200 gr Västerbottensost i bitar
Olivolja

Så här gör du:
Blanda ut jästen i vattnet och tillsätt sedan mjöl, hälften av dillen, salt och honung. Kör i degblandaren i cirka 15 minuter och låt jäsa i 30 minuter. Pensla en ugnsfast form med olivolja och häll i degen så den täcker hela formen. Tryck ned ost i ett utspritt mönster i brödet, sprinkla över olivolja, fänkålsfrön, flingsalt och dill över brödet, jäs brödet i ytterligare 30 minuter. Baka brödet i ugnen på ca 200 grader i ca 20 minuter. Låt svalna i 20 minuter innan du skär upp kuber av brödet.


POTATIS & KANTARELLTORTILLA
Det här behöver du:
600 gr fast potatis, (ej färskpotatis)
200 gr stekta kantareller
2 gula lökar
1/2 dl olivolja
6 ägg
4 msk riven manchegoost
salt, peppar

Så här gör du:
Skala och skiva potatisen och löken i tunna skivor på mandolin eller matberedare. Stek kantarellerna färdiga i en het panna med lite rapsolja. Värm en stekpanna med 2 msk olivolja. Stek potatis och lök mjuka utan att de tar färg på låg värme, cirka 10 minuter.

Vispa upp äggen i en skål och vänd ner den stekta potatisen, löken och svampen. Salta och peppra (obs rikligt). Värm en stekpannan med olivolja (rikligt) och häll ner potatis- och äggblandningen, stek på svag värme tills den börjar stelna och få färg på undersidan.

Sätt in stekpannan i en ugn på ca 180 grader och kör klart Tortillan. Den är färdig när potatisen är mjuk och äggblandningen har stelnat. Tag ut ur ugnen och lägg ett serveringsfat över pannan och vänd. Tortillan bör lossna lätt. Strö manchego över.

TIPS! Tricket med en god tortilla är att inte snåla på kryddningen, steka på max medelvärme så att det inte bränns – det tar ca 15-20 min i pannan – och därefter 10 min i ugnen.


Vinet som skapade det moderna Rueda

Marqués de Riscal är en välkänd spansk producent med verksamhet belägen i Rioja och här produceras många uppskattade röda viner. Med den erfarenheten i ryggen ville producenten på 1970-talet även satsa på ett vitt modernt kvalitetsvin, något som inte tillhörde vanligheterna i Spanien. Förutsättningarna fanns inte i Rioja, så blicken fick vändas mot andra platser.

En verklig jakt på det allra bästa läget gav resultat – området Rueda i nordvästra Spanien. Mitt på den spanska högplatån, 25 mil från Madrid. En bortglömd vingård med uråldriga stockar av Verdejo blev starten för lyckokastet. Det första moderna vineriet i Rueda byggdes, en anläggning med rostfria ståltankar med temperaturreglering, skonsamma filter och modern tappningsanläggning. Nu blev det möjligt att göra ett fräscht kvalitetsvin där druvans fruktiga karaktär bevaras.

Traditionen i Spanien när det gäller vita viner har ofta varit oxiderade drag och toner av ekfatslagring. Marqués de Riscal har med sitt ekologiska vin förvaltat och tolkat Verdejo på ett modernt och fräscht sätt, som passar vårt svenska, nutida kök ypperligt.


Glasen i provningen


Rätt vinglas är viktigt för att upplevelsen ska bli som allra bäst när viner ska provas. Vi väljer glas med omsorg och detta val är även ett superbra tips till dig. Vi använder utmärkta glas från Spiegelau och till denna provning väljer vi Willsberger vitvinsglas. Mer om vinglas och betydelsen av att välja glastyp utifrån aktuellt vin hittar du här.

Provningen hålls i samarbete med Nigab och Briscapo/Spiegelau.


Dela med dina vänner
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Vinsmart Academy: Kalifornien-special!

Marqués de Riscal Organic

89 kr