fbpx

Sommarens grillmenyer och nya, smakrika Gran Feudo i glaset

Ett nytt, smakrikt grillvin kommer här – Gran Feudo. En fruktig, härlig druvblandning som passar förträffligt till det mesta du lägger på grillgallret i form av kött och grönt. Fina förslag på grillmenyer har våra matkreatörer satt ihop till just Gran Feudo. Vinet är en nyhet och finns i Systembolagets samtliga butiker.


Grillvinet Gran Feudo och matchande menyer

Spanska distriktet Navarra är klassiskt, från dessa trakter kommer många uppskattade, smakrika viner. Nu senast nya grillvinet Gran Feudo, en smakfull, härlig druvblandning som matchar menyn för grillkvällen på ett riktigt bra sätt. Till vinet ger vi dig även sommarens bästa recept, komponerade av våra matinspiratörer!


Allt om Gran Feudo

Gran Feudo Winmaker’s Selection 2018 – här hittar du vinet!
Ursprung: Spanien, Navarra
Druvor: Merlot, Garnacha, Tempranillo, Cabernet Sauvignon
Alkohol: 13,5%
Förpackning: Bag-in-box 2250 ml
Vinstil: Fruktigt och smakrikt
Karaktär: Fruktigt vin med inslag av fat, plommon, körsbär, choklad, nötter och vanilj
Artikelnummer: 2389
Pris: 199 kr
Passar till: Grillade kötträtter, grillade grönsaker

Gran Feudo Winemaker’s Selection är en smakrik druvblandning som har lagrats 12 månader på amerikanska ekfat. Vinet har fin fruktighet av mörka bär, tydlig fatkaraktär och toner av choklad, nötter och vanilj. Producenten Gran Feudo började göra vin i spanska Navarra redan år 1872. Regionen är känd för sina kalkrika jordar, vilka ger viner med kraft och karaktär som passar till det mesta som dukas upp vid en grillmiddag – grillspett, biffar, kyckling, korvar och grönsaker, gärna ackompanjerade av läckra såser. Gran Feudo Winemaker’s Selection kommer i en behändig bag-in-box på 2250 ml.


Grillad biff med papas arrugadas

Recept av Klara Lind @klarasmat
Klara är matkreatören som bor i Stockholm men är uppvuxen i Centralamerika, varifrån en stor portion inspiration hämtas till matlagningen. Gärna mycket vegetariskt och ofta bakas det dessutom. Klara vann Sveriges Mästerkock 2017 och sedan dess har det förstås handlat extra mycket om mat på alla plan. Till Gran Feudo blir det biff med centralamerikanska vibbar.

Grillad biff med papas arrugadas och vispat smör med konfiterad vitlök
Det här behöver du för 4 personer:
600 gram biff, ryggbiff alternativt entrecôte
800 gram färskpotatis
250 gram smör
1 färsk vitlök, hel
4 knipplökar
1 zucchini
200 gram grovsalt
0,5 citron, EKO
2-3 dl rapsolja
Persilja, garnering

Så här gör du:
Tänd grillen. Ta fram smöret så att det är rumstempererat. Ta fram köttet så att det inte är iskallt när det läggs på grillen. Ploppa ut vitlöken och lägg i en kastrull med rapsoljan, låt sjuda försiktigt på låg värme tills den är gyllene. Tvätta potatisen och lägg i en kastrull med grovsaltet och citronen, täck med vatten. Koka upp tills den är al dente och häll av vattnet. Vispa smöret riktigt fluffigt ihop med vitlöken, smaka av med salt.

Skär upp zucchinin och knipplöken, lägg på grillen. Salta köttet ordentligt och lägg på direkt värme på grillen. Och slutligen, lägg den kokta potatisen på grillen. Glöm inte att låta köttet vila innan du skär upp det. Spara gärna oljan från vitlöken och ringla över potatisen och grönsakerna vid servering. Servera allt tillsammans, sprinkla över lite finskuren persilja. Klart, sommar på en tallrik!

Tapasmeny med spanska favoriter

Recept av Peter Bäcklund @petter_backlund
Petter Bäcklund är fotograf och matkreatör baserad i Stockholm. Med en oändlig passion för mat, dryck och resor tar Petter fram recept, skriver resereportage och fotograferar kokböcker och reklam. Till Gran Feudo har Petter komponerat en tapasmeny med spanska favoriter. Petter väljer att servera vinet en smula kylt, runt 15 grader.

Tapasmeny
Det här behöver du till 6 personer:
300 g Chistorra-korv
300 g Rödräkor (MSC-märkta)
150 g Marconamandlar
150 g Anchoas l’escala
300 g Gordal-oliver
200 g Serranoskinka
300 g Manchego
500 g Pimientos de padron
500 g Vita nektariner
1 kg Piel de sapo-melon
4 msk Salsa verde

Grillad älgfilé med dragonmajo

Recept av Lotta Öström @lottaostromsmat
Lotta är matfantasten från löjromsriket Kalix. Tillika matinspiratören som deltog i Sveriges Mästerkock 2018 och slutade på en fjärdeplats. Lotta lagar mat med en massa kärlek, gärna utomhus över öppen eld, och hos Lotta är älg en favorit på tallriken. Välj fin älgfilé och helgrillade den. Serveras tillsammans med råstekt potatis och en läcker dragonmajo som passar till mycket i grillväg och som matchar Gran Feudo på ett fint sätt.

Grillad älgfilé med råstekt potatis, sparris och dragonmajo
Dragonmajo
Det här behöver du:
1 st äggula
3 1/2- 4 dl rapsolja
1 st kruka färsk dragon
1 msk vitvinsvinäger
1/2 solo vitlök
Salt
Citron

Så här gör du:
Mixa dragonen med oljan med en stavmixer. Lägg äggulan i en skål tillsammans med vinäger och den rivna vitlöken och vispa lite lätt med en elvisp. Tillsätt oljan lite droppvis i början samtidigt som du vispar. När du ser att majonnäsen börjar ta ihop så kan du kan du hälla på i en jämn stråle. Smaka av med salt och rivet skal från citronen. Tips! Vill du ha majon lite extra grön och fin så släng i ett par blad spenat när du mixar dragonen med oljan.


Grillade lammracks med ostcrème

Recept av Josefin Lundgren @josmiddag
Josefin är stockhomstjejen som gärna pratar mat dygnets alla timmar. Receptkreatör, matfotograf och hobbykock som bjuder på mat som sällan är extravagant men oftast väldigt god. Till Gran Feudo satsar Josefin på lamm, inget dumt val.

Grillade lammracks med ugnsrostad färskpotatis, örtolja och crème på chèvre
2 personer
Det här behöver du:
500g lammracks
1 ekologisk citron
2 msk olivolja
1 dl färska örter (rosmarin, persilja, timjan och basilika)
1 vitlöksklyfta
1 tsk honung
1 tsk salt
0,5 tsk peppar

Så här gör du:
Börja med att göra marinaden. Zesta en citron, var noga med att bara få med det yttersta skalet. Det vita medför bitterhet. Pressa juicen från citronen och tillsätt tillsammans
med zesten. Riv eller pressa ner vitlöken och finhacka de färska örterna. Tillsätt resterande
ingredienser och blanda ordentligt. Snitta kappan på racksen och massera in marinaden runt hela. Lägg den i en tätslutandepåse tillsammans med resterande marinad och låt ligga i minst 1 timme. Värm grillen till ca 250 grader. Grilla lammet ca 5 minuter på varje sida, var försiktigt så att det inte bränns eller att fettet från kappan börjar brinna. Använd gärna en kökstermometer för att kontrollera temperaturen. Köttet är medium rare vid 54 grader och medium vid ca 60 grader. Låt köttet vila i ca 10 minuter innan du skär upp det.

Potatisen
Det här behöver du:
500g tvättad färskpotatis
2 vitlöksklyftor
Olivolja
2 kvistar rosmarin
Salt och peppar

Så här gör du:
Hetta upp ugnen till 225 grader. Lägg den tvättade potatisen i en ugnsfast form och häll över
olivolja. Det ska täcka all potatis och bli lite över på botten av formen. Skala och krossa
vitlöken lätt med sidan av en kniv. Lägg vitlöken och rosmarinskvistarna i formen sam salta
och peppra potatisen ordentligt. Rör om och ställ in i mitten på ugnen i ca 25 minuter eller
tills de fått fin färg och är genombakade.

Chèvrecrème
Det här behöver du:
100g chèvre, utan “skal”
1 dl crème fraiche
1 vitlöksklyfta
1 tsk olivolja
Färska örter, exempelvis rosmarin och persilja
Salt och peppar

Så här gör du:
Tillsätt alla ingredienser i en liten mixer och mixa till en slät röra. Smaka av med salt och
peppar. Förvara i kylen till servering.

Örtolja
Det här behöver du:
0,5 dl olivolja
1 msk vitvinsvinäger
1 vitlöksklyfta
1 dl färska örter
Salt och peppar

Så här gör du:
Tillsätt alla ingredienser i en mixer och mixa till en slät grön olja. Häll över köttet när det är klart.


Het rouille

Recept av Patric Nadalutti @editorschef
Patric Nadalutti, alias Editor’s Chef, är filmfotograf, rekvistör och matkreatör som bloggar hos Damernas Värld. Till Gran Fuedo har Patric lagat en somrig grillmiddag där en fräsch rouille med hetta möter vinet. Patric väljer att servera vinet något kylt, extra härligt under sommarens varma dagar. 

Het rouille
Det här behöver du:
1 stor röd paprika
1 fast kokt potatis
1 vitlöksklyfta
1 dl rapsolja
1 tsk olivolja
1 tsk rökt paprikapulver
1 tsk chiliflakes (eller mer om du vill ha ännu mer hetta)
Salt och svartpeppar
Citron

Så här gör du:
Dela paprikan i två halvor och grilla i ugn eller på grillen. Låt dem ligga tills skalet börjar bli bränt och sotigt. Lägg dem sedan i en plastpåse, ca 30 minuter, så blir det lätt att dra av skalet. Mixa därefter alla ingredienser tillsammans och smaksätt till just din egen variant genom att dra ifrån eller addera chili och citron.



Dela med dina vänner
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Gran Feudo Winemaker's Selection 2018

199 kr

Gratis vintips & vinprovningar

Vinsmarts nyhetsbrev med Nickes bästa mat & vintips